Wtorek, 10 Grudnia, 2019     ostatnia aktualizacja 10-12-2019
 
VI Konwent Polskich Winiarzy - opisy win
 
2011-06-30

Oto degustacyjne wrażenia i opisy win analizowanych podczas VI Konwentu Polskich Winiarzy w Zielonej Górze. Znajdziecie tu  82. próbki, w większości z trudnego rocznika 2010, swoje ogólne wrażenia dotyczące VJ KPW spisałem tutaj. Przedstawione poniżej noty są autorskimi, subiektywnymi ocenami - opisami sporządzanymi na gorąco, podczas degustacji w ciemno. Zawierają one ogólne wrażenia dotyczące zarówno dobrych cech jak i wad oraz technicznych kłopotów z winem.
Próbki opisuję zgodnie z porządkiem ich serwowania podczas konwentu.
Zachęcam do uwag, wrażeń i komentarzy pod tekstem.

WINA BIAŁE
1.
(2) Traminer 2010, Winnica Świdnicka, Dolnośląskie
Jak zaznaczył właściciel winnic - jest to wino z pierwszego owocowania. Otrzymujemy tu utleniony, lekko herbaciany kolor, w aromatach ogryzek, pestki i nieczyste rejestry (są jakieś skazy bakteryjne). Wino rozchwiane, z wadami. Znać tu początek jakichś wad bakteryjnych. Finisz wadliwy, przebijająca mocno kwasowość. Nie wykluczone jest przemacerowanie wina. Brak cech odmianowych.

2.
(3) Riesling 2010, Winnica Cantina, Lubuskie
Lekka redukcja, która znika po chwili. Wysoka lotna kwasowość, wino mocno zielone, kwasowe. W ustach również wysoka kwasowość. Finisz nierówny, jabłkowo pestkowy, trochę ekstraktu miodowego, tropikalnego. Ewidentna niedojrzałość owoców, ale mimo wszystko wino dość równe i w miarę konsekwentnie wykonane.

3.
(3) Bianca 2010, Kępa Wiślicka, Wiślica/Górnośląskie
Dość czysto, aromatycznie - zielone owoce, jabłko, cytrusy. W ustach szczupłe, niedojrzałe kwasowe, trochę surowe. Zachowana kultura produkcji, szkoda jednak, że przyszło tu pracować na niedojrzałym zielonym surowcu owoców. W tle pestkowe rejestry. Są braki w materii, ale wykonanie techniczne poprawne.



4.
(3) Hibernal  2010, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie
Trochę klimatów siarkowych na początku, które lekko pojawiają sie również w ustach. W ustach wino wypada w miarę dojrzale, owocowo, jednak jako całość jest jednak pustawe, nieco zbyt płaskie i lekko zielone. Jego chropawość wynikać może również, ze zbyt wczesnego zabutelkowania. Od producenta dowiedziałem się, że wino to przeznaczone będzie do kupażu.

5.
(4-) Sibemus 2010, Winnica Płochockich, Świętokrzyskie
Przyjemnie aromatyczne, jabłkowe, lekko cytrusowe (skórka z cytryny, grapefruit), w tle nuty lotnej kwasowości. W ustach wydać się może nieco płaskie, z lekko zachwianą strukturą i zielonkawymi rejestrami. Finisz lekko niezbalansowany, goryczkowy. Widać kłopoty z rocznikiem, ale zdaje się, że sibemus ostatecznie wytrzymuje próbę. Z czasem wino powinno trochę się "uspokoić".

6.
(2) Aurora 2010, Winnica Krokoszówka-Górska, Małopolska
Utlenione, nieczyste, z akcentami obitego jabłka. Z wadami, nieczysto i w podejrzanej nucie „labruskowej” (czyżby kupaż?). Wino "ogródkowe", wykonane prosto, amatorsko. W ustach wypada płasko, gliniasto. Dużo do poprawienia.
7.
(2-) Cuvee 2010, Winnica Katarzyna, Lubuskie
Bianca, aurora, seyval blanc. Nasycony, gęsty kolor, aromaty piwniczne, jabłkowe (szara reneta), przejrzałego warzywa, agrestu plus mocne, redukcyjne nuty i wyraźne ślady siarkowania. Struktura mocna, silnie kwasowa. Jest owoc obitego jabłka, taniej landrynki, cukru. Całość mocno rozchwiana. Finisz palący.

8.
(3) Riesling 2009, Winnica Poraj- Paczków, Paczków/Opolskie
Dość czysto i owocowo. Są świeże owoce tropikalne, nuty agrestowe, aromaty układają się  ułożone sensownie. W ustach wypada łagodnie, skromnie, cytrynowo, choć odrobinę zbyt płasko. Finisz lekko alkoholowy. Wszystko z umiarem. Nie jest źle.

