Czwartek, 23 Maja, 2019     ostatnia aktualizacja 23-05-2019
 
Gevelli. Polsko-gruzińska historia
 
2019-02-26

Ten ciekawy polsko-gruziński winiarski projekt opisywany był już na łamach Vinisfery. Zdarzało nam się też opisywać kolejne, nowe serie win. Winiarnia Gevelli od kilku lat konsekwentnie buduje na miejscu infrastrukturę, dopracowuje styl win, wykorzystuje nowe, własne nasadzenia winnic.
Kolejne butelki pokazują, że Gevelli stopniowo wyrównuje charakter i dopracowuje ofertę. Wydaje mi się, że potrzebują jeszcze kilku lat, by wszystko konsekwentnie osadziło się i projekt nabrał pełnych kształtów. I za to pozostaje trzymać kciuki.


Nowy budynek winiarni Gevelli


Kontakt:
Gevelli International Sp. z o.o.
Ul. Słomińskiego 15/31
00-195, Warszawa
www: gevelli.eu
info@gevelli.pl
tel.: +48 (22) 2992024


Podane ceny - uśrednione detaliczne.



(4+) Tsinandali 2017, Gevelli, Kachetia, Gruzja, 13,5%

Dystrybucja: Gevelli
Tsinandali to bodaj najbardziej rozpoznawalna gruzińska apelacja dla win białych, opartych na odmianach rkatsiteli i mtsvane. Są du telkiatne nuty siana, suszonych kwiatów, lekko ziołowe, gruszkowo-jabłkowe. Jest to wino o dość delikatnej strukturze, z akcentami jabłka, grejpfruta, ziaren słonecznika i lekko pestkowym finiszu. Poukladane, zgrabne wino. 
Cena: 43,00 zł






(3) Mtsvane 2017 „Lionidzis Zvari”, Gevelli, Kachetia, Gruzja, 13%
Dystrybucja: Gevelli
Lekkie i proste mtsvane. Jest biały pieprz, jabłkowy ogryzek, pestki, grejpfrutowa goryczka. Wino rozegrane na prostych, przystępnych nutach. Wyczuwalny biały pieprz, akcent alkoholu, cytrynowe skórki. Trochę brak mu balansu, finisz lekko palący, goryczkowo-pestkowy.
Cena: 40,00 zł





(4+) Rkatsiteli 2017, Gevelli, Kachetia, Gruzja,13,5%
Dystrybucja: Gevelli
Sporo nut jabłkowych, gruszkowych i pieprznych. Wino z charakterem, ale nie jest ciężkie, ma raczej średnią wagę. W ustach wytrawne, lekko korzenne - oprócz rejestru owocowego, jest siano, suszone zioła, zielony pieprz, lekko alkoholowe tło. Ma przyjemną, dość miękką kwasowość. Całość tworzy solidny i przekonujący obraz tego, do czego przyzwyczaiły nas w ostatnich latach wina z Tsinandali.
Cena: 38,00 zł





(4) Chkhaveri rose 2017, Gevelli, Kachetia, Gruzja, 12%
Dystrybucja: Gevelli
Rose powstałe z endemicznej gruzińskiej odmiany chkhaveri. Ma intensywny malionowo-ceglany kolor. W aromacie truskawkowy kompot, poziomki, rabarbar i czerwony pieprz. W ustach jest wytrawne, gładkie i miękkie, z akcentami truskawek, malin, poziomkowy jogurt. Ma przyjemne, miękkie taniny i lekką goryczkę w tle. To rose postawne, z dobrym potencjałem do wykorzystania gastronomicznego - do łączenia grillowanymi słodkowodnymi rybami, pieczonymi kuropatwami czy pasztetami.
Cena: 85,00 zł





(4) Saperavi „Lionidzis Zvari” 2014, Gevelli, Kachetia, Gruzja, 12%

Dystrybucja: Gevelli
Saperavi w przyzwoitym wydaniu. Wyczuć można wiśnie z pestką, jeżyny, opadłe jesienne jabłka, tarninę, trochę czarnej porzeczki, dymu, kawy i ziemi. Wszystko to miesza się w aromatach i smkach, tworząc trochę dziką, trochę ziemistą, trochę owocową mieszankę z lekka podkręconą czarnym pieprzem i ściółką. Wino w sumie lekkie, z podtrzymanym charakterem saperavi. W finale lekko ziemiste, pikantne.
Cena: 45,00 zł




(4+) Khvanczkara 2017, Gevelli, Racha, Gruzja, 12,5%
Klasyczne gruzińskie wino półsłodkie
Dystrybucja: Gevelli
Wykonane z odmian typowych dla Rachy - aleksandrouli i mujuretuli. To nowość w ofercie Gevelli. Przyjemna owocowość łączy się tu sensownie z nienachalną słodyczą, przy tym wyczuwalna jest lekka żywiczność, korzenność i sporo wiśniowo-czereśniowej słodyczy. Nie jest to wino ciężkie, trzyma charakter względnie lekkiej chwanczkary. Jest dość przyjemne, lekko pikantne, można je podawać do mięs z rusztu, "słodko" bejcowanych żeberek. Serwować lekko schłodzone.
Cena: 90,00 zł


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”