Poniedziałek, 23 Września, 2019     ostatnia aktualizacja 13-09-2019
 
12:11 czyli imponujący remis w stylu "slow"
 
2016-02-27

Na początku była to sprawa tak tajemnicza, jak zawartość obłożonych boazerią pawlaczy generała Kiszczaka. Najpierw były ploteczki, skrzętnie przekazywane pogłoski, później drobne przecieki a na koniec – bum! Oficjalnie ogłoszono, że krakowski importer Krakó Slow Wines wraz z Jackiem Szklarkiem wypuszczają na rynek specjalną serię wyselekcjonowanych włoskich win sygnowaną nazwiskiem prezesa polskiego oddziału Slow Foodu. Wszyscy ceniący sobie dobre włoskie wina zaczęli więc niecierpliwie przebierać nóżkami i zadawać proste pytanie – które wina znajdą się na liście i kiedy będzie można ich spróbować?
Przedsięwzięcie wydaje się ciekawe, bo dobrze "spina" obie współpracujące strony – wszystko łączy idea „slow”, produktów niszowych, naturalnych, z małych gospodarstw.

Jacek Szklarek orientację w winach włoskich ma bardzo dobrą, pracował na nią długo, choć bardzo długo w swoim zyciu z winem kontaktu nie miał. Wszystko zmienił pobyt we Włoszech. Spójrzmy na napisany przez Szklarka wstęp do "slowfoodowego" katalogu Krakó Slow Wines (całość do pobrania tutaj).



Jacek Szklarek zajmował się we Włoszech nie tylko winem, poświęcił dużo czasu na poznawanie lokalnego serowarstwa i dziś spokojnie uznać go można za wielkiego znawcę serów.

25 lutego przy Lipowej 6F w Krakowie, w winebarze Krakó Slow Wines odbyła sie oficjalna prezentacja i degustacja "slowfodowych" win. Na tę okoliczność Jacek Szklarek przygotował intrygującą selekcję serów. Mieliśmy okazję ich spróbować z winami i było to arcyciekawe doświadczenie,.
A próbowaliśmy następujących serów (zgodnie ze zdjęciem poniżej):

Od lewej:
1. Klasyczna polska 4 tygodniowa Gouda ze SM Wieprz
2. Oryginalna holenderska Gouda z mleka surowego - 48 miesięcy dojrzewania
3. Puzzone di Moena, surowe mleko oraz "Brevibacterium linens"
4. Fiore Sardo dei Pastori - surowe owcze mleko, Sardynia, czas dojrzewania 2 lata
5. Pecorino Moliterno, surowe owcze mleko, dojrzewanie 2 lata
6. Calstel Magno d`Alpeggio - dojrzewany przez 30 miesięcy
7. Ossau Iraty, surowe owcze mleko, dojrzewanie 18 miesięcy, Pireneje po francuskiej stronie
8. Oscypek, Bacówka Komperdy, 8 miesięcy dojrzewania
9. Monte Veronese d`Alpeggio, surowe krowie mleko, 30 miesięcy dojrzewania
10. Oscypek, Bacówka Komperdy, 8 miesięcy, plus zaimplementowane pleśnie na skórce
11. Bitto, 30 miesięcy, surowe krowie mleko (95%) oraz 5% mleka koziego


Wspaniały zestaw serów (fot. Jacek Szklarek)

Gdyby ktoś zapytał mnie - co było lepsze - jedenaście serów czy dwanaście (omówionych poniżej) win? Odpowiem - nie wiem, bo wszystko mi smakowało. Dlatego ogłaszam nieco ryzykowny w takim liczbowym zestawieniu - remis. ;-)


A oto wina przedstawione podczas wieczoru.

* Podane ceny są cenami netto, destrybucyjne. Nowa seria win z oferty KSW jest przeznaczona do sprzedaży w sektorze HoReCa.



(4+) Prosecco Brut Valdobbiadene Superiore, Sorella Bronca, Fruli Venecja Giulia

Aromaty delikatne, kwiatowe, lekko korzenne i pestkowe, świeże. W ustach dobrze pieniste, żywe i odświeżające. Dominują akcenty jabłkowo-gruszkowe. Wino jest przyjemne, zbalansowane, długie. Finisz – kwasowy, bardzo przyjemnie goryczkowy, z nutą siana. Zgrabne, wyważone wino.
Cena: 51,00 zł

(4) Verdicchio Castelli di Jesi 2014, Pievalta, Marche

Kolor słomkowy. Aromaty gruszki, masła, tłustej śmietany, polnych kwiatów. W ustach skórki z jabłka, pestki, przejrzała cytryna, wosk. W ustach tłustawe, z niezłą materią dojrzałego jabłka, orzechów, oleju słonecznikowego. Dobra kwasowość, solidnie zaakacentowna goryczka, pieprzny i przydymiony finisz. Prosto, wyraziście, bez wielkiej finezji, ale smacznie.
Cena: 39,00 zł

(4+) Albana di Romagna 2014, Podere la Berta, Emilia Romagna
Albana to lokalna, dość rzadka odmiana. Dała tu gęsty, oleisty i gruszkowy aromat, oprócz tego masło, śmietana. Intensywny i gęsty smak - maślany, rumiankowy, białego pieprzu. Tło stanowi przejrzałą gruszka, krem waniliowy, jabłko, suche kwiaty. Wino ma dobry balans. Pieprzną końcówkę. Jest ciekawe - intensywne i wyraziste. Długie.
Cena: 60,00 zł