9.
(3=) Cuvee 2008, Winnica Poraj- Paczków, Paczków/Opolskie
Riesling, kerner, pino blanc i inne. Ananasowo- jabłkowa natura plus niedojrzała brzoskwinia, zielona truskawka i trochę lotnej kwasowości. Wstęp jest zapowiedzią dość pełnego wina. W ustach jednak silne uderzenie kwasowości, która „przykrywa” wszystko i powoduje, że wino zupełnie rozjeżdża sie po bokach.

10.
(3=) Sibera 2009, Winnica Mieszko, Podkarpackie
Utlenienie, płaskie jabłkowe nuty, plus siarkowy ton w tle. Wrażenie sflaczałości, usta kwasowe i "blade" jednocześnie (wino prawdopodobnie odkwaszane). Struktura twarda, słonawo-wapienna. Wino, które gdzieś „uleciało” - jego struktura jest nadszarpnięta, zmęczona a kwasowość dodatkowo ją rozbija.

11.
(4+) Placidus 2009, Winnica Rodziny Steckich, Podkarpackie

Johaniter. W kolorze zapowiedź wina o delikatnej strukturze. W aromacie odrobinę siarkowo, poza tym aromaty i smaki lekkie, przyjemne, zrównoważone. Siano, jabłko, agrest, świeże, przyjemne wino - wyważone, ułożone na ananasowej nucie. Ciekawie zrobione. W końcówce - lekko uwidacznia się siarka, dobrze jest przewietrzyć wino w kieliszku.

12
(4) Otinum 2009, Rodzina Steckich, Podkarpackie
Feniks/sibera. Smaczne, lekkie i delikatne – znać tu przede wszystkim świeże owoce. Długie i przyjemne, zielono-cytrusowe. Wszystko jest tu wyważone, delikatnie. Umiejętnie zapanowano tu nad materią wina. Jest kultura stylistyczna. Dobre.

13.
(4-) Cuvve 2010, Winnica Jakubów, Dolnośląskie
Hibernal i sibera. Fajna, owocowa natura wina - zielona, jabłkowa plus troszkę niedojrzałej brzoskwini. Owocowo, to dość czysty i przyjemny styl. W ustach jest odrobinę płaskie, nieco szorstkie, ale nie ma tu rozchwiania struktury jak w wielu innych winach. Całkiem sympatyczna wino, żwawe. W finiszu przyjemnie wybrzmiewa biały pieprz…

14.
(3+) Cuveé 2010, Winnica Jakubów, Dolnośląskie
Kupaż seyvala i wielu innych odmian. Dość czysto owocowo, piaskowo, widać konsekwencje producenta, wszystko jest w tym winie na miejscu. Ma też jakiś ciekawy rejestr mineralny. To wyważony styl. Obydwa wina solidnie wykonane. Opisując wina z tej winnicy po IV KPW pisałem „(…)całkiem udany debiut. Czekam na kontynuację, powtarzalność w jakości i wspinanie się po "drabinie Jakubowej”. No i doczekałem się.

15.
(3) Hibernal 2010, Winnica Nad Jarem, Świętokrzyskie
Wina z Winnicy nad Jarem debiutują na KPW. W tym hibernalu jest trochę pustawo, ale względnie aromatycznie. Wyraźnie zaznaczona redukcja, jest tu też obite jabłko, grapefruit, nuty lekko tropikalne. W ustach niezbalansowane, trochę płaskie, rozchwiane. Trochę zbyt intensywna kwasowość przykrywa strukturę wina. Ogólnie rzecz biorąc - poprawne wino. pamiętam, że podczas degustacji tego wina w lutym b.r. wypadło ono znacznie, znacznie lepiej.

16.
(3=) Hibernal 2010, Winnica Talary, Wielkopolska
Nuty cukierkowe (jakby gumy balonowej) oraz kwiaty i jabłko. Wyraźna kwasowość, w ustach wyrazisty kwas jabłkowy, który dominuje tu nad wszystkim i tworzy główny trzon w smaku wina.

17.
(2) Traminer 2010, Winnica Talary, Wielkopolska
Zupełne pomieszanie aromatów. Jest pietruszka, akcenty warzywne oraz niewyraźne, lekko chemiczne nuty. Całość tonie w swoistym chaosie – wyraźnego siarkowaniu wina, lotnej kwasowości i pofermentacyjnych niedociągnięć. Całość wypada nierówno i dziwnie. Wrażenie jakby wino wymknęło się spod kontroli.




