Czwartek, 20 Stycznia, 2022     ostatnia aktualizacja 18-01-2022
 
Chilijski ca...
 
2014-11-19


Na pewno większość
z Was pomyślała, że edycja tekstu zawiodła i w tytule miało być "chilijskie carmenere", a to nie tak. Chcę napisać o czymś innym. Chile kojarzy się zwykle z dobrymi, acz przewidywalnymi, winami za przyzwoitą cenę. No i oczywiście musi to być carmenere, cabernet lub aromatyczny sauvignon blanc.


Na szczęście w Chile dokonuje się cicha rewolucja lub przynajmniej coś, co zaburza główny nurt chilijskiego winiarstwa, dodając mu różnorodności. Winiarze tacy, jak ci zgrupowani w MOVI, zaczynają bawić się winem, eksperymentować ze szczepami, sposobami winifikacji oraz siedliskami. I dzięki im za to.
Jedną z takich nowych/starych perełek wykorzystywanych w tych eksperymentach jest carignan. Do niedawna, wino z niego produkowane, uważane było za niewarte uwagi, podobnie jak w Languedoc-Roussillion, gdzie wydajny carignan był sposobem na  produkcję dużej ilości stołowego wina.
W Chile ten szczep ma historię sięgającą lat czterdziestych ubiegłego stulecia. Carignan, z wysoką kwasowością i intensywnym kolorem, miał być sposobem na poprawienie jakości win z regionu Maule (robionych z powszechnie tam uprawianego szczepu pais) oraz na odrodzenie przemysłu winnego zdewastowanego trzęsieniem ziemi z 1939 roku. Przez następne pięćdziesiąt lat carignan popadał w zapomnienie, aż do momentu, kiedy lokalni enolodzy zdali sobie sprawę, że szczep ten w warunkach chilijskich daje efekty unikalne.


Sędziwy carignan

Według Felipe Garcia (Bravado Wines), jedenego z producentów carignana, „jest to odmiana, która świetnie znosi suchy klimat Maule, ma wspaniały kolor i kwasowość. Dzięki temu wina z niej wyprodukowane długo zachowują świeżość oraz dobrze znoszą starzenie”. Jeśli jeszcze dodamy do tego ciepły klimat Chile, który powoduje, że wino robione z carignan osiąga dobrą dojrzałość owocu oraz to, że duża część Carignan’a pochodzi ze starych, sześćdziesięcioletnich upraw gwarantujących niższą wydajność to możemy zrozumieć dlaczego wzbudza on takie zainiteresowanie.

Twórcy Carignan VIGNO 

Jeszcze parę słów o VIGNO, które nierozerwalnie związane jest z chilijskim carignan. VIGNO jest wspólną marką dla producentów wina z tego szczepu - ma zmierzać do ustanowienia europejskiego odpowiednika DOC czy AOC. Wino pod tą nazwą ma zdefiniowane pochodzenie geograficzne - winogrona mogą pochodzić tylko z regionu  Maule. Aby wino mogło nosić znak VIGNO na etykiecie, musi być robione z mających przynajmniej trzydzieści lat winorośli, uprawianych bez nawadniania. Dodatkowo, przed wypuszczeniem na rynek, VIGNO musi być leżakowane przez  dwadzieścia cztery miesiące w beczce i butelce. Są to są cechy wspólne wszystkim butelkom carignan z VIGNO. Ale wina przez nich produkowane są tak różne, jak piętnastu producentów zrzeszonych pod tą marką. Starają się oni tworzyć wino odzwierciedlające ich osobowość i pasje winiarskie, ale też wino silnie zidentyfikowane z regionem, z którego pochodzi. Dlatego, jeśli tylko możecie - próbujcie chilijskie wina zrobione z carignan. 

Tekst: Tomasz Bomba