Poniedziałek, 23 Września, 2019     ostatnia aktualizacja 13-09-2019
 
Przeworskie winnice - ocena win
 
2015-09-21

Projekt Przeworskie Winnice dojrzewał do obecnego stanu stopniowo i konsekwentnie. Od pierwszych, amatorskich nasadzeń w roku 2002, po powierzchnię winnic wynoszącą prawie 2 hektary. Składają się na nie dwie lokalizacje - Winnica w Aleksandrowie – Przeworsk (większa) i Winnica na Białobrzeżkach (mniejsza). Ich właściciel, Dariusz Rosół, w roku 2010 porzucił długoletnią pracę w korporacji i oddał się w zupełności produkcji wina, został profesjonalnym winiarzem. Wina weszły do oficjalnego obrotu.


Dariusz Rosół - winiarz w pełni profesjonalny (fot. Przeworskie Winnice)

Trzeba wspomnieć, że Dariusz Rosół jest pierwszym i jak dotąd jedynym producentem wina mszalnego w Polsce. Winiarz przeszedł w tym względzie wszelkie formalności i procedury oraz złożył zaprzysiężenie przed przedstawicielem Kurii Metropolitalnej w Przemyślu.
Mieliśmy okazję próbować większości win z Przeworskich Winnic. Dla ułatwienia w poruszaniu się po portfolio winiarni warto zaznaczyć, że wina białe oznaczone są tu imionami żeńskimi, wina czerwone i różowe – męskimi.
Wrażenia z degustacji były dobre. Wina w stylu okazały się czyste, lekkie i nienachalne, utrzymane w świeżej owocowej tonacji.

(3+) Agnieszka 2014, Przeworskie Winnice, Podkarpacie, 11%
Solaris z dodatkiem rieslinga. Półwytrawne. W aromatach i smaku lekko chropawe, surowe. Sporo tu klimatów owocowych (niedojrzałe jabłko), warzywnych (szparagów, selera) a także pestkowych. Wino jest nieznacznie "zmiękczone" cukrem resztkowym (8,2 g). Całość przyzwoita. Ma się wrażenie, że jest nieco zielone, szorstkie, ale pije się całkiem nieźle.

(4-) Paulina  2014, Przeworskie Winnice, Podkarpacie, 11,5%

Solaris, palava, gewurztraminer, pinot gris. Wytrawne. Dominują tu nuty warzywne, szparagowo-jabłkowe, idące w parze z dobrą, "pionującą" całość struktury, kwasowością. Są pestki grejpfruta, lekka goryczka, nuta korzenna (biały pieprz). Dość fajne, odświeżające, z dobrą kwasowością i charakterem - jak najbardziej sprawdzi się w próbach łączenia z lokalnym jedzeniem. Dla porządku dodajmy, że to jedno z trzech produkowanych tu win mszalnych.


Dariusz Rosół podczas zbiorów w winnicy (fot. Przeworskie Winnice)

(4) Zofia 2014, Przeworskie Winnice, Podkarpacie, 11%

Seyval blanc + bianca. Półwytrawne. Jest to fajne, lekkie i żwawe wino, w rejestrach owocowo-wrzywnych. Ma dobrą kwasowość, jabłkowo-pestkowo-gruszkowe klimaty oraz nuty bzu, trawy, mirabelek i zielonych liści. W tle kwiaty, pietruszka, jablkowe pestki. Wyważone, smaczne wino.

(3+) Zofia 2013, Przeworskie Winnice, Podkarpacie, 11%
To samo co powyżej, ale wersja ze starszego rocznika i w opcji wytrawnej. Mniej tu złożenia, soczystości owocu, wino wypada skromniej, nie ma gładkości i balansu, którą ma rocznik 2014 (nie jest też wykluczone, że odrobina cukru resztkowego pomogła - zaokragliła i nieco wzbogaciła wino). Tutaj smaki są zwięzłe i proste - jabłkowe, lekko grejpfrutowe i pestkowe.


Wina z Przeworskich Winnic (fot. M. Kapczyński)

(4+) Maciej Rose 2014, Przeworskie Winnice, Podkarpacie, 11,5%

Zweigelt, pinot noir. W aromatach przyjemne, miękkie i owocowe akcenty, z nutą leśną. W ustach wytrawne, ma typowe dla rose akcenty malin, truskawek, poziomek i rabarbaru. W smaku soczyste, kwasowe, z lekko pestkowym i goryczkowym  tłem. Wino w wiosenno-letnim klimacie. Odświeżające i owocowe. Bardzo fajnie się je pije.

(4) Aleksander 2014, Przeworskie Winnice, Podkarpacie, 12%

Cabernet dorsa z dodatkiem dornfeldera. Sporo tu owocu, wino jest wyraziście wiśniowe, z akcentem liści porzeczki, poszycia leśnego, jeżyn i borówek. Dobrze wino przed podaniem przelać do karafki pozwolić mu odetchnąć.


Mariusz Kapczyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”


Galeria