18.
(4) Solaris 2010, Winnica Dębogóra, Sławica/Lubuskie
Czysto. Przyjemne, zachęcające klimaty. Wino zbalansowane, lekkie, kwiatowe i utrzymane w owocowej poetyce (ananas, jabłko, agrest). Zrobione równo, ze smakiem – lekko, żwawo, przyjemnie. Wyważone i zgrabne.

19.
(2+) Bianca 2008, Winnica Dwie Granice, Podkarpacie
Początkowe nuty kwiatowo-miodowe zostają zgaszone akcentem octowym. W ustach płaskie, pestkowe, lekko utlenione. Finisz krótki,  niewyraźny, lekko siarkowy. Wysoka kwasowość lotna i niewykluczone problemy bakteryjne…

20.
(1+) Bianca 2008, późny zbiór, Winnica Dwie Granice, Podkarpacie
Korek??? Ale może raczej kłopoty z higieną, bakteriami?  Wyraźne brudnawo–tekturowe rejestry oraz pleśniowe (aspergillus?).

21.
(3=) Cuve 2010, Winnice Equus, Mierzęcin/Lubuskie
Gdzieś w tle widać dość gęstą materię owocu, ale całość jest płaska, ułożona na jabłkowych klimatach. Znać tu lekkie utlenienie, słaby owoc, metaliczne rejestry. Wino nieco aldehydowe, z lekko palącym tłem. Nie zapanowano nad materią, wydaje sie zmęczone (efekt transportu?).

22.
(3=) Aurora 2010, Winnica Stary Wielisław, Dolny Śląsk
Początkowo dość czysto. Lekkie tony gruszkowe, pestkowe i lekka nuta kamforowa (żywiczna). W ustach sporo niedojrzałości. Usta kwasowe, surowe, pustawe. Winnica położona dość wysoko ponad 300 m.n.p.m. Są kłopoty z dojrzewaniem. Nadmierna  kwasowość lekko je rozstraja.

23.
(3+) Jutrzenka 2009, Winnica Nad Dworskim Potokiem, Małopolska
Wyraźne terpeny? Owocowo: liczi, biała porzeczka, niedojrzały agrest. Wino ma solidną strukturę, jest intensywne, ma dobrze zintegrowaną strukturę i kwasowość. Solidnie.

24.
(2+) Bianca 2009 Winnica Spotkaniówka, Podkarpacie
Trochę płasko. W aromatach kompot z rabarbaru, dziwny goryczkowy rejestr, utlenienie i wrażenie przemacerowania. Znać trochę aldehydu octowego. W tle daje się zauważyć jakiś potencjał, ciekawą podstawę, która gdyby się udało ją wydobyć stanowiłaby naprawdę niezła materię wina.

25.
(3=) Hibernal 2009, Winnica Spotkaniówka, Podkarpacie
J.w. choć jest trochę bardziej czyste, ale ma tez utlenienie, i mocne przebicie kwasowością, przemacerowane? Przeciśnięte w prasie?

26.
(4) Cuvee 2010, Winnica Golesz, Podkarpacie
Kupaż: seyval blanc, elmer, hibernal i jutrzenka. Wykonane poprawnie, umiarkowanie. Fajne nuty owocowe: jabłko, pigwa, cytrusy (brzoskwinia), wyraźna, nico wybujała kwasowość, całkiem dobrze wkomponowana jest w strukturę wina. Ma niezły balans, gdyby odrobinę mniej kwasowości byłoby dobrze. Może sie podobać materia wina. Smaczne.

27.
(2+) Sibera 2009, Winnica Pod Dębem, Podkarpacie
Nuta ciasta drożdżowego, rumianku, i mocno przejrzałego jabłka. W ustach jednak zbytnio trącone utlenieniem...

28.
(2) Bianka 2009, Pod Dębem, Podkarpacie
Mleczno-siarkowodorowe, sporo wad. Aromaty i smaki zepsute, zachwiane. Eksperyment nie do końca udany...

29.
(2+) Merzling 2010, Winnica Viktoria, łódzkie
W aromatach sporo wyraźnych, zielonych i egzotycznych nut, jednak trochę zgaszonych. W ustach jest owoc, trochę alkoholu, przejrzałe owoce, lekkie utlenienie. Wychodzi piwniczno-myszowata nieczystość w aromatach i smakach - lekka skaza bakteryjna. Wygląda, że należałoby je próbować jeszcze uratować.

