Piątek, 10 Lipca, 2020     ostatnia aktualizacja 06-07-2020
 
Pij dolnośląskie wino!
 
2020-06-18

W czas ponury czas pandemii (jak by nie patrzeć - mimo rozluźnienia - ciągle panoszącej się w najlepsze) winiarze i dystrybutorzy wina nie pozostali bierni, ruszyły specjalne akcje, oferty, dostawy "spod drzwi do drzwi" oraz sprzedaż internetowa. Jedną z akcji była inicjatywa podjęta przez winiarzy Dolnego Śląska - "Pij dolnośląskie wino".



Akcja spontaniczna i przygotowana na potrzeby chwili po pewnym czasie zamieniła się w regularny internetowy sklep z dobrze przygotowaną ofertą. 
Oceniając kilka win z tego dolnoślskiego portfolio, chcielibyśmy Państwa zachęcić do degustacyjnej eksploracji tego regionu. Dolny Śląsk i tamtejsze stowarzyszenie winiarskie nie zasypia gruszek w popiele, są aktywni, ciągle uruchamiają nowe przedsięwzięcia a i w samych winnicach dużo się dzieje - nie brak eksperymentów, nasadzeń nowych odmian winorośli i ciekawych win. Słowem - śmiało podpisujcie się pod hasłem "Pij dolnosląskie wino"





(5-) Chardonany 2018, Winnica Moderna, dolnośląskie, Polska, 13,5%
Ładnie "ustawione", zgrabne i transparentne wino. Jest biała porzeczka, masło, śmietana, orzechy laskowe, papierówka, lekki akcent ziół. W ustach przyjemna kwasowość i delikatna goryczka. Wino wyważone, ułożone na fajnych - pieprznych, skórkowo-pestkowych - rejestrach. Jest to chardonnay w ładnym, nienachalnym wydaniu. „Nowoczesna konstrukcja i minimalizm to cechy, które łączą inspirujący nas modernizm Wrocławia z architekturą naszego wina” - powiada właściciel winiarni, Nestor Kościański. Kiedy pytacie mnie, czy to jest dobre i czy to się zgadza, odpowiadam – tak! Bierzcie i pijcie!
Cena: 49,00 zł (kup tutaj




(4) Cabernet blanc 2019, Winnica Niemczańska, dolnośląskie, Polska,12,5%
Odmiana mniej znana, choć w krajach chłodniejszego klimatu, jak Dania, Holandia, Szwecja jest z powodzeniem uprawiana. W Polsce Winnica Niemczańska dysponuje jedną z rzadkich upraw cabernet blanc (o ile mi wiadomo 0,5 ha mają zasadzone też Winnice Kojder). Czy odmiana przyjmie się w polskich winnicach? Czy da radę? Patrząc na to wino - można powiedzieć, że jest obiecująco. Wyłapiemy tu wiele świeżych owocowych nut: agrest, białą porzeczkę, mirabelki, niedojrzałą truskawkę. W ustach wypada kwasowo, odświeżająco, z nerwem i akcentem lekko zielonym, szypułkowym (w jak najbardziej pozytywnym sensie). Są też pestki jabłka i grejpfruta, wosk i nuty suszonych owoców. A w finiszu biały pieprz i ponownie ujawiniająca się biała porzeczka. Solidne wino.
Cena: 50,00 zł (kup tutaj)



(4-) Solaris 2019, Winnica Kindler, dolnośląskie, Polska, 12%

Przeskakujemy do winnicy Kamila Kindlera, na bazaltowe gleby i krajobraz wygasłych wulkanów Pogórza Kaczawskiego. Mamy tu półwytrawną wersja solarisa, w przystępnym, miękkim łatwym w odbiorze stylu. Są dojrzałe jabłka, papierówka z syropu, soczysta gruszka klapsa, morele, brzoskwinia, lekkie nuty miodowe. W ustach miękkie, jest mieszanka owoców cytrusowych z puszki, sok z ananasa, trochę kwiatów polnych, pestek i waty cukrowej. Łatwo wyczujecie jak resztkowy cukier wykonuje tu swoje obowiązki – zmiękcza fakturę wina, dodaje łagodności a jednocześnie widać jak wino dobrze zachowuje rys świeżości. W finiszu - goryczka i pieprzno-pestkowe rejestry. Jest to stosunkowo lekkie i proste wino, propozycja dla początkujących oraz miłośników ogładzonego stylu, którzy przywitają nim nadciągające lato z prawdziwą godnością.
cena: 49,00 (kup tutaj)



