Piątek, 30 Października, 2020     ostatnia aktualizacja 21-10-2020
 
Włoskie smaczki
 
2020-09-21


Na warsztat wzięliśmy wina od dwóch włoskich producentów z Fruili i Valteliny.

Marco Sara to młody producent z Friuli, którego 7 hektarów winorośli i 4 hektary lasów znajdują się na północ od Udine w Savorgnano del Torre, na zachód od Colli Orientali del Friuli - przedalpejskiego pasma wzgórz oddzielających Friuli ze Słowenią. Tutaj, na wysokości 75–300 m. n.p.m., uprawia białe i czerwone autochtoniczne odmiany: friulano, ribolla gialla, picolit, verduzzo, schioppettino, refosco, a także cabernet franc.
Marco przejął stery w rodzinnym przedsięwzięciu w 2000 roku, przechodząc od sprzedaży wina luzem do win butelkowanych. W 2005 roku winnice certyfikował jako organiczne. Wyrabia małe ilości wina, stawiając na naturalność, lokalne tradycje produkcji i fermentację na dzikich drożdżach.

Winnice Boffalora

Z kolei winnice winiarni Boffalora znajdują się na obszarze apelacji Valtellina Superiore DOCG.
Część upraw stanowią bardzo stare, stuletnie winorośle nebbiolo, o które – co oczywiste - dba się ze szczególną pieczołowitością. Uprawy znajdują się w siedmiu różnych obszarach wokół Contrada Balzarro. Winnice położone są na wysokości około 400 m.n.p.m. Ze względu na mocne nachylenie stoków zbiory przeprowadza się tylko ręcznie.
Właściciel, Giuseppe Guglielmo, zaczynał w 2002 roku jako pszczelarz, trzy lata później zainicjował działalnośćwiniarską. W 2009 roku światło dzienne ujrzało jego pierwsze autorskie wino. W sumie Giuseppe działa na 2 hektarach winnic.

Wina od obydwu producentów pochodzą z oferty Lutomski.Wino. Dystrybucja skupia się głównie na kanale HoReCa. Podane ceny są przybliżonymi cenami w restauracji.






Kontakt/zamówienia:
lutomski.wino!
office@lutomski-wino.pl





(4+) Ribolla gialla 2019, Marco Sara, DOC Fruli Colli Orientali, Włochy, 12,5% 
Importer: Lutomski.Wino
W ustach wino jest miękkie, soczyste i gładkie. Aromaty ładnie wprowadzają do degustacji zachęcając nutami dojrzałych jesiennych jabłek, tłustej śmietany, białego pieprzu, oleju rzepakowego, masła. Wyłapiemy też pewną korzenną pikantność: pieprz, kurkumę, mieszankę suszonych ziół, siano. Wino prezentuje się apetycznie, ma dobrą, owocową, świeżą podstawę (gruszki, jabłka, brzoskwinie, mirabelki), w tle skórkę z grejpfruta, napar z lipy, tymianek, biały pieprz. Wino fajnie zaprezentuje się w opcji gastro – można pobawić się z nim w kuchni łącząc, np. z dojrzałymi serami, warzywnymi sałatkami czy tłustymi wędzonymi rybami.
Cena: ok. 120,00 zł





(4+) Friulano 2019, Marco Sara, DOC Fruli Colli Orientali, Włochy, 13,5% 
Importer: Lutomski.Wino
Aromaty i smaki powłóczyste i gładkie. Wyczuć można masło, słomę, przejrzały agrest, suszone zioła, biały pieprz, seler, pestki grejpfruta. Wino atrakcyjne, zwarte, z charakterem. Tak jak i poprzednie, ma bardzo dobry potencjał gastronomiczny, będzie dobrze sprawdzać się w łączeniu z jedzeniem, jest to bowiem wino o dobrej strukturze, lekko maślane, tłustawe, z dobrą goryczką i lekką smugą tanin. W finiszu wyłapiemy atrakcyjny biszkoptowo-maślany rys oraz pestkową goryczkę.
Cena: ok. 120,00 zł




(5-) Schioppettino 2018, Marco Sara, DOC Fruli Colli Orientali, Włochy, 13% 
Importer: Lutomski.Wino
W winie tym zawartych jest sporo leśnych klimatów: mchu, kory, jeżyn, jagód, igliwia, pieczonych kasztanów oraz kawy, lakieru do paznokci, wędzonej papryki, pieczonego mięsa, czerwonego pieprzu. Wino o bardzo konkretnej, wyrazistej strukturze, ale niezbyt ciężkie, z dobrze wpasowaną kwasowością. Ma pestkowo-korzenny charakter i pieprzność, które ułożone są na przyjemnej, świeżej owocowej materii i podbite wyraźnymi ziołowymi rejestrami oraz delikatną goryczką. Całość zgrabna, trzymająca ekspresję schioppettino.
Cena: ok. 160,00 zł



(5-) Cabernet Franc 2018, Marco Sara, DOC Fruli Colli Orientali, Włochy, 13,5%  
Importer: Lutomski.Wino
Postawny i nastroszony kogucik z tego caberneta. W kieliszku jeżą się jeżyny, lepką aromatyczną łzą roni się żywica, a mokry tytoń daje korzenny, jesienny opar... Jest też sporo wiśni z pestką, czereśni, aronii i fiołków. Spodobać się może jego jędrność, świeżość i transparentność. W tle akcenty ziemiste, pestkowe, tarniny i idąca za nimi dymność i lekka chropawość tanin. Ma przy tym
dobry kwasowy nerw i potencjał na dobre, długie dojrzewanie. 
Cena: ok. 140,00 zł


Z Friuli przeskoczmy do Valteliny...



(4+) Umo 2018, Boffalora, DOC Rosso di Valtelina, Włochy, 13,5%
Importer: Lutomski.Wino
Nebbiolo w nieco rustykalnym, "chłopskim" odzieniu. Ja już na starcie lubię ten miękki, malinowy, wiele obiecujący kolor i te trochę nieokrzesane, niby dzikie, szorstko wyłażące z kieliszka aromaty i smaki. Wiem jednak, że to jedynie zapowiedź... Z czasem wino wygładza się, potulnieje i pokazuje czar i zwiewność. Jest tu mieszanka dojrzałych i soczystych owoców leśnych, ściółka, pieczone mięso,wędzona papryka, liśc laurowy. Korzenność i kwasowość łaczą delikatność owocu z chropowatością struktury. Ładnie i ciekawie się rozwija. Dajcie mu czas.
Cena: ok. 140,00 zł




(5-) Pietrisco 2017, Boffalora, DOCG Valtelina Superiore, Włochy, 14%
Importer: Lutomski.Wino
Otwarcie butelki i napełnienie kieliszka jest jak wejście do lasu po deszczu - masa aromatów i smaków, jak mech, igliwie, żywica, szyszki, kora, jagody. To na początek. Później jest jeszcze fajniej. Czas i napowietrzenie rozwija "Pietrisco" jak gustowny dywan, ujawnia nowe aromaty, fakturę, niuanse i smaki. Są więc nuty czereśni, malin (także łodyg), wiśniowego kompotu, są i kwiatowe (fiołki, niezapominajki), trochę czerwonego pieprzu, drzewa sandałowego, żywicy i egzotycznych przypraw. Całość lekka, miękka – niby przystepna, czytelna a jednak nieoczywista. Niby ma się je uwięzione w kieliszku – a ucieka. Również jednoznacznym interpretacjom. Sprawdźcie to.
Cena: ok. 270,00 zł


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”