30.
(4-) Traminer/Solairis 2010, Winnica Julia, Stary Kisielin/lubuskie
Aromatyczne, dość przyjemne i czyste wino. Aromaty jabłka, niedojrzałej brzoskwini, cytryny. Przyjemne, czyste i wyważone. Trochę może zbyt krótkie, ale smacznie. Pojawi sie nuta siarkowa, ale łatwo wietrzeje. Ogólnie - niezły charakter.

31.
(3+) Chrupka 2010, Winnica Julia, Winnica Julia, Stary Kisielin/lubuskie
Lekko i przejrzyście. Są zielone oraz ziołowe rejestry, nuta egzotyczna (marakuja? liczi?) Zrobione konsekwentnie. Znowu pojawia się lekka nuta siarkowa (trzeba z tym uważać, mimo, że jak sie dowiedzieliśmy - owoce mocno były zaatakowane mączniakiem i była konieczność intensywniejszego użycia siarki). W finiszu ziołowe rejestry. Widać bardzo duży postęp jakościowy w tej winnicy. Pogratulować.

32.
(2+) Riesling 2009, Winnica Wzgórza Trzebnickie, Węgrów/Jaksonowice/dolnośląskie
Lotna kwasowość, asparagusowa, trawiasta nuta, cukierkowe tło i lekkie fermentowanie (lekka fermentacja jabłkowo-mlekowa). Wino nierówne, pracujące. Chęć zrównoważenia wina cukrem zadziałała na jego niekorzyść. Wydaje się, ze takie działania wymogła zbytnia niedojrzałość owoców.

33.
(3-) Riseling 2010, Winnica Pałac Mierzęcin, Mierzęcin/lubuskie
Wino dyskusyjne, wzbudziło podzielone komentarze. Jest tu nieco pustawo, akcenty jabłka, cytryny, ale tez cukier i dwutlenek węgla (fermentacja jabłkowo-mlekowa?), jest cytrusowe tło, kwasowość, ale i nieco pustawa struktura. Trochę owocowo i dość słodkawo, wedle niektórych wino dotknęła lekko bakteryjna skaza i wygląda na "ratowane".

34.
(4+) Kerling 2010, Winnica Pałac Mierzęcin, Mierzęcin/lubuskie
Przejrzyste, czyste (choć z początku błąka się lekka siarka), lekko pietruszkowe, jabłkowe i ananasowe. Wydobyto tu udanie solidną materię - wino jest ekstraktywne, żwawe, kwasowe, z lekkim cukrem resztkowym. Ma się wrażenie, że to wino pokazuje czym mogłoby być wino poprzednie, gdyby nie dotknęły go bakterie. Bardzo udany kerling.

35.
(4+) Noole 2010, Winnica Pałac Mierzęcin, Mierzęcin/lubuskie
Wino jest kupażem 9 odmian (m.in. kerling, seyval blanc). Jest tu owocowo - brzoskwinia ananas, pigwa, cytryna, pomarańcze i radosna świeżość. Bardzo dobrze wykonane wino, sama przyjemności picia. Zbalansowane żywe, dobrze opanowane stylistycznie.

36.
(3=) Cuvee 2010, Winnica Kinga, Stara Wieś/lubuskie
Seyval blanc 60%, bianca 40%. Aromaty dość neutralne, w miarę czyste, trochę owocowo (ananas, świeża cytryna niedojrzała brzoskwinia). Niestety, w ustach zbyt płaskie, z niską kwasowością. Da się tu zauważyć pewny zarys struktury, ale w tej chwili jest to wino zupełnie zamknięte nuty, zduszone.

37.
(3=) Cuvee 2010, Winnica Kinga, Stara Wieś/lubuskie
Aurora 60%, seyval blanc 40%. Aromaty: siano, surowe białe mięso, pietruszka. Sporo zielonych tanin, goryczki i gryzącego alkoholu. Struktura wątła. Niedojrzałe.

38.
(3-) Müller thurgau 2009, Winnica Miłosz, Łaz/lubuskie
Aromaty i smaki cytryny, jabłkowych pestek, siana, goryczki. Wino niespójne, pustawe, choć znać trochę szaptalizację. Całość nierówna i niezbalansowana. Brak mu ekspresji, jest zamknięte, stłumione.

39.
(3) Cuvee 2010, Winnica Na Leśnej Polanie, Lubuskie
Pinot blanc/müller thurgau. Dość umiarkowane aromaty, neutralne, ale jest i jabłko, biała porzeczka. W ustach dość równe. Struktura wyrazista ,solidna, owocowa (znać trochę lotną kwasowość). Wrażenie lekkiego przemacerowania, ale pije się - smaczne, solidnie wykonane nie nachalne wino. Mocna 3.

40.
(4) Jutrzenka 2010 Winnica Łany, Podkarpacie
Z początku trochę za dużo siarki, ale w sumie aromat intensywny, ananasowo-biało porzeczkowy plus galaretka jabłkowa. Usta kwasowe, porzeczkowe. Ma strukturę, mocną podstawę,, zbalansowanie. Całość wyrównana, żywa, lekko tropikalna, z podkładem umiarkowanego cukru resztkowego (choć styl jest jak najbardziej wytrawny). Solidne wykonanie. Wino długie i gładkie.

41.
(4+) Johaniter 2010 Winnica Łany, Podkarpacie
Ananasowo-jabłkowe, czyste, wykonane w podobnym stylistycznym charakterze jak jutrzenka. Czysty owoc, wybrzmiewający konsekwentnie, z lekką ziołowością w finale. Wino wyważone, z lekko cytrynowym tłem. Jedno z lepszych win konwentu. Kolejny dowód na to, że johaniter jest obiecującą odmianą w naszym kraju.

42.
(3+) Solaris 2010, Winnica Łany, Podkarpacie
Siano, jabłkowe pestki, białe mięso, zioła, pigwa i lekko naftowa nuta. Jest materia owocu i dobra, cytrusowa podstawa, ale w tle alkohol i całość trochę zamknięta. Mimo to dość długi finisz. Jest też lekka redukcja siarkowa. Trzeba dać mu czas.




WINA MUSUJĄCE
43.
(2+) Musujące br, Winnica Winiarka, Lubuskie
Ogryzek, skórka od chleba, utlenienie, brak świeżości i pienistości (nieszczelne kapsle?). Ewidentny kłopot z wtórną fermentacją.

44.
(3) Seyval blanc 2009, Winnica Kępa Wiślicka, Wiślica/Górnośląskie
Aromat zwięzły, niezbyt rozłożysty. W aromatach trochę drożdży, bułki, jabłka. Proste i trochę puste. Choć wielu cech win musujących tu nie znajdziemy, to jednak pije się je dość przyjemnie, jest pieniste, świeże i ma jabłkowy finisz. Jak na początek drogi z bąbelkami może być.

WINA RÓŻOWE
45.
(4) Regent rose 2010, Winnica Pałac Mierzęcin, Mierzęcin/lubuskie
Przyjemny, zachęcający łososiowy kolor. Usta zgrabne, owocowe, z lekko śmietankową strukturą i lekkim resztkowym cukrem. łatwo wyczuwalne truskawki, poziomka i lekka landrynka - wszystko podbite przyjemną kwasowością. Dobry poziom, wino równe i zbalansowane.

46.
(3+) Rondo rose 2010, Wzgórza Trzebnickie, Dolny Śląsk
Wino aromatycznie zamknięte, lekko zgłuszone, ale da się wyłowić Poziomki, arbuz, pestki.  Kwasowość jest wyższa niż w poprzednim winie, co daje mu więcej nerwu, ale z drugiej strony wino to jest też bardziej szczupłe. Przyzwoite, w wytrawnym stylu, lekko zachwiane, ale się broni. Inny, bardziej kościsty, wytrawny styl.

47.
(3+) Cuve 2010, Winnica Dębogóra, Sławica/lubuskie
Blada różana nuta, jest owocowość, ale jest też i pustawo, lekkie zduszenie aromatów. Mimo to dość świeżo, przyjemnie. Usta kompotowe, truskawkowe, różane, z resztkowym cukrem. Wypada trochę blado, ale jest tu podstawa struktury i wyrazista kwasowość. Pije się.

48.
(4-) Cuvee 2010, Winnica Płochockich, Daromin/świętokrzyskie
Kupaż: zweigelt, marechal foch, rondo. Klasyczny róż, poziomka. Jest czysto, solidnie świeżo i kwasowo. Broni się. Jest z nerwem, żywe, gasi pragnienie, wykonane dobrze, z umiarem.

49.
(3=) Cuvee 2009, Winnica na Leśnej Polanie, Proczki Zabór/lubuskie
Bardzo lekkie zabarwienie. Aromaty wątłe, stłumione, w ustach słodko-kwaśne. Kiepska budowa, widać przesiarkowanie (na co wskazywać może znaczące odbarwienie). Wypada najsłabiej, jak rozchwiane, zaburzone w budowie. Kłopoty ze stabilizacji.

WINA CZERWONE
50.
(3-) Cuvee 2008, Winnica Świdnicka, Dolnośląskie
Kupaż: gołubok, leon millot, marechal foch. Dominują nuty paprykowo-warzywne, alkoholowo-apteczne, plastelina, pieczone mięso, owoce leśne, tusz. Usta trochę zgaszone, w tonacji alkoholu i warzywnych nut, tuszu, palącej nuty. Trochę zaburzone, stłumione, znać też brettanomyces.

51.
(3+) Cuvee 2008, Winnica Rakowice, Dolnośląskie
Rondo/cabernet sauvignon. Owocowe. Jest pewna suchość owocu, skórki wiśni, pestek i lekko korzenne, warzywne akcenty. Trochę alkoholowo. Ma charakter trochę nietypowy. Ujawnia się nietypowy aromat warzyw, wędzonki, skóry, grzybów. Jest rozziew między smakami a aromatami. Szypułkowe. Są lekko nieczyste nuty z początku, ale jako całość broni się.

52.
(4+) Rondo 2009, Winnica Płochockich, Daromin/świętokrzyskie
Mocny, soczysty kolor, w aromatach jeżyny, wiśnie i pestki. Smak tworzy owocowa struktura, jest gładkie, leśne i soczyste. Są taniny, ale faktura wina jest gładka. Lekko przypalony i zgrabny finisz, wybrzmiewa nutami tarniny, owocu czarnego bzu. Czysto i atrakcyjnie.

53
(3-) Regent 2010, Winnica Cantina, Mozów/lubuskie

Soczysta wiśnia, pestki, aromaty piwniczne. Rozziew między nosem (zachęcający elegancki, złożony, obiecujący) a ustami, które są zwięzłe chude, kościste, nie ma nic z owych soczystych nut aromatycznych.

54.
(4-) Cuvee 2010, Winnica Nastazin, Zachodniopomorskie
Kupaż : rondo i regent. Soczyste wiśniowe, lekko pestkowe i świeże. Sporo nut owocowych i korzennych. Dość mięsiste, z dobrą kwasowością. W ustach wyrazista wiśnia, pestki, jeżyny (lekki aceton w tle). Nie ma może finezji, ale jest to wino konkretne, ma porządną, zwartą strukturę. Zważywszy na trudną lokalizacje winnicy - jest to solidne wykonanie.
 
55.
(5-) Dornfelder 2008, Winnica Comte, Małopolska
Konsekwentny, ładny, czysty i elegancki styl. Jedwabista struktura, wiśnia, pestka, owoce leśne, czerwony pieprz, papryka, tytoń. Ma elegancję, czystość i odpowiednią wagę. Przyjemne garbniki, czyste wykonanie. Dobry styl, pełna kultura. Póki co jedno z najlepszych polskich win. Cały czas trzyma poziom. Ciekaw jestem nowych win z tej winnicy.

56.
(2) Leon Millot 2008, Winnica Korkoszówka Górska, Małopolska
Pomieszane, dziwne aromaty: ogórki kiszone, piwnica i wyraźna lotna kwasowość. Sporo cukru resztkowego, wino zupełnie rozjechane. Dodatkowych kłopotów przysparza wtórna fermentacja. Nie jest dobrze.

57.
(2+) Alibernet 2009, Winnica Miłosz, Łaz/lubuskie
Zielone. Bardzo niedojrzała papryka, pestki. Jest też nieczysto, wyraźne nuty pleśniowe i niedojrzałość. W ustach bardzo kiepsko. Brak odpowiedniej dojrzałości owoców oraz bakterie spowodować tu mogły sporo problemów.

58
(3+) Zweigelt 2009, Winnica Miłosz, Łaz/lubuskie
Lepiej znacznie czyściej niż w alibernecie. Mocny owoc leśny, trochę tu redukcyjnych nut, ale to kwasowe, poprawne, owocowe wino. Wypada soczyście, tanicznie, w tle trochę tytoniu, pieprzu,  korzeni. Solidne wykonanie. Bez wielkiej finezji, ale naprawdę wino daje radę.

59.
(4-) Rondo 2009, Winnica Nad Dworskim Potokiem, Małopolska
Fajne i soczyste aromaty: podwędzana śliwka, smoła, czarny bez, fiołki. Usta soczyście taniczne, trochę suche. Sporo tu owocu, pewna przejrzałość (może nawet lekkie przemacerowanie), ale smaki korzenne i suszonych owoców leśnych grają tu przyjemną melodię. Wszystko jest na miejscu. Dobre ciało i substancja owocu.

60.
(4-) Rondo 2007, Winnica Pod Dębem, Podkarpacie
Sporo owocu, dymne, wędzona śliwka, mech, mokra tłusta ziemia, trochę chipsów, alkohol. Budowa oszczędna, oparta na owocu, wyrazistej taninie. Lotna kwasowość w ustach i nosie. Surowo i ciągle młodo jak na ten rocznik wina. Ma charakter, trochę aptecznych klimatów. Ciekawy, osobny styl.