(4+) Nosiola 2014, Gino Pedrotti, Trentino 
Winnica organiczna. Spontaniczna fermentacja, miesiąc maceracji na osadzie. Aromaty nieco przymknięte, neutralne, proste, brzoskwiniowe. W ustach dzieje się więcej -  pieprz, jodłowe drewno, piwnica, pestki słonecznika. Czyste, smaczne, zwięzłe, z pazurkiem. Ma swój styl.
Cena: 53,00 zł


(5-) Bizarro Aarneis 2014, Cascina Val del Prete, Piemont
Ciekawe wino (na zdj. powyżej). Spontaniczna fermentacja, krótki kontakt ze skórkami. Aromaty dojrzałe i dzikie - suszonych moreli, gruszki, piwnicy, opadłych dzikich jabłek, jesienne (jest też lotna kwasowość). W smaku obierki z owoców, pestki, suchy chleb, lakier do paznokci. Kwasowe. "Bizarro" to ciekawy, dobrze okrzesany, ale dzikus. Polubicie go.
Cena: 49,00 zł

(4+) Kius brut 2013, Marco Carpineti, Lazio
Solidny musiak produkowany metodą szampańską z odmiany bellone. Wyczujecie chleb, bułki, brzoskwinię, cytrynę, starą baranicę, piwniczny ton. W ustach mocna pienistość, wino zwięzłe, kwasowe i owocowe. Ma fajne korzenne nuty. Smaczne, przyjemnie odświeża, ale ma charakter, ale nie jest bardzo złożone.
Cena: 67,00 zł

(3+) Bardolino Chiaretto 2014, Le Fraghe, Veneto
Znam to wino z innych degustacji, tutaj trochę cieniem położył się na nim słaby rocznik. Są poziomki, kompot z truskawek, dzikie jabłko. Lekko przyblakłe, z malinowym tłem. W ustach niby sporo owoców, ale pustawo, wodniście i bez większego nerwu. Krótkie.
Cena: 38,00 zł

(5) Capolemole rosso 2013, Marco Carpineti, Lazio
Win z Lazio nie ma w Polsce zbyt wiele. Tym chętniej sięgam po takie butelki. Mamy tu ciekawe zestawienie odmian nero buono di cori 60%, montepulciano 30% i cesanese 10%. Wino wypada owocowo, świeżo, dużo tu wiśni, pestek, morwy, jeżyn. Świeża owocowość, pikantne, pieprzno-paprykowe tło. Proste i bezpretesjonalne. Zrobione delikatnie z wyczuciem, subtelnie. Kwasowe, zwarte, z lekką pikantnością. Finisz soczysty i korzenny (jałowiec, liść laurowy). Pełna wdzięku prostota. To lubię, takie wina chcę pić. Zapamiętajcie więc dobrze obrazek poniżej.
Cena: 49,00 zł


(4) Valpolicella Ripasso Superiore 2013, Tenuta Santa Maria, Veneto
Jest wiśniowo, dymnie, likierowo. Aromaty kawowe, czekoladowe, Skórki z wiśni, pestki, czarne oliwki. Niezłe taniny. Wytrawne. Goryczkowe. Kawa, ziemia, żwir. Niezła kwasowość. Zrobione dość lekko, ale oczekiwałbym troszkę więcej pazura, energii, głębszego złożenia.
Cena: 85,00 zł

(5-) Barbaresco Vallagrande 2012, Ca del Baio, Piemont
Wędzone mięso, jałowiec, mokre liście tytoniu. Dużo tu ziół, ściółki leśnej, kory sosnowej. W ustach bardzo atrakcyjny owoc aronii, tarniny, jeżyn. Pieprzne, korzenne, jest stara znoszona skóra, piwnica. Wino wykonane solidnie, stylowo, ze smakiem. Dużo tu umiaru, wyważenia, skromności, ale ile za tym jednocześnie stoi "poweru" i wielowarstwowo układającej się konstrukcji aromatów i smaku!
Cena: 94,00 zł

(4+) Brunello di Montalciono Riserva 2008, Pian delle Querci, Toskania
Wypada skromnie, z umiarem. Jest owocowo plus stara skóra, pieprz, ściółka. W ustach średniej wagi, wyważone. W ustach – pikantne, znoszona skóra, drzewo cedrowe, korzenne i tytoniowe akcenty. Brunello w stylu lekkim, nie ofensywnym. Poukładane, leśno-zwierzęcy akcent dodaje owocowości fajnego charakteru. Nie jest to brunello super wyrafinowane, ale można mieć tu niekłamaną frajdę z picia.
Cena: 94,00 zł 


Jacek Szklarek przygotowuje się do degustacji... (fot. M.K.)

(4+) Curina Passito 2012, Pievalta, Marche

Na koniec - słodziak z podsuszanego na matach verdicchio. Miód, suszone morele i jabłka, gruszka, rodzynki. W ustach proste, świeże (niezła kwasowość), dżem morelowy. Całość prezentuje się przyjemnie. Znajdzieice tu frajdę płynącą ze słodyczy i nie zmęczycie się nią zbyt szybko.

Mariusz Kapczyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”