Środa, 27 Maja, 2020     ostatnia aktualizacja 26-05-2020
 
Toskańskie prezentacje win 2009
 
2009-06-08

CHIANTI CLASSICO RISERVA 2005  

Chciałabym podzielić się z Wami uwagami na temat win degustowanych przeze mnie podczas tegorocznych florenckich prezentacji Konsorcjum Chianti Classico Gallo Nero. Tego roku w lutym zaprezentowanych zostało w sumie przeszło 400 win pochodzących od 148 producentów zrzeszonych w tym prestiżowym toskańskim Konsorcjum. Wśród nich znalazły się m.in. „przedpremierowe” wina Chianti Classico 2008, Chianti Classico 2007, Chianti Classico 2006 oraz wersje Riserva z lat 2006, 2005 i 2004. Wobec tak bogatej „oferty” win zdecydowałam się ograniczyć moją degustację do tych ostatnich a dokładniej do 60-ciu Chianti Classico Riserva ze stosunkowo „gotowego” już rocznika 2005, obecnych już niemal w całości w sprzedaży i dobrze ilustrujących produkcję całego Konsorcjum (nieco ciekawszy pod względem jakościowym rocznik Chianti Classico Riserva 2004 reprezentowany był we Florencji przez zaledwie 20 win). Przyjmując kryterium “gotowości” do spożycia wyłączyłam dodatkowo z degustacji 3 Riservy 2005 będące dopiero próbkami z beczek, jak deklarowali to ich producenci (dla porównania w prezentowanych 63 Riservach 2006 było ich aż 18).  
Na wstępie należy podkreślić imponujący skok jakościowy jakiego dokonały w ostatnich latach wina Chianti Classico. Jeszcze zupełnie niedawno, nawet w zasadniczo badziej „dopracowywanych” wersjach Riserva, natrafić było można na wina nieprzyjemne a nawet wręcz nie do wypicia, które mogły wywołać trwałą awersję do profesjonalnych degustacji „w ciemno”. Na szczęście dziś zdecydowanie rzadziej spotkać można wina Chianti Classico o tak ewidentnych wadach jakościowych. W ostatnich latach modernizacja upraw i produkcji idzie często w parze z korzystnym pod względem klimatu przebiegiem winobrań. W konkretnym roczniku 2005, ocenianym przez samo Konsorcjum Chianti Classico na 3-4 gwiazdki (wobec maksymalnym 5 gwiazdek z rocznika 2004), mieliśmy jednak do czynienia z niezbyt przyjazną dla winorości mroźną zimą i obfitymi opadami w szczególnie delikatnym okresie bezpośrednio poprzedzającym winobranie. Na szczęście wrzesień „podarował” winorości ciepłe dni i chłodne noce, które pomogły w utrzymaniu przez nią wysokiej kwasowowości. Z tego na pozór problematycznego rocznika narodziło się wino o bogatym aromacie, świeżości i dobrej strukturze. Podczas gdy mogły one uchodzić za zbyt banalne w podstawowej wersji Chianti Classico, zyskały na jakości w dojrzewającej minimum 24 miesiące wersji Riserva, w której to wina sharmonizowały się i nabrały właściwej struktury zachowując tym samym przyjemną świeżość nie tak często spotykaną w długodojrzewających winach.
Podobnie jak w pozostałych trudnych latach, tak i w przypadku rocznika 2005, wielkie znaczenie odegrała właściwa „praca od podstaw” tj. nieprzerwane monitorowanie winnic i ich mozolna uprawa - możliwe niemal wyłącznie w przypadku mniejszych producentów nieustannie zaangażowanych w swą pracę. Efekt ten był wyraźnie widoczny w degustowanych przeze mnie Riservach 2005, pośród których to właśnie te pochodzące od mniejszych producentów „wygrały” pod względem jakościowym z bardziej znanymi, większymi producentami. Ci ostatni dysponują co prawda najnowszymi zdobyczami techniki enologicznej, ale z zasady są mniej predysponowani i motywowani do tak potrzebnego w trudniejszych rocznikach osobistego zaangażowania i elastyczności. W minionym dziesięcioleciu najlepszym przykładem tego był bardzo kiepski, przynajmniej w Toskanii, rocznik 2002, w którym to właśnie niektórzy mali i do tej pory nieznani producenci wykazali się swym enologicznym kunsztem tworząc bardzo dobre wina, nareszcie zauważone przez krytyków na tle bardzo słabej produkcji dużych i znanych producentów.

