Piątek, 24 Maja, 2019     ostatnia aktualizacja 23-05-2019
 
Winnica Otok. Wina na lekkich nutach
 
2019-04-18

Winnice Otok ulokowane są na Przedgórzu Sudeckim, na górze Otok (426 m. n.p.m.) i z dobrodziejstwa tej lokalizacji w pełni korzystają. O samym przedsięwzięciu więcej możecie przeczytać tutaj, ja zaś chciałbym się tutaj zająć winami.


Na samym początku uwagę przyciągają etykiety, zaprojektowane z wyczuciem, "lekkością", mają spójną estetykę. Co ciekawe, odniosłem wrażenie, że podobnie jest z winami. Ich styl również można uznać za spójny, cechuje je lekkość i wyważenie. Ciekaw jestem czy w właściciele, Jacek Miller i Ireneusz Gąsior, w kolejnych rocznikach podtrzymają ten styl i wydobędą z siedliska (stok ulokowany na warstwie łupków mułkowych, margli, zlepieńców i wapieni dewońskich) cały potencjał. Na razie idzie im dobrze.


 



(5-) „426” "nr 2" 2018, Winnica Otok, dolnośląskie, Polska, 11.8%
100% odmiany ehrenfelser. Ta niemiecka krzyżówka powstała z myślą o alternatywie dla rieslinga, uzyskana w Geisenheim w 1929 roku przez Heinricha Birka. Oficjalnie jest to krzyżówka rieslinga i silvanera, jednak późniejsze badania DNA nie potwierdziły rodzicielstawa silvanera - drugi z rodziców pozostaje, póki co, nieznany. Odmianę tę cechuje dobra odporność na przymrozki i choroby oraz ciekawy styl win - owocowych, dość delikatnych, o przyjemnej kwasowości, dość szybko dojrzewających w butelkach. W Niemczech rośnie około 100 ha tej odmiany, głównie w Reinhessen i Pfalz.
Ehrenfelser w polskim wydaniu - a próbowałem takiego po raz pierwszy - wypada bardzo ciekawie. Zwiewnie, pieprznie i mineralnie. Ma sporo nut ziołowych, warzywnych, trochę korzenności. Ładnie miesza się tu akcent asparagusowy z tonacjami owoców cytrusowych. Wino wypada lekko i odświeżająco (kwasowść 7,4 g/l). Oprócz świeżych mirabelek, białej porzeczki i jabłka jest rejestr lekko warzywny (szparagi, pietruszka), w tle również coś mineralnego (krzesiwo, mokry piasek). Fajne i smaczne wino, ciekaw jestem czy ehrenfelser znajdzie swoją szansę w innych polskich winnicach.
Cena: 50,00 zł




(4) 426 "nr 3" 2018, Winnica Otok, dolnośląskie, Polska, 11,7%
70% solaris plus auxerrois. Aromaty delikatne, miękkie - dojrzałych mirabelek, papierówek, siana, suszonych kwiatów, białego pieprzu. W ustach wino jest przyjemne, świeże, o lekko zaokrąglonej fakturze. Niesie rejestry jabłek, dojrzałych gruszek, agrestu, melona. Styl lekki, przyjazny podniebieniu. Wino, jak to się mówi, o dobrym "współczynniku pijalności".
Cena: 50,00 zł




(5-) 3 elementy Cuvee, Winnica Otok, dolnośląskie, Polska, 12%
70% pinot noir, 15% regent, 12% baron. Mieszanka roczników 2016 i 2017. Udało się tu uzyskać wino o delikatnej, owocowej budowie. W aromatach i smakach sok z wiśni i malin, jeżyny, ściółka, trochę rejestrów kojarzących się z roślinami wodnymi, mchem. W pelni wytrawne, o przyjemnej fakturze i trzymające rejestr świeżości (kwasowość 5,9 g/l). Wypada równo i czysto. W finiszu lekko pieprzne i dymne.
Cena: 80,00 zł



Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”