Piątek, 24 Maja, 2019     ostatnia aktualizacja 23-05-2019
 
Pokusa z Festusa czyli dobry początek
 
2019-03-21

Spopocki Festus to (u)znany i stary gracz na naszym rynku wina. Tak się złożyło, że choć znamy się od lat, to jakoś do tej pory nie nawiązaliśmy współpracy. Pisałem co prawda o świetnie opracowanym "Słowniku degustacyjnym" Wiktora Zastróżnego (który wespół z synem - Piotrem prowadzi Festusa), ale win nie oceniałem. Sytuacja wcześniej czy później musiała jednak ulec zmianie – i oto ocenie poddajemy pierwszą serię win.
Wspomnę przy tej okazji ciekawy zbieg okoliczności - kiedy rozmawiałem z Piotrem Zastróżnym o winach, które nadesłał do oceny, rozmowa zeszła nam dość szybko na muzykę. Poruszyliśmy wiele wątków, ale okazało się, że obydwaj lubimy islandzki zespół Sigur Rós, ze szczególnym uwzględnieniem płyty „Ágætis byrjun”. Po rozmowie uświadomiłem sobie, że nigdy nie sprawdziłem, co znaczy ten tytuł. Okazało się, że ni mniej, ni więcej tylko „dobry początek”... Przypadek?

Na pierwszy ogień do oceny trafiły wina z Rioja. Dwaj odmienni producenci reprezentujący inną filozofię, inny styl. 

Gomez Cruzado to niewielka bodega z dobrymi i długimi tradycjami. Założył ją Don Ángel Gómez de Arche. W 1916 roku przejęli ja bracia Ángel i Jesús Gómez Cruzado, ale posiadłość nie pozostała w rekach rodziny, wielokrotnie zamieniała właścicieli. Na początku lat dwutysięcznych została nimi rodzina Baňos. Bodegą dowodzi dwóch winiarzy - David González Marcos i Juan Antonio Leza Martínez, którzy potrafią dobrze wykorzystać potencjał miejsca i starych winnic. Wina są świeże, niebywale owocowe, dobrze i konsekwentnie definiujące styl producenta.



(4+) Rioja blanco 2017, Gomez Cruzado, Haro, DOC Rioja, Hiszpania, 13,5%

Importer: Festus
Viura i tempranillo bianco. Aromaty dojrzałej papierówki, siana, ziaren słonecznika, rumianku, tłustej śmietany i orzechów laskowych. W ustach dojrzałe, ładnie rozwinięte, krągłe, o lekko maślanej konsystencji i smaku. Prezentuje się treściwe, ma ciekawą materię owocu, lekko wapienne mineralne tł. Możecie liczyć też na podniebienne pieprzoty korzennych smaków (goryczycy, białego pieprzu), które ładnie dopełniają obrazu całości.
Cena: 69,00 zł



(4) Crianza 2015, Gomez Cruzado, Haro, DOC Rioja, Hiszpania, 14%
Importer: Festus
Aromaty likieru jeżynowego, alkoholu, kawy, przypalonego tosta, żwiru i grafitu. W ustach pestki i skórki z wiśni, wyraźnie zaakcentowane drewno, taniny i lekko ziemiste tło. Mimo upływu lat, beczka ciągle walczy tu o palmę pierszeństwa z owocowością. Dajcie mu czas (najlepiej w dekanterze) a wtedy uwolni nuty dymu, pieczonych kasztanow, znoszonej skóry, starych kolonialnych mebli. Wino pachnie i smakuje też pieczonym, krwistym mięsem - pozwólcie mu w tej materii się odnaleźć. Wtedy pokaże swoją najlepsza stronę.
Cena: 69,00 zł