Większość win Chianti Classico Riserva z rocznika 2005, choć nie można ich uznać za wybitne, posiada bardzo ciekawawy aromat i dobrą strukturę. Ich minusem jest natomiast zbytnia kwasowość i niezbyt długotrwały smak. Wiele z nich powinno jeszcze spokojnie przeleżakować aby pozbyć się charakterystycznej dla niedojrzałego Sangiovese „ostrości” i nabrać brakującej im na dzień dzisiejszy harmonii. Poniżej podaję krótką klasyfikę dziesięciu najlepszych degustowanych przeze mnie win Chianti Riserva 2005. Zaznaczam, iż odzwierciedla ona mój wyłącznie osobisty punkt widzenia, w którym obok jakości, kładę nacisk na mogącą uchodzić za banalną, ale tak przecież poszukiwaną przez przeciętnego konsumenta „przyjemność” wina.

1. Chianti Classico DOCG Riserva Fattoria le Fonti 2005 producenta FATTORIA LE FONTI – Poggibonsi (SI); Sangiovese 100%; roczna produkcja 7.500 butelek; www:  http://fattorialefonti.com/

2. Chianti Classico DOCG Riserva Il Borghetto 2005 producenta IL BORGHETTO – San Casciano in Val di Pesa (FI); Sangiovese 100%; roczna produkcja 2.600 butelek; www.borghetto.org

3.       Chianti Classico DOCG Riserva Castello di Querceto 2005 producenta CASTELLO DI QUERCETO – Lucolena (FI); Sangiovese 95% e Colorino 5%; roczna produkcja 70.000 butelek; www.castellodiquerceto.it

4. Chianti Classico DOCG Riserva “Il Picchio” 2005 producenta CASTELLO DI QUERCETO – Lucolena (FI); Sangiovese 92% e Canaiolo 8%; roczna produkcja 18.000 butelek;

5. Chianti Classico DOCG Riserva “La Prima” 2005 producenta CASTELLO VICCHIOMAGGIO – Greve in Chianti (FI); Sangiovese 100%; roczna produkcja 9.000 butelek; www.vicchiomaggio.it

6. Chianti Classico DOCG Riserva “Tenuta di Capraia” 2005 producenta ROCCA DI CASTAGNOLI – Gaiole in Chianti (SI); www.roccadicastagnoli.com

7. Chianti Classico DOCG Riserva Lornano 2005 producenta LORNANO – Monteriggioni (SI); Sangiovese 100%; roczna produkcja 20.000 butelek; www.fattorialornano.it

8. Chianti Classico DOCG Riserva “I Massi” 2005 producenta IL COLOMBAIO DI CENCIO – Gaiole in Chianti (SI); Sangiovese 95% e Merlot 5%; roczna produkcja 5.000 butelek;

9. Chianti Classico DOCG Riserva Renzo Marinai 2005 producenta RENZO MARINAI - Panzano in Chianti (FI); Sangiovese 90% e Cabernet Sauvignon 10%; roczna produkcja 8.000 butelek; www.renzomarinai.it

10. Chianti Classico DOCG Riserva Il Molino di Grace 2005 producenta IL MOLINO DI GRACE – Panzano in Chianti (FI); Sangiovese 100%; roczna produkcja 30.000; www.ilmolinodigrace.com


Tekst i zdjęcia: Katarzyna Maciejewska Serra

Artykuł opublikowany został w kwietniu 2009 roku w nieco odmiennej wersji na włoskim portalu winiarskim www.tigulliovino.it w rubryce Winetrotter (sekcja Autori) prowadzonej przez autorkę. 
 

Katarzyna Maciejewska Serra
Kontakt: kjm@interfree.it