Poniedziałek, 14 Października, 2019     ostatnia aktualizacja 06-10-2019
 
Ferenc Takler w Krakowie
 
2014-09-16

5 września do Krakowa zawitał Ferenc Takler, znakomity winiarz z Szekszard. Przyjechał z synem Andrasem (drugi syn Ferenc junior – pozostał na winiarskim stanowisku w Szekszard). Panowie w Krakowie pojawili się po raz pierwszy. Przygotowana degustacja odbyła się w restauracji Klimaty Południa. Przygotowała ją, prowadzona przez Piotra Kuźnię, firma Dionizos, która od dekady jest importerem win od Taklera. 


Ferenc Takler w "Klimatach Południa" (fot. M. Kapczyński)

Rodzina Taklerów trafiła do Szekszardu około 300 lat temu, byli to osadnicy z niemieckiego Palatynatu, którzy przybyli tutaj na skutek akcji zasiedleńczej, zorganizowanej z inicjatywy księżnej Marii Teresy. Dziś już 8. pokolenie rodziny zajmuje się produkcją wina. Wszycycy sa wielkimi lokalnymi patriotami. Ferenz Takler, jest winiarzem uznanym i szanowanym nie tylko na Węgrzech. Sam nie ma wykształcenia enologicznego, jednak jego synowie odebrali już  staranne wykształcenie w tej materii.
Winiarnia Taklerów powstała w 1987 roku. W tej chwili dysponują 75. hektarami upraw, ale rodzina zapowiada zakup kolejnych 30 hektarów. Zaangażowanie, profesjonalne działania i nowoczesne podejście do produkcji dały efekty. Wina Taklerów od lat uchodzą za jedne z najlepszych w regionie i na Węgrzech.
Wydajność w winnicach wynosi około 5 ton owoców z hektara. Przy specjalnych rezerwach win jest jeszcze niższa. W winnicach dominują gleby lessowe, a klimat jest tu ciepły śródziemnomorski. Winnice znajdują się, m.in. na wzgórzach Strazsa, Decs, dolinie Porkoláb i Szenta.
Osobne słowo należy się tu kadarce. Odmiana ta trafiła do Szekszardu dawno, bo w XV w. Jest ciekawa, daje atrakcyjne wina. Jest jednak trudna w odmianie. Jej wizerunek zepsuł też czas komunizmu kiedy to sprzedawano ją w sklepach jako tanie popłuczyny. Trzeba tu zaznaczyć, że Takler jest jednym z tych winiarzy na Węgrzech, który współcześnie przywrócił należne jej, poważne miejsce.   




(4-) Fuxli Kadarka Siller 2013, 12%

Importer: Dionizos
100% kadarka (niewielki dodatek kekfrankos). Wino z kategorii "Siller" - delikatnych win sytuujących się miedzy lekkim winem czerwonym a różowym. Aromaty: rabarbar, czerwona porzeczka, kompot wiśniowy. Wino wypada lekko, świeżo, delikatnie pikantne. Przyjemna kwasowość, lekki owocowy styl. Proste, odświeżające, przyjemne, smaczne wino. Finisz żwawy, kwasowy, lekko korzenny.   
Cena: 54,00 zł

(4) Pinot noir 2011, 13%
Importer: Dionizos
Lekki, typowo pinotowy kolor. Aromaty leśne, delikatne, owocowe, „ciepłe” i dojrzałe. W ustach  nuty malin, borówek, lekko fiołkowe. Wypada smacznie, gładko i delikatne, jak na pinot noir przystało. Lekkie, jego struktura jest prosta i klarowna. Nie jest to może wino zbyt rozłożyste czy złożone, ale daje satysfakcję z porządnie wykonanego pinota.
Cena: 79,00 zł

(4) Kekfrankos 2012, 13,5%
Importer: Dionizos
Ważna odmiana dla tej winiarni, robią z niej wina w różnych kategoriach jakościowych (to właśnie kekfrankosem udało się Taklerom podbić zagraniczne rynki). Atrakcyjne, aksamitne aromaty i smaki. Sporo owocowości, głównie klimatów leśnych, ale jest też wiśnia, pestki, lekkie tony dymne, czekoladowe, pieprzne i jałowