Czwartek, 18 Października, 2018     ostatnia aktualizacja 10-10-2018
 
Winnica "Dolina Nilu"
 
2008-09-08

W
innica "Dolina Nilu" połoona jest w Kolbuszowej w dorzeczu niewielkiej rzeczki Nil. Winnica ma powierzchnię 5 arów, powstała w 2003 roku i położona jest na łagodnym zboczu o orientacji płd-wsch. Skład podłoża stanowi gliniasto-piaszczysta gleba .Winorośl prowadzę systemem royat na bardzo niskim pniu(15 cm) ze względu na okrywanie ziemią w zimie.Uprawiam głównie mieszańce odporne na niską temperaturę(Regent, Rondo, Sibera, Seyval Blanc )Chociaż z wykształcenia jestem inżynierem(absolwentem Wydziału Lotnictwa Politechniki Rzeszowskiej)to w chwili obecnej bardziej ciekawią mnie tajniki winifikacji i uprawy winorośli niż wiedza związana z zawodem. W roku 2004 rozpocząłem cykl praktyk i szkoleń winiarskich w ramach programu Podkarpackie Winnice", które odbywały się w kraju jak i za granicą (Austria, Niemcy ,Słowacja, Czechy, Węgry),ostatnio uczestniczyłem w kursie na temat winifikacji wina w Węgierskim Instytucie Winiarstwa w Egerze. Obecnie posadziłem i nadzoruję winnicę mojego przyjaciela 0.5 ha niedaleko Staszowa w świetokrzyskiem). Celem mojego działania jest otrzymanie wina o jak najlepszej jakości. Bez względu na rocznik, wino powinno być zrównoważone i bogate w aromaty. Jednak aby zrobić takie wino potrzebna jest do tego bardzo duża wiedza i doświadczenie. Mam nadzieje że kiedyś uda mi się zrobić takie wino. Dlatego całkowicie utożsamiam się ze słowami Jeana Orizeta "Aby zrobić wielkie wino, trzeba szaleńca do uprawy winnicy, mędrca,który ujmie szaleństwo w karby przepisów, jasno myślącego artystę, który zrobi wino i miłośnika, który się na nim pozna".
Przykład produkowanych win: Seyval Blanc 2007. Seyval to klasyczny mieszaniec francusko-amerykański .Barwa jasna z zielonymi refleksami. Bukiet- kwiaty z nutami dojrzałych owoców brzoskwini i grapefuita, smak - elegancki na podniebieniu, pozostawia świeży goryczkowy smak grejfruta, długi finisz, struktura średnia. Wiek winorośli 4 lata. Kwasowość 7 g/l cukier -8 g/l ,Alkohol- 12.5 %, butelkowanie marzec 2008, Typ winifikacji- fermentacja w szklanych balonach, dojrzewanie 5 miesięcy w butelkach. Jeżeli przechowany prawidłowo, może leżakować 2-3 lata. Gleba -gliniasto piaszczysta W podobnym typie robię również Siberę. W winach białych preferuję wina z lekkim cukrem resztkowym, ale jednocześnie z Dorą kwasowością. Myślę, że przyszłość naszego winiarstwa będzie należeć do win białych.
Ryszard Cacaj

Kontakt:
Winnica "Dolina Nilu"
Ryszard Cacaj
36 -100 Kolbuszowa ul. Piłsudskiego 22a 
Tel. 601966230












Komentarze

timur2000@wp.pl - 2008-12-29 01:18:28
 
Tadeusz Jakubowski - 2010-04-26 15:06:07