Niedziela, 17 Listopada, 2019     ostatnia aktualizacja 14-11-2019
 
Leyda. Chłodnym okiem
 
2019-10-25

Leyda. Winiarski region Chile, na który w ostatnich latach zaczęło spogladać się coraz uważniej. Rodzina Garcés Silva wiedziała co robi, kiedy w 1999 roku zinwestowała w winnice na tym obszarze, stając się tym samym jednym z pionierów uprawy winorośli w tym regionie.
Chodziło przecież znalezienie jak najlepszego miejsca, odpowiednich gleb i przede wszystkim – temperatur. San Antonio i Leyda Valley leży na zachód od Santiago nad Oceanem Spokojnym. Gleby są tu ubogie, tereny suche. Jednak wpływ Prądu Humboldta, odpowiedzialnego za zimne bryzy, jest bardzo widoczny. Wieją one w ciągu dnia i utrzymują temperatury poniżej 24ºC w miesiącach letnich. Pory roku są w tym regionie dobrze zdefiniowane, a dzienne wahania temperatury niskie.  Wszystkie te czynniki dobrze wpływają na odpowiednie, zbalansowane dojrzewanie winogron, które mogą dać bardziej świeże, żywe wina.



Rodzinie Garcés Silva nie brak zaradności - świetnie sobie radzi w inwestycjach, zarówno na wymagających terenach, gdzie uprawia winnice (zajmują się również rolnictwem i hodowlą zwierząt), jak i na rynkach finansowych i związanych z nieruchomościami.

Vina Garces Silva działa w sumie na 175 ha winoroślowych upraw, z czego większość owoców przeznacza się na sprzedaż (do użytku własnego - 27 ha winnic przeznaczonych jest na wina Amayna, 22 ha na wina Boya).
Importerem win z tej winnicy jest krakowski dystrybutor Endorwina.

Kontakt:
Endorwina
ul. Krowoderska 61a/10
31-158 Kraków
tel: 784 633 929
biuro@endorwina.pl




(4+) Sauvignon blanc „BoYa” 2017, Vina Garces Silva, DO Leyda Valley, Chile, 12,5%

Importer: Endorwina
Owoce przodem! Świeża dojrzałość moreli, brzoskwini, agrestu i limonki zgrabnie ściśnięta jest tu kwasowością i mineralnym, lekko słonawym sznytem. Da się tu ponadto wyczuć skórki ze świeżego ogórka, białą porzeczkę, agrest, asparagus, wiezo skoszoną trawę. Kwasowość, przyjemna energia płynąca z kieliszka to przyjemny reset dla podniebienia. Poza tym jest w finiszu lekka pieprzność, przyjemna „zieloność” (trawa, pokrzywa). Wszystko podane lekko i zgrabnie.
Cena: 57,90 zł





(5-) Sauvignon blanc „Amayna” 2018, Vina Garces Silva, DO Leyda Valley, Chile, 14%
Importer: Endorwina
Wchodzimy tu w nieco inne rejestry sauvignon blanc. To wydaje się bardziej „szkliste”, wartkie, potokowe i mineralne, przy jednoczesnej lepszej ekstraktywności i wyrazistej korzenno-pieprznej nucie. Uszczypliwie akcentuje sie tu mineralność - po podniebieniu przemykają muszle, morski pasek, krzemień. Całość wypada lekko i zgrabnie, jest wyraźna intensywność smaków przy jednoczesnym zachowaniu świeżości, kwasowości. Bardzo ładne wydanie „chłodnego” chilijskiego sauvignon blanc.
Cena: 87,90 zł




(5-) Sauvignon blanc „Amayna” barrel fermented 2012, Vina Garces Silva, DO Leyda Valley, Chile, 14,5%
Importer: Endorwina
Znowu inny styl sauvignon, niż te powyżej. To wiekowo przyjemnie dojrzałe, ciekawie rozwinięte wino. Fermentowało we francuskich beczkach oraz dojrzewało w nich przez 13 miesięcy. Ma ładny, nasycony, delikatnie miodowy kolor. Jak można się było spodziewać, jest pełne akcentów gęstych - nie tylko owocowych, ale też lekko maślanych, biszkoptowych, korzennych. Na podniebieniu ujawnia ewoluowaną, gładką fakturę, dużo owocowości (głównie cytrusowej), lekką korzenność a także sporą porcje rejestrów maślanych, kremowych oraz kolonialnych przypraw, suchych liści, biszkoptów, siana, suszonych moreli. W tle muszle skorupiaków, piasek i lekki akcent alkoholu. Niebanalne, dobre wino, o ciągle znacznym potencjale dojrzewania. Naprawdę ciekawa propozycja dla gastronomii.
Cena: 139,00 zł





(4+) Syrah „Boya” 2015, Vina Garces Silva, Leyda Valley, San Antonio, Chile, 14,5%
Importer: Endorwina
Ten syrah ma dużo pieprznych, ziołowych, ściółkowych i lekko korzennych akcentów. Całość wina ułożona jest na zdecydowanie owocowej, „ciemnej” materii (dojrzałe jezyny, tarnina, aronia, czarna porzeczka, likier wiśniowy). Wino ma niezłą kwasowość, która trzyma w ryzach owocową materię oraz solidne taniny. W tle dym, żywica, czarny pieprz, wiśniowe pestki. Fajny ten syrah. Nie ma przeciążenia. Znać, że to wino z chłodniejszego miejsca.
Cena: 60,90 zł






(5-) Syrah „Amayna” 2015, Vina Garces Silva, Leyda Valley, San Antonio, Chile, 14,5%

Importer: Endorwina
Już kolor zachęca – mocny, intensywny, gęsty niczym tętnicza krew. Aromaty mocno owocowe, intensywne. W tle pobrzmiewa coś skórzastego, niby zwierzącego, ale też ziołowego (dziurawiec, rozmaryn), smołowego, dymnego... W ustach syrah jest soczysty, wartki, o gęstej owocowej lepkości i intensywności smaku. Jest suszona wiśnia, pestki, dym, jeżyny, sporo ziół, pieprzu dziczyzy, lekko spalonego drewna (rok dojrzewania we francuskich beczkach). Przyjemne, atrakcyjnie utrzymane w ekspresji odmiany. Nudzić się przy nim nie będziecie.
Cena: 139,00 zł



(5-) Pinot Noir "Amayna" 2013, Vina Garces Silva, Leyda Valley, San Antonio, Chile, 14,5%
Importer: Endorwina
Wyważony, delikatny pinot. Aromaty klasycznie owocowe – owoców leśnych, malin, ściółki, jałowca i pieprzu. W ustach układa się przyjemnie i apetycznie. Jest papryka, ściółka, zioła, spieczone mięso, dym, żywica, rośliny wodne, zioła. Nie są to rejestry pinota bordoskiego w sensie ścisłym, ale przyjemności wino dostarczy Wam sporo. Całość jest bowiem świeża, żywa, spięta dobrą kwasowością. Finisz delikatnie jagodowy. Mniam!
Cena:139,00 zł


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”