Piątek, 23 Października, 2020     ostatnia aktualizacja 21-10-2020
 
Frys - nowy cydr rzemieślniczy z Beskidu Wyspowego
 
2020-04-09

Eko Farma znajduje się obok Szczyrzyca. Obszar, na którym znajduje się gospodarstwo objęty jest ochroną w ramach programu Natura 2000. Całe gospodarstwo jest certyfikowane ekologicznie - zbilansowane, proces produkcji przyjazny dla środowiska. Energia elektryczna uzyskiwana z elektrowni fotowoltaicznej, wodę do celów gospodarczych pozyskuje się z systemu odzyskiwania deszczówki i zamkniętego obiegu biooczyszczalni.
Wśród wielu produkowanych przez farmę produktów, jak chleb, warzywa, soki, zioła, są też owoce. Eko Farma dysponuje siedemdziesięcioletnim, tradycyjnym beskidzkim sadem, w którym zdecydowana większość to stare, przystosowane do lokalnych warunków, odmiany jabłoni (są też grusze i śliwy). Sad ten okazał się na tyle interesujący, że kilka lat temu, w ramach badań genotypowych, Polska Akademia Nauk przeprowadziła w Eko Farmie zbiór materiału roślinnego w postaci jednorocznych pędów - część odmian trafiła do Kriogenicznego Banku Genów Historycznych Odmian Jabłoni.


/fot. Eko Farma/

Choć cydr na farmie powstaje od lat, to dopiero dwa lata temu na farmie po raz pierwszy zdecydowano się na produkcję cydru, który oficialnie miał pokazać się na rynku. Dojrzewał dwa lata i oto jest. A skąd nazwa cydru - Frys? Wzięła się ona od Franciszka Frysa - cysterskiego agronoma, który w latach 50. ubiegłego wieku zakładał to gospodarstwo, jego ojciec był pierwszym agronomem sprowadzonym na te ziemie. Sam cydr dokładnie opisuję poniżej. Pozostaje cieszyć się, ża na mapie polskich cydrowni rzemieślniczych przybył kolejny ciekawy punkt.

Cydr oraz inne produkty ekologiczne z gospodarstwa można kupić tutaj.

Kontakt:
Eko Farma
Lidka Włodarczyk
Pogorzany 8
34 - 623 Szczyrzyc
Tel. 502 632 252
strona internetowa:
Eko Farma


(4+) Cydr Frys, Gospodarstwo Eko Farma, Szczyrzyc, Polska, 5,5%
Na cydr złożyła się mieszanka wielu odmian: ananas berżenicki, antonówka, cesarz aleksander, grafsztynek czerwony, kalwilla jesienna czerwona, malinowa oberlandzka, boskoop, szara i złota reneta, grochówka. Kolor cydru jest ładny nasycony, złocisty, delikatnie mętny (zwłaszcza jak do kieliszka trafia końcówka cydru z butelki). Aromaty i smaki przyjemne, świeże, mocno owocowe, osadzone gównie na wyrazistych nutach jabłkowych, ale wyczuć można dojrzałą gruszkę, pigwę, siano, suszone kwiaty, jabłkowe pestki, skórkę z cytryny i odrobinę miodu i propolisu. W ustach wytrawny, lekki, z dobrze i przyzwoicie pracującymi bąbelkami, choć nie spodziewajmy się długo utrzymującej się „pierzynki” bąbelków na powierzchni cydru. W finiszu jest lekko pestkowy, szarlotkowy, poddymiony. Słowem, jest to smaczny i bezpretensjonalny cydr, sycący owocowością i dobrze gaszący pragnienie. Frys produkowany jest w niewielkiej ilości, około tysiąca butelek.
Warto wspomnieć, że wytłoczyny po cydrze są kompostowane i wykorzystywane jako część składową nawozu stosowanego w uprawach. Cydr rozlewany jest do szklanych butelek zwrotnych z etykietami uzyskanymi z recyklingu, pakowany do biodegradowalnych, bezpiecznych opakowań.
Cena: 30,00 zł


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobry, cydr z dużą klasą
(4) - dobry, interesujący cydr
(3) - przyzwoity
(2) - słaby
(1) - omijać z daleka, cydrz wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”