(5-) Reserva 2012, Gomez Cruzado, Haro, DOC Rioja, Hiszpania, 14%
Importer: Festus
Przyjemnie sięgnąć po taka rioję w której prym wiedzie owocowość i soczystość nie przykryte beczkowym makijażem. Owszem, wpływ beczki jest tu widoczny, ale nie jest nachalny, jest raczej zgrabnym wsparciem dla struktury wina. Jest w nim umiar, czysty transparentny owoc (wiśnie, maliny, trochę rabarbaru i żurawiny, świeżo zerwana wiśnia), kawa, mokry tytoń. W finiszu lekkie akcenty pieczonej dziczyzny, żołędzi, ściółki. Zgrabne, o wysokim współczynniku „pijalności”.
Cena: 119,00 zł


*
Powstała w 1999 roku Bodegas Bhilar to biodynamiczna posiadłość, położona w miasteczku Elvillar (Rioja Alavesa). Winiarnia prowadzona jest przez Melanię Hickman i Davida Sampedro, ludzi oddanych ziemi i naturze. Na 10 hektarach uprawia się, jak nietrudno się domyślić, przede wszystkim tempranillo, ale jest też garnacha, graciano oraz viura. „Naturalistyczną” filozofię właścicieli oddaje podejście do prac w winnicy i winiarni – uprawa winnic koniem, brak chemicznych oprysków, niska wydajność z krzewów. Wina fermentowane na dzikich drożdżach, dojrzewają w większych 500-litrowych beczkach, używa się też amfor. To wina z charakterem, bez wątpienia warte uwagi.




(5) „Phinca Hapa” blanco 2016, Bodegas Bhilar, DOC Rioja, Hiszpania, 14,5%
Importer: Festus
Kompozycja: 82% viura, 12% garnacha blanca, 6% malvasia. Spontaniczna fermentacja, kontakt ze skórkami 2 miesiące, rok dojrzewania w 600-litrowych beczkach francuskich. To tak zwane wino pomarańczowe (lub jak wolą niektórzy - bursztynowe). Jest bardzo wyważone i delikatne jak na ten rodzaj wina. Znajdziecie tu suszone jabłka i morele, propolis, miód spadziowy, kandyzowaną skórkę pomarańczy, orzechy, herbatę, suszoną skórka z cytryny, lekkie podbicie korzenne. Ma niezłą kwasowość i nieagresywne lecz wyraźnie wyczuwalne, gładkie taniny. Wino warte uwagi, zrobione z wyczuciem. Ma wyrazisty charakter, ale jest wyważone, zgrabne, każdy element jest na miejscu.
Cena: 139,00 zł



(5-) „Phinca Abejera” 2013, Bodegas Bhilar, DOC Rioja, Hiszpania, 14,5%
Importer: Festus
Kompozycja graciano (40%), tempranillo (40%), garnacha (10%) i viura (10%). Jest tu sporo złozonego aromat aronii, tarniny, jagód, żywicy, lukrecji, starego skórzanego paska, spalonego drewna, tostów, wędzonej śliwki, papryki, nasion kolendry. W ustach w pełni wytrawne, kwasowe, podbite taninami. Jest nieoczywiste, lekko dzikie, nieokrzesane. Mieszają się tu nuty wiśni, fiołków, plasteliny, ziela angielskiego, lukrecji i pieczonych kasztanów. Zmagałem i wadziłem się z tym winem, "obwąchiwaliśmy" się dość długo. Nie wiem czy znaleźliśmy pełną zgodę i przyjaźń. Na pewno czas dany winu pomógł nam nawiązać odpowiednia relację...
Cena: 229,00 zł




(5) „Phinca Hapa” tinto 2016, Bodegas Bhilar, DOC Rioja, Hiszpania, 14,5%

Importer: Festus
Aromaty głębokie dojrzałe, owocowe, czarujące soczystością. Las po deszczu (ściółka, kora, mech) wiśnia z pestką. W ustach wyraziste, ma owocową gęstość, dobre taniny, kwasowość i dobrą, mocną strukturę. W tle jest lekko dymne, rozgrzewające, balsamiczne. Finisz długi, delikatnie pieprzny, tytoniowy.  Poukładane, wyraziste i atrakcyjne wino, wykonane - jak to się czasem pisze  – z wysokiej jakości materiału. Warto. 
Cena: 139,00 zł


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”