Sobota, 31 Października, 2020     ostatnia aktualizacja 30-10-2020
 
Ameryka od Kuchni na 4. Kongresie Szefów Kuchni w Warszawie 9.10.2019 r.
 
2019-12-13

Informacja prasowa

Większości z nas amerykańskie menu kojarzy się ze stekami, burgerami i wszystkim, co można wrzucić na ruszt grilla. Tymczasem współczesna amerykańska kuchnia prezentuje całe bogactwo smaków, a kalifornijskie winiarstwo oferuje nowoczesne stylistycznie wina wspaniale z tą kuchnią zgrane, o czym goście 4. Kongresu Szefów Kuchni mogli przekonać się 9 października br. w hali Expo XXI, podczas cyklu warsztatów i prelekcji na stoisku Ameryka od Kuchni.



Dla odwiedzających stoisko szefów kuchni i sommelierów organizatorzy przygotowali degustację win z Kalifornii oraz produktów spożywczych pochodzących z różnych regionów Stanów Zjednoczonych, takich jak wołowina, ryby z Alaski, cieciorka, soczewica, wspaniałe kalifornijskie suszone śliwki czy też bataty z Północnej Karoliny. O winach opowiadali sommelierzy ze Stowarzyszenia Polskich Sommelierów oraz Polskie Sommelierki, którzy łącznie przedstawili ponad 50 win z oferty polskich importerów wina.
Na stoisku odbyły się również 3 odsłony praktycznych warsztatów z food & wine pairingu, podczas których szefowie kuchni i sommelierzy zapoznali się z tajnikami udanych połączeń kulinarno-winiarskich w restauracyjnym menu. Dania z wołowiny autorstwa ambasadora US Beef i US Meat, Andrzeja Bryka oraz wariacje na temat alaskańskiego łososia, Tomasz Prange-Barczyński zderzył w bardzo udany sposób z kalifornijskimi winami.



Wszystkie prezentowane produkty są już dostępne na polskim rynku (kontakty i bliższe informacje pod adresem events@tasteitall.eu).
Podobnie jak podczas ubiegłorocznej edycji imprezy, stoisko Ameryka od Kuchni było najliczniej odwiedzane przez gości Kongresu.

Organizatorzy: USDA, Ambasada Stanów Zjednoczonych, Ameryka od Kuchni

Wystawcy: California Wines, US Beef, US Meat, Alaska Seafood, North Carolina Sweet Potatoes.

Producent imprezy: Taste It All