Środa, 23 Września, 2020     ostatnia aktualizacja 22-09-2020
 
Ducal. W stylu alpejskim
 
2020-08-14

Zacznę od tego, że przygotowuję kilka artykułów poświęconych winom ze Słowenii – jest to efekt nawiązania współpracy z Damianem Buraczewskim, który od paru lat rezyduje w Słowenii, możecie znać go z bloga – SlovVine. Cieszę się, bo wina z tego kraju bardzo sobie cenię.
Damian nawiązał współpracę ze słoweńskimi winiarzami, jego działalność to rodzaj platformy w koordynacji i nawiązywaniu kontaktów między słoweńskim a polskim rynkiem wina, to również doradztwo, tłumaczenia, promocje i degustacje win, etc. To dzięki Damianowi wiem o nowych inicjatywach słoweńskich winiarzy, zmianach na tamtejszym rynku wina i idącym za nimi żywym zainteresowaniu rynkiem polskim. Zobaczymy ile z zaplanowanych wydarzeń uda się zrealizować w czas pandemii. Tak czy inaczej – o winach słoweńskich – jeszcze nie raz usłyszycie.
A teraz przejdźmy do pierwszego bohatera naszej słoweńskiej opowieści.


Winiarnia Ducal - nowocześnie (fot. Ducal)

Ducal. Niebanalna winiarnia o tradycyjnym podejściu, która szybko przebiła się do rozpoznawalnej czołówki, nie tylko słoweńskiego, winiarstwa. Prowadzi ją Mitija Lo Duca wraz z synem Timem. Tim zakończył kilka lat temu karierę piłkarza, z kolei Mitja, trzeba to Państwu wiedzieć, w latach 80 ubiegłego wieku, za czasów byłej Jugosławii,  był cenionym alpinistą. Pasja do gór obudziła inną – w 2007 roku Mitja kupił starą posiadłość i półtorahektarową winnicę (stara uprawa laškiego rizlinga) na wzgórzach Svečina. Zaniedbaną starą piwnicę odrestaurował i zaadoptował, na jej bazie wybudował modernistyczny budynek – przygotowany nie tylko do produkcji wina, ale też na przyjęcie enoturystów. Urzekająca posiadość znajduje się na północy Słowenii, tuż przy granicy z Austrią, w samym sercu słoweńskiej Styrii (Štajerska).
Dziś Ducal to 5,5 hektarów winnic z certyfikatem ekologicznym (od 2016 roku). Rocznie powastaje tu około 25 000 butelek. Produkcja oparta jest o białe odmiany:  rizling rynsky, laški rizling, chardonnay i sauvignon blanc, niedawno posadzono też pinot noir.


Mitija Lo Duca przy pracy (fot. Ducal)

Wina Ducal charakteryzuje autentyczny - nawiązujący do bardziej tradcyjnych win – styl, a jednoczesnie finezja i niebanalny charakter. Mają sporo świeżości, dobry potencjał dojrzewania i szlachetną materię. Podczas zbiorów niemal standardowo uzyskuje się 20-30% owoców dotkniętych szlachetną pleśnią. W produkcji wina w użyciu są betonowe jaja czy zakopane w ziemi amfory – ukłon w stronę najbardziej pierwotnych metod produkcji wina. Jak już wspomniałem – wina Ducal brawurowo weszły na rynek, znajdując poklask i uznanie. Szybko trafiały do najlepszych sklepów i restauracji, np. słoweńskich restauracji z gwiazdkami Michelina: Hiša Franko (dwie gwiazdki) i Hiša Denk (jedna gwiazdka) oraz wielu zagranicznych, np. słynnej duńskiej Nomy.

Win Ducal nie ma w Polsce. Winiarnia szuka importera.

Kontakt:
Ducal Wines,
Svečina 22,
2201 Zgornja Kungota, Slovenia
Mitja: +386 (0)41 413 087
Tim: +386 (0)40 356 654
Email: info@ducalwines.com


* Podane ceny zakupu win - detaliczne, na miejscu, u producenta



(5) Sontia brut nature 2017, Ducal, Štajerska, Słowenia, 13%
Wino bio. 100% chardonnay wykonane metodą klasyczną. Dwa lata dojrzewało nad osadem. Powiem Wam, że jest to wyborne wino musujące. Gęste i niebanalne. Prym wiodą tu nuty owocowe – gruszki, brzoskwini, dojrzałych moreli, suszonej skórki pomarańczy oraz lekko goryczkowego kumkwatu. Paletę tę wzbogacają: skórka z moreli, słoma, lekka nuta maślana, brioszki i akcent świeżo wypieczonych bułek. Przyjemna, dobrze wpasowana w strukturę wina, kwasowość dobrze ożywia wino. Chardonnay treściwe a przy tym wyważone i eleganckie. Dużo frajdy dla podniebienia!
Cena: 18 €



