Sobota, 07 Grudnia, 2019     ostatnia aktualizacja 01-12-2019
 
Konkurs L'Art de la cuisine Martell rozstrzygnięty!
 
2008-04-01
 
W marcu, na zamku RYN w miejscowości Ryn, po raz kolejny odbył się konkurs dla młodych adeptów sztuki kulinarnej – L’Art de la cuisine Martell. W tym roku zwyciężyli reprezentanci hotelu La Regina – Daniel Uliczny i Sebastian Wełpa.

Czym jest L’Art de la cuisine Martell?
L`Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od wielu lat w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z doskonałym koniakiem Martell (do samych potraw nie jest dodawany koniak).
Głównymi organizatorami konkursu byli:
- Zamek Ryn
- Klub Szefów KuchniWspółorganizatorem oraz głównym sponsorem - Wyborowa SA, która jest dystrybutorem ekskluzywnych koniaków Martell.

Gotowanie jest sztuką innowacji
Ideą konkursu jest kreatywna rywalizacja najlepszych młodych ekip kucharskich z najlepszych hoteli i restauracji w Polsce – górna granica wieku uczestników wynosi 30 lat. Zatem promowane jest świeże spojrzenie i odwaga, kuchenna innowacja
i poszukiwanie nowych rozwiązań. W tym ujęciu, gotowanie jest na pewno sztuką, poszukującą
i awangardową, wyznaczającą nowe standardy w kuchni – sztuką nowoczesną. Na przygotowanie każdego dania kucharze mieli 1 godzinę.
Przygotowane potrawy jak również odpowiedni dobór dania do koniaku Martell oceniane były  przez dwa zespoły. Pierwszy to jury degustacyjne profesjonalne złożone z kulinarnych gwiazd pochodzących z różnych krajów. Zasiedli w nim : Eric Danger (Francja), Kurt Scheller (Szwajcaria), Robert Sowa (Polska), Teofilos Vafidis (Grecja), Jan Bos (Belgia)
i Giancarlo Russo (Włochy). Drugi to jury degustacyjne gwiazd, złożone z gwiazd estrady i ekranu. Zasiedli w nim Hanna Szymanderska, Mirosław Baka, Sambor Czarnota, Tomasz Kozłowicz, Wojciech Jermakow oraz Bogdan Kalus. Jury techniczne złożone było z największych autorytetów kulinarnych
w Polsce. W jego składzie znaleźli się : Jerzy Pasikowski, Marcin Budynek, Adam Chrząstowski, Jarosław Walczyk, Marek Widomski i Rafał Targosz.
W tym roku trofeum zdobyli reprezentanci warszawskiego hotelu Le Regina – Daniel Uliczny
i Sebastian Wełpa. Zwycięzcy urzekli jurorów combrem pieczonym w szynce parmeńskiej, sosem porto z gęsią wątróbką i osnową jabłkową do którego to dania dobrali koniak Martell XO. Obaj Panowie zostali automatycznie nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski 2008, jak również otrzymali nagrodę pieniężną w wysokości 1500 zł. Dodatkowo zwycięzcy zostali zaproszeni przez Ambasadora marki Martell do wspólnego gotowania z mistrzami kuchni francuskiej podczas wyjazdu do siedziby Martell, Chanteloup.
Drugie miejsce zajęli Artur Pijanowski i Grzegorz Birek z hotelu Intercontinental, którzy przygotowali comber królika nadziewany homarem w otoczce z musu z foie gras i pistacjami w osnowie róży i czarnych trufli. Na trzecim miejscu znaleźli się Tomasz Dziura
i Krzysztof Małocha z hotelu Copernicus. Panowie przyrządzili faszerowany comber z królika z foie gras i chrupiącym jabłkiem. Konkurs, który prowadzili Karol Okrasa i Dariusz Maląg, odbył się na dziedzińcu zamku w Rynie, gdzie wybudowano okazały kompleks w pełni profesjonalnych, nowoczesnych stanowisk kuchennych. Kompozycja gotyckiej tradycji zamkowych murów, współczesnej kuchennej technologii oraz twórczego komponowania smaków nawiązywała wprost do wartości marki Martell – tradycja, sztuka, doskonały aromat
i smak, niezmiennie, od setek lat na najwyższym poziomie, ale w partnerstwie z innowacją tworzenia kolejnych kompozycji i wariantów.


Zwycięska kompozycja

Składniki :                              
Comber królik 960g, foie gras 400g,
kapusta pekińska 600g,
Łopatka wieprzowa 160g,
jabłko czerwone 80g, imbir 75g,
czuszka 75g, masło 250g, koperek 50g,
szynka parmeńska 200g, estragon 100g,
trawa żubrowa 30g, śmietana 36% 75ml,
porto czerwone 100ml, demiglace 300ml,
tymianek 50g, mąka pszenna 125g,
mąka ziemniaczana 125g,
proszek do pieczenia 16g,
jaja 2szt, woda gazowana 150-300ml,
sok jabłkowy 200ml, lecytyna 5g,
olej 1.5L, sól, cukier, pieprz.