61.
(4) Rondo/regent 2010, Winnica Jakubów, Dolnośląskie

Koleje udane wino od tego producenta. Trochę apteki, korzeni, lasu, mokrej ziemi. Usta kwasowe, żywe, owocowe, leśne. Są ładne taniny, zintegrowana całość. Świeżość i goryczkowe klimaty. Poukładane, smaczne wino.

62.
(3+) Dornfelder 2010, Winnica Jakubów, Dolnośląskie
Cuvee dornfeldera plus cabernet sauvignon, cabernet dorsa, domina, wisznowyj rannij. Średniej budowy. Zielona „surowa” nuta paprykowa, trochę lotnej kwasowości, piwniczne, trochę CO2. Poza tym wiśniowa, soczysta, nuta, lekko niedojrzały owoc. Usta nieco chropawe. Wino warte solidnego przewietrzenia, odetchnięcia, bo jest tu potencjał. Dość żwawe, z nerwem. Naprawdę, Winnica Jakubów zaprezentowała w tym roku dobry, równy styl.

63.
(2-) Cuvee 2010 Winnica Huberta, Wielkopolska
Malina i pasta do butów, wyraźna labruskowa nuta. Słabo. Konieczne duże zmiany.

64.
(2+) Dorfelder 2008, Winnica Stary Wielisław, Stary Wielisław/dolnośląskie
Zielony, niedojrzały charakter. Tytoń, owoce leśne, „wytrawna” nuta miodowa. Kwasowe, chude, nierówne. Główne zarzuty to  brak balansu, sucha, zimna i koścista struktura. Agresywne i cierpkie wino.

65.
(3=) Rondo 2010, Winnica Kresy, Małopolska
Grafit, fiołki, żwir, nuta tytoniowa, mokre poszycie leśne. Dość zachęcające. Kwasowość zielona, ostra. To ona zabija te zachęcające, owocowe nuty.



66.
(3=) Regent 2010, Winnica Kresy, Małopolska
Znowu widać walkę z niedojrzałością owoców. Plus kłopoty bakteryjne.

67.
(2+) Cuvee 2010, Winnica na Leśnej Polanie, Lubuskie
Dornfelder, cabernet carol, pinot noir. Nuty niedojrzałe, drewniane, usztywnione i zielone. Owocowość z lekka niezdrowa. Wino mocno nierówne, z nutą redukcyjną siarkowodoru i dziwnym cukrowym tłem (intensywna szaptalizacja?). Spore kłopoty techniczne.

68.
(3) Rondo 2009, Winnica Spotkaniówka, Podkarpacie
Kwasowość lotna (utlenienie). Niedojrzałe, dzikie jabłko. Mocne nasycenie kolorem, ekstraktywne, wędzone, węgiel, popiół, przypalony tost. Sporo zieloności, ale wszystko w granicach przyzwoitości. Lekko dymny finisz. Broni się.

69.
(3=) Cabernet sauvignon/cabernet cortis 2009, Poraj Paczków, Paczków/opolskie
Lakier, pasta do butów, alkoholowo - tania wiśniówka i nalewka babuni. Poza tym - warzywa, skórka z papryki. W ustach jakiś akcent agresywny. Kwasowość lotna wysoka. Mocne rozchwianie.

70.
(2+) Cabernet sauvignon/cabernet cortis 2008, Poraj Paczków, Paczków/opolskie
Utlenienie (lotna kwasowość) bakteryjne klimaty. Struktura płaska, chuda, metaliczna. W ustach kwas, szczaw. Wino puste, wybrzmiałe, jakby rozwodnione. Zielona niedojrzałość. Mocne zaskoczenie, że to wino z tej winnicy.

71.
(3=) Cuvee 2010, Winnica Kinga, Lubuskie
Dziwne nuty, trochę piwniczne, ogórkowe, lekko orzechowe. Wino zbyt płaskie zielone, dzikie, goryczkowe, silna redukcja. Mocna maceracja. Całość nieco dziwna.

72.
(3) "Wino z Korzkwii" 2009, Winnica Alemiante, Korzkiew/małopolskie
Rondo/Regent. Pieczarka, stajnia, końska derka, orzechy. Lekka i goryczkowa budowa. Ma nieco ziemiste, ale też i soczyste tło. Maliny. Brak konsekwencji, ale jest w sumie żwawo, lekkie ziołowe klimaty, pełna wytrawność. Daje radę.