(4-) Johanniter 2019 półsłodki, Winnica Agat, dolnośląskie, 13%
Wejście w przestrzeń (nie tylko) polskiego wina często zaczyna się u nas od nut półsłodkich czy półwytrawnych. Jeszcze nad tym pracujemy, ale kiedy przyglądam się zakupowiczom w sklepach, marketach i na rozmaitych imprezach winiarskich, to widzę, że do pełnej wytrawności smaku jeszcze nam trochę brakuje. To wino z pewnością wpisuje się w szerokie zapotrzebowanie na bardziej przystępne smaki. Wypada świeżo, lekko jabłkowo i gruszkowo, zmiękczenie materiału słodyczą jest widoczne, ale nienachalnie, dodatkowo w tle znać delikatne rejestry mineralności. Wyczuć można papierówkę z syropu, brzoskiwnię, ananasa, mirabelki. Wino wypada świeżo a efekt słodyczy to raczej zmiękczona faktura wina niż wyraźne słodkawe posmaki. Porządany efekt uzyskano – ma być przystępnie i przyjaźnie dla podbniebienia. Czuję, że chłopaki na ogniskach, grillach i enoturtystycznych potańcówkach będą podrywać na to wino dziewczyny. Albo odwrotnie.
Cena: 49,90 zł (kup tutaj)




(4+) Roter riesling 2019, Winnica Silesian, dolnośląskie, Polska, 12%
Roter riesling to ciekawa odmiana, jeszcze niezbyt szeroko uprawiana w Polsce (rośnie na przykład w Winnicy Srebrna Góra), ale być może zyska na szerszej popularności. Oceniałem już to wino – tutaj. Czas dobrze mu sprzyja. Jak można się było spodziewać, jeszcze bardziej ustatkował, zrównoważył i wygładził wino - nabrało ono głębi zarówno w aromatach jak i smaku. Pojawiło się więcej nut miodowych, korzennych, herbacianych a i owoce stały się mocniej podsuszone i z lekka kandyzowane. Wino ciekawie rozwija aromaty i warto poświęcić mu w kieliszku nieco więcej czasu. Wsiądzcie więc na tego lekko niepokornego konia, ujarzmijcie go i pogalopujcie ku odkryciom nowych organoleptycznych doznań.
Cena: 90,00 zł (kup tutaj)



(5-) Gewurztraminer 2018, Wino Spod Śęży, dolnośląskie, Polska, 13%

Życzeniowo wnioskowałem tutaj, oceniając to wino z innego rocznika, że dobrze zrobiłaby mu wyższa kwasowość. W nowym roczniku wniosek został "rozpatrzony pozytywnie". Wino moim zdaniem na tym zyskało, choć - jak opowiadali mi właściciele winnicy - nie wszyscy są co do tego ruchu przekonani. Cóż, rzecz gustu, osobiście uważam, że gewurz zbyt często cierpi na "płaskość", niemrawość wynikającą własnie ze zbyt niskiej kwasowości. Tutaj jest lepiej, bardziej żywo i świeżo. W aromatach i smakach wino jest wyraziste i intensywne, ma sporo owocu – są nuty morelowe, brzoskwiniowe, jest przejrzałe liczi, morele, mango. Są też akcenty karmelowe, lekko kadyzowane skórki z owoców tropikalnych, curry, kurkuma. Wino jest dojrzałe, ale ma ten pożądany nerw, jest gładkie, z korzennym tłem, ma długi i przyjemny posmak. Udane, elastyczne i ze wszech miar gastronomiczne wino. Spróbujcie go.
Cena: 50,00 zł (kup tutaj)



(4-) Regent / Cabernet cortis 2018, Winnica Jadwiga, dolnośląskie, Polska, 13%
Z początku wino jest trochę chropawe, przymknięte. Nieco dłuższy czas spędzony w kieliszku lekko je wygładza i daje lepszą ekspresję. Wyczuwalne wiśnie, żurawina, aronia, wędzona papryka, powidła śliwkowe, pieprz, ziemia, jałowiec, zioła, konfirura z jeżyn, nalewka malinowa, liść porzeczki. W tle dym, spalone drewno, pestki, chropawe taniny. Wino ma w sobie zadziorność, nieokrzesanie i dzikość, ale całkiem dobrze daje sobie radę, szczególnie z jedzeniem (papryki faszerowane mięsem, pikantny gulasz wołowy, etc).
Cena: 60,00 zł (kup tutaj)




(4+) „6” Yacobus Mayor 2017/2018, Winnica Jakubów, dolnośląskie, Polska, 13,5%
Wino powstałe z owoców pochodzących z pierwszej założonej małej parceli. Dominują w niej klasyczne mieszańce jak wiszniewyj rannij, Iliczewskij rannij, dunaj, dunkelfelder, cascade... Wino jest połączeniem dwóch roczników, przez ponad rok dojrzewało w używnych beczkach. "6" prezentuje się zaskakujaco dobrze - ekstraktywnie, gęsto, obficie. W kieliszku jest bardzo owocowo – dominuje aronia, tarnina, czarna porzeczka. Jest też wędzona śliwka, czekolada, lukrecja, zioła i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn) a także ściółka, pieprz i wędzona papryka. Nie wiem jak Michałowi udało się ten efekt uzyskać, ale całość jest gęsta, z lekka beczkowa, mocno poddymiona. W finiszu lekko kawowe, pieprzne, szypułkowe i chropawe, ale ten styl może się naprawdę spodobać! Bierzcie, bo butelek nie zostało zbyt wiele.
Cena: 65,00 zł (kup tutaj)


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”