Piątek, 24 Maja, 2019     ostatnia aktualizacja 23-05-2019
 
Llopart. Aby do wiosny
 
2019-01-03

Winiarnia Llopart to jeden z wiodących producentów cavy w Penedès. Archiwalne zapisy z 7 stycznia 1385 roku mówią, że niejaki Bernat Llopart stał się właścicielem winnic znajdujących się na terenach obecnego Heretat de Can Llopart de Subirats. To tu działa dziś Llopart, winiarnia z długimi tradycjami – powstała bowiem w 1887 roku. Nie był to najlepszy czas dla win w Europie, szalała wtedy plaga filoksery. Na szczęście udało się przetrwać zagrożenia, już od połowy XX wieku Llopart stał się wiodącym producentem, wyznaczającym standardy produkcji win musujących w regionie.



Llopart dysponuje 93. hektarami winnic. W uprawach znajdziemy takie odmiany jak: pinot noir, macabeo, xarel·lo, parellada, chardonnay, monastrell, grenache. Więkoszość upraw znajduje się na stokach niewielkich wzgórz, winnice prowadzone są ekologicznie. Wszystkie bąbelki powstają w Llopart metodą tradycyjną.
Ten uznany i ceniony producent jest członkiem założonej niedawno grupy - Corpinnat, zrzeszających winiarzy z Penedès, którzy chcą wyróżnić się jakościową produkcją cavy i którzy stawiają na organiczną uprawę, ręczne zbiory i pełny proces winifikacji przeprowadzany na terenie winiarni.



Wina Llopart są wyważone, zgrabne, bez buchającej w ustach pienistości (co dość często zdarza się w cavie). W Polsce ich importerem jest Lutomski. Wino.
Mamy karnawał, wina te idealnie nadadzą się do świętowania i zabawy. Karnawał karnawałem, ale  ja tak naprawdę to czekam wiosny (takiej jak na zdjęciu powyżej, z winnic Llopart). Pewien jestem, że któreś z tych win na jej przywitanie będzie mi towarzyszyć. I tego pięknego dnia będę - jak głosi pewna pieśń - patrzył na chmury typu cumulus w kolorze białym. Natomiast niebo będzie przy tym niebieskie.




(4+) Cava reserva Brut Nature, Llopart, DO Cava, Hiszpania, 12%
Importer: Lutomski. Wino
Wino organiczne. Ręczne zbiory, owoce z własnych "chłodnych" winnic prowadzonych na wzgórzach. Otrzymujemy tu ładne zestawienie odmian Xarel-lo, mavabeu, parellada i chardonnay. Metoda tradycyjna. Wino dojrzewało 24 miesiące na osadzie drożdży. Aromaty delikatne, owocowe, zachęcające - biała porzeczka, gruszki, papierówki, pieprz. W ustach dzieje się podobnie. Wino jest kwasowe i świeże, delikatnie biszkoptowe i herbatnikowe akcenty poukładane są na zgrabnej owocowości – gruszkach, dojrzałych papierówkach oraz lekkim akcencie drożdżowym. Całość zgrabna i ujmująca.
Cena: 92,60 zł




(4+) Cava reserva brut rose 2015, Llopart, DO Cava, Hiszpania, 12%
Importer: Lutomski. Wino
Różowe bąbelki z monastrell, garnatxa, pinot noir poddane tradycyjnej metodzie obróbki, 18 miesięcy dojrzewania na osadzie. Wyczujemy rabarbar, pestki granatu, poziomki, malinówki, wszystko w owocowej, świeżej, przyjaznej podniebieniu manierze. Wino jest odświeżające, z bardzo delikatnie korzenną końcówką (czerwony pieprz, suszona żurawina). Dobre jako aperitif oraz jako wino do jedzenia. Kanapka z wędzonym pstrągiem ojcowskim z dodatkiem warzyw i kilku kropel majonezowo-czosnkowego sosu plus kilka łyków tego wina napełniły mnie niekłamanym wzruszeniem. W prostocie i dobrym jej wydaniu – siła!
Cena: 92,60 zł





(4) „Microcosmos” Reserva Brut Nature Rose 2015, Llopart, DO Cava, Hiszpania, 12%
Importer: Lutomski. Wino
Kolejne babelki w różowym wydaniu. Pinot noir plus monastrell, 24 miesiące na osadzie. Wino o aromatach dość lekkich, łatwych, przystępnych. Łatwo wyczuć tu świeżo zerwane maliny, rabarbar, poziomki, jogurt truskawkowy. Wyczuwalna dobra kwasowość - wino jest świeże, lekkie choć ma lekki pazur taniczności (sprawdzi się w łączeniu z potrawami). Przejrzyste, z przyzwoitą pienistością. Aperitifowe, proste, ale na swój sposób dość gatstronomiczne wino.
Cena: 121,20 zł






(5-) Leopardi gran reserva brut nature 2012, Llopart, DO Cava, Hiszpania, 12%

Importer: Lutomski. Wino
Sporo tu się dzieje. Odmiany xarel-lo, macabeu, parellada, chardonnay, 48 miesięcy dojrzewania na osadzie - widać jego wpływ na charakter wina. Leopardi ma "drapieżne", drobne bąbelki, lekki i elegancki drożdżowy sznyt. Jest przyjemna kremowość, nuta świeżo wypieczonych bułek, ciasta drożdżowego oraz miła podniebieniu owocowość. Docenicie w nim wyważenie i elegancję, daje sporo degustacyjnej frajdy. Mówiąc krótko, jeśli nie lubicie poniedziałku, myślicie o sobie jak najgorzej i macie destrukcyjne ciągoty, powinniście koniecznie spróbować tego wina.
Cena: 161,90 zł


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”