73.
(3+) Łany Cuvee 2010, Winnica Łany, Podkarpacie
Regent i leon millot. Jest tu żurawina, jarzębina, malina, owoce leśne. Czysto i dość korzennie. Owocowo. Kwasowość niezła i wino podobało się komisji oceniającej. Mimo niezłych opinii jury, nadal myślę, że to moje najgorsze wino w ostatnich latach – skwitował wesoło właściciel winnicy - Bogdan Kasperek ;)
Tak, czy inaczej - "Łany" zaprezentowały się na konwencie bardzo udanie. Gratulacje.

74.
(3) Regent 2008 Winnica Viktoria, Łódzkie
Kurz, ziemia, czereśnia, guma, wrzos, sporo owocu. Są też podpalane klimaty tostu, słodycz, wino ma przyzwoitą wagę, podstawę i pestkowe tło, z lekką alkoholowa nutą. Sporo materii owocowej, konfiturowej. Kwestia przedyskutowania wyboru stylu, który trochę zbyt słodki, "gorący",  ale wykonanie porządne.

75.
(3) Rondo 2010, Winnica Wiktoria, Łódzkie
Słodki owoc wiśni, czereśnia, jeżyna, czekolada, kawa. Mocne, soczyste wino, pełnia owocu plus drewno. Alkoholowy finisz. W sumie podobnie j.w.

76.  
(3=) Abudance 2010, Winnica Golesz, Podkarpacie
Zielone, surowe, przeszkadzające rejestry, wino usztywnione - szypułkowe, goryczkowe.
Niedojrzały - goryczkowo trawiasty, warzywny rejestr. Słabo. Wychodzi tu słabość odmiany – to nowojorska krzyżówka (głównie vitis riparia), bardzo odporna na mróz, ale dająca jednak wina mało wyrafinowane, przeznaczona raczej dla amatorów.
Tu brawa dla Winnicy Golesz, która nie obawiała się pokazać ewidentnie słabego wina dla celów edukacyjnych. Temu między innymi służy konwent, warto o tym pamiętać.

77.
(3) Rondo 2009, Winnica Wzgórza Trzebnickie, Węgrów/Jaksonowice/dolnośląskie
Soczyste. Dojrzałe. Dość owocowe, tytoniowe rejestry. Soczyste usta. Węglowo, ziemiście, plus drewniano-słodkie nuty. Czereśniowa czekolada w "drewnianym" opakowaniu. Wykonane nieco zbyt bombastycznie i trochę nowoświatowo. Widoczne "chipsowanie" wina.

78.
(3-) Cuvee 2010, Pod Lubuskim Słońcem, Lubuskie
Rondo, regent, cabernet sauvignon i cabernet cortis. Wędzone klimaty, soczysty owoc, usta taniczne, ziemiste, gorące, suche, lakier, mocna goryczkowość i taniny. Sok z wiśni z dużą ilością pestki. Elementarnie wychodzi tu brak dojrzałości. Wino nieokrzesane i lekko wysuszające.

79.
() Wegrzyn 2009, Winnica Węgrzyn, Podkarpacie
Labrusca. Bardzo kompotowe nuty. Nieczysto.



WINA LIKIEROWE
80.
(4) Meridiem-likerowe 2010, Winnica Dwie Granice, Podkarpacie
Meridem + jutrzenka. Ładny, złoty kolor. Orzechy, miód, wysoka kwasowość. Całość zintegrowana, dość prosta, ale atrakcyjna. Wykonanie z umiarem. W finale masło orzechowe, snikers, suszone kwiaty. Kwasowość. Ma szanse ciekawie się rozwinąć.

81.
(3+) Jutrzenka, Winnica Golesz, Podkarpacie
Przyjemny nos. Morele, pasta do butów, suszone jabłko, miód, herbaciane, sporo nut kwiatowych, morelowych, orzechowych, lekko palący finisz. Dobrze zaakcentowana goryczka i niezła kwasowość.

82.
(3=) Cuvee Fronter, Winnica Golesz, Podkarpacie, 17%
Frontier. Typowe nuty odmianowe  - suszone pomidory, papryka, ale także wiśnia, lekko pieprzna. Proste, nieskomplikowane wino. Brak integracji – przeszkadza alkohol. Nieprzekonujące i niezintegrowane wino. Owoc mocno niedojrzały, alkohol, cukier, tanina.


© Tekst: Mariusz Kapczyński

Zobacz podsumowanie VI Konwentu Polskich Winiarzy -
tutaj.

Przyłącz się do nas na Facebooku

(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - całkiem niezłe, przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”




Komentarze

Andrzej Domagała - 2011-07-03 21:10:11