Środa, 11 Grudnia, 2019     ostatnia aktualizacja 11-12-2019
 
Getariako Txakolina (i nie tylko) na lato
 
2019-07-25

Dziś oceniamy trzy wina z oferty krakowskiego importera Lutomski.Wino. Stylistycznie idealnie wpisują się one w porę roku.
Na początek dwa wina z nadloarskiej posiadłości Denisa Meunier. Historia profesjonalnej produkcji wina w tej rodzinie sięga roku 1927. Rozpoczął ją dziadek obecnego właściciela, który to przodek pierwszą winorośl posadził od razu po powrocie z pierwszej wojny światowej. Później ojciec i wujek Denisa prowadzili winiarnię przez prawie cztery dekady, aż do 2012 roku, kiedy to przejął ją Denis.

Zbiory w Vouvray (fot. domena publiczna)

Meunier pracuje dziś na 13. hektarach chenin blanc. Dysponuje przy tym sporą ilością starych nasadzeń (wiek 65 lat). Winnice rosną na południowych zboczach, na gliniastych i wapiennych glebach. Od samego początku swej działalności winiarz był zdecydowany na przekształcenie winnic w uprawę organiczną i utrzymanie charakteru terroir. Oprócz win spokojnych powstają tu również wina musujące.

(4+) Clos Baglin demi sec 2017, Denis Meunier, AOC Vouvray, Dolina Loary, Francja, 12,5%
Importer: Lutomski.Wino
Chenin blanc wypada tu gładko, miękko, dojrzale, krągło wręcz kremowo. Jest tu soczysta gruszka, dżem z agrestu, papierówka z syropu, suszone jabłko, papaja. Wyczuwalna wyraźna owocowa "słodycz", lekkie zmiękczenie materii, ale jest też dobra kwasowość i lekko cukierkowe tło. Dla miłośników bardziej miękkiego, przystępnego stylu.



(4+) Expresion Silex sec 2018, Denis Meunier, AOC Vouvray, Dolina Loary, Francja, 12,5%
Importer: Lutomski.Wino
Dużo tu smakowitej nuty jabłkowej (papierówki, szara reneta) oraz niedojrzałego agrestu, białej porzeczki, mirabelek oraz świeżej mieszanki owoców cystrusowych. W ustach wytrawne, kwasowe, świeże i żywe. Warto dać mu trochę czasu w kieliszku. W ustach dodatkowo pojawiają się nuty asparagusa, mirabelek, białych porzeczek, pestek i ziół. Wino jest zwięzłe, słonawe, mineralne. Ma w sobie delikatność.


Trzecie wino pochodzi z maleńkiej hiszpańskiej apelacji Getariako Txakolina, z Kraju Basków. Producentem jest Bodega de Txakoli Zudugarai. Apelację Getariako Txakolina utworzono w 1990 roku, liczy ona około 200. hektarów winnic. Ciekawostką tutaj jest dominująca, endemiczna biała odmiana hondarrabi zuri (i jej czerwony, równie interesujący odpowiednik - hondarribi beltza). Z niej powstało również opisywane poniżej wino.



(4+) White Txakoli 2018, Zudugarai, DO Getariako Txakolina, Kraj Basków, Hiszpania, 11%
Importer: Lutomski.Wino
Wino prezentuje się bardzo świeżo, żywo, delikatnie „zielono”. W tych wesołych aromatach dominują mirabelki, niedojrzałe jabłka, agrest, świeżo skoszona trawa, skórki ze szparagów, limonka. Jest to wino w pełni wytrawne, z solidną kwasowością. Poza tym jest lekkie, szczupłe, odświeżające, rzutkie, z nerwem, przez co wspaniale gasi pragnienie, pobudza apetyt. Finisz pozytywnie trawiasty, zielonkawy, lekko podszczypujący i ziołowy. Naprawdę warto spróbować!


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”