(4+) Šipon 2017, Ducal, Štajerska, Słowenia, 11,5%

30% owoców użytych w produkcji tego wina dotkniętych było szlachetną pleśnią. Fermentację przeprowadzono w cementowym jaju, w którym wino jeszcze przez dwa lata dojrzewało. Ma ono delikatnie bursztynowy, atrakcyjny kolor. W aromatach suszone owoce tropikalne, wosk, znoszona skóra orzechy, masło, lakier do paznokci, stare drewno, zioła. Jest to wino nieoczywiste, wymykające się  standardom, skierowane raczej do bardziej wyrobionych winomaniaków, gotowych odkrywać takie "trudniejsze" butelki. To wino wdzięki swe ukazuje nieco kapryśnie. Ma w sobie dużo nieoczywistych rejestrów więc warto dać mu więcej czasu, bo po dłuższym czasie spędzonym w kieliszku zaczyna pracować długo i wytrwale, ujawniając zmiany. Wtedy w tle pokazują się nuty rodzynek, dymu, karmelu, propolisu...
Cena: 15,00 €




(4+) Renski rizling 2017, Ducal, Štajerska, Słowenia, 13,5%

Wino bio. Około 30% gron było dotkniętych szlachetną pleśnią. Fermentacja w dębowej beczce o pojemności 2700 litrów, w której wino dojrzewało jeszcze 2 lata. Dominują aromaty miodowe, oleiste, propolisowe, lekko dymne, delikatnie warzywne (seler, pietruszka). W ustach jest to rizling dojrzały i gęsty. Wyczuć można przejrzałe jabłko, gruszkę, suszone morele i skórkę z cytryny. Jest też miód i korzenne akcenty. Faktura jest oleista, tło lekko pikantne, dobrze podbite kwasowością i nieco zmiękczone alkoholowym akcentem. Dajcie mu czas w dekanterze albo chociaż w kieliszku. To wino potrzebuje oddechu, jest bowiem bogate, rozłożyste, długie. Jego atrakcyjny posmak będzie ciągnął się po Waszym podniebieniu bardzo długo, niczym sprawa pakietów wyborczych Marka Sasina...
Cena: 15,00 €



(5) Renski rizling 2013, Ducal, Štajerska, Słowenia, 14,5%
Technologicznie wszystko przebiegło tu bardzo podobnie, jak w przypadku rizlinga z 2017, opisanego powyżej, poza tym, że ta `13 dojrzewała rok dłużej w beczce. Tego, co odnajdujemy w kieliszku, właściwie można było się spodziewać. Charakter wina jest bardziej dojrzały, rozwinięty, głęboki. Więcej tu nut miodowych, dojrzałego masła, oleju, szarlotki, znoszonej skóry, suszonych ziół, korzennych przypraw. Faktura wina jest z lekka oleista, gładka, przyjemnie układająca się w ustach. Po czasie uwalniają się dyskretne akcenty dymu, karmelu, toffi, kawy, białego pieprzu. Całość wybornie zbalansowana. Oto jak potrafi uwodzić dojrzały riesling.
Cena: 24,00 €




(5+) Renski rizling 2011, Ducal, Štajerska, Słowenia, 13,5%
Wino wykonane jak rizilingi powyżej. Już na starcie zaskakuje tu kolor - jasny i żywy, nie ma żadnego śladu, że wino ma już dziewięć lat. Wyczujemy jabłkowe pestki, orzechy laskowe, masło, zioła i polne kwiaty. Jest też nuta drożdżowo-chlebowa, nakazująca skojarzeniom pójść w stronę sherry i win dojrzewających pod kożuchem flor (choć w przypadku tego wina to zjawisko nie zaszło). Wino wypada super lekko, świeżo. Wspaniale ubogaca go nuta mineralna - kamienista, słonawa oraz akcent kwiatowy (jaśmin, bez). Jest świeżość, nerw i energia. Wino długie, wspaniale podszczypujące podniebienie Zda się, że lata się go nie imają. To wytworny, elegancki i niepospolity młodziak. Niezwykłe wino. Idealne, by spokojnie usiąść z kieliszkiem i dać ukojenie zbyt głośnym myślom.
Cena: 19,00 €




(5) Renski rizling Amphora 2015, Ducal, Stajerska, Słowenia, 13%
Kolejna odsłona rizlinga, który w tym wydaniu wykonany jest w amforach zakopanych w ziemi (qvevri). Wino macerowane było przez 8 miesięcy, natępnie na dwa lata trafiło do beczki o pojemności 2700 litrów. Aromaty są wyraziste, miękkie, zachęcające. Jest herbata, suszone morele, skórka z mandarynki, mieszanka orientalnych przypraw. W ustach jest przyjemne, soczyste, z mięsistością owocu - dojrzałą gruszką, morelami, brzoskwinią. W dobrym rejestrze utrzymana kwasowość i wyraźne lecz miękkie taniny. W tle szarlotka, nalewka bursztynowa, nalewka z dzikiej róży, karmel. Bogate, pełne obfitości wino. Czyste złoto. Aż chciałoby się napisać - wino do przytulania.
Cena: 39,00 €

Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”