Do tego lampka najwyższej jakości koniaku Martell XO
 
Przepis:

* Przygotowujemy farsz francuski ( comber królika + łopatka wieprzowa grubo zmielona
+ śmietana, sól, pieprz, estragon siekany). Na folię aluminiową posmarowaną olejem nakładamy 3 plastry szynki parmeńskiej następnie smarujemy farszem do ¾ powierzchni szynki.
Na farsz nakładamy comber z królika i zawijamy w folię aluminiową, rolujemy na rozgrzanej patelni przez 2 minuty i pieczemy przez 6-7 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
*Sos porto: przyrządzamy jasny karmel, dodajemy tymianek, zalewamy czerwonym porto, redukujemy o połowę objętości. Po zredukowaniu dodajemy demiglace i ponownie redukujemy połowę objętości. Na koniec doprawiamy i dodajemy foie gras.
*Medalion z foie Gras: z foie Gras formujemy w ballotine, wykrajamy jednocentymetrowe medaliony.  Oprószamy mąką z jednej strony i smażymy na mocno rozgrzanej patelni. 
*Z kapusty pekińskiej kroimy dość grubą julienne, a z imbiru i czuszki brunoise.
Smażymy na maśle imbir z czuszką, dodajemy kapustę, na koniec siekany koperek, sól, pieprz.
*Pianka jabłkowa: sok jabłkowy połączony z lecytyną delikatnie podgrzany i zblenderowany.
*Tempura jabłkowa: z mąki pszennej i ziemniaczanej, proszku do pieczenia, białek i wody gazowanej sporządzamy tempurę. Z jabłka wykrajamy księżyce, oprószamy w mące
i obtaczamy w gotowej temperze, a następnie smażymy w dużej ilości oleju. 
*Martell XO – to luksusowa marka alkoholu doskonałej jakości, który powstaje podczas pilnie strzeżonego procesie produkcji. Koniak ten jest przedstawicielem marki, która charakteryzuje się bardzo długą historią – znaną i rozpoznawalną na całym świecie.

Sekretem jakości i szlachetności koniaku Martell XO jest przede wszystkim destylat otrzymany z win pochodzących z regionu o określonych warunkach klimatyczno-geologicznych, pozwalających na uzyskanie bardzo wysokiej jakości winnych destylatów. Niezbędne okazują się także beczki z odpowiedniego drewna oraz umiejętny dobór mieszanki, czyli połączenie destylatów pochodzących z różnych roczników i lat dojrzewania. Drewno do produkcji beczek pochodzi ze znanych lasów Troncais.
Martell może się poszczycić najdłuższą tradycją gorzelniczą w Cognac, której podstawą jest pasja rodziny Martell w tworzeniu doskonałych koniaków już od ośmiu pokoleń. Dziś nadal do siedziby najstarszego producenta koniaku można dopłynąć łodzią (gabare), którą w XVIII w. spławiano beczki z Martell’em, po rzece Charanie do portu. Rodzina Martell posiada własne winnice głównie w Broderie i to właśnie wpływ tego regionu widocznie kształtuje styl najlepszych koniaków Martell, których charakteryzuje wyrafinowanie, głębia oraz moc kwiatowych aromatów.
 
Poza Martell XO w naszym kraju dostępne są następujące koniaki Martell:

Martell VS, Martell VSOP, Martell Noblige, Martell Cordon Bleu,  Martell L’Or - połączenie doskonałego koniaku ze złotem. Unikalny korek i wykończenie eleganckiej karafki zostało wykonane z 24-karatowego złota.Wyborowa SA, należąca do grupy Pernord Ricard, jest dystrybutorem marki Martell w Polsce.

Zamek i hotel RYN

Przywrócony do świetności po wielu latach, XIV-wieczny zamek w Rynie to miejsce wyjątkowe i unikatowe. Pieczołowicie odrestaurowany, oddaje ducha minionych wieków i swego gospodarza Fryderyka von Wallenroda, słynącego z umiłowania zarówno tradycji rycerskich jak i fascynacji wykwintną kuchnią. Mało jest takich miejsc, gdzie historyczna tradycja tak dobrze komponuje się z jak najbardziej współczesnym modelem nowoczesnego hotelu. Najlepszym tego przykładem jest modernistyczny basen, który znajduje się w gotyckich piwnicach Zamku.
 Hotel ZAMEK RYN **** znajduje się w samym sercu Mazur, w otoczeniu przejrzystych jezior i czarownych wysepek – wśród nieskalanej cywilizacją dzikiej przyrody tego najczystszego z regionów Polski. Położony na wzgórzu, wśród drzew pamiętających dawne legendy i historie, pozwala cofnąć się w czasy rycerskie, z dala od zgiełku miasta i codziennego pośpiechu.
 
**************************************************************************************
informacja prasowa: Multi Communications
 
Kontakt:
Karolina Świderska, 48 606 182 319, karolina.swiderska@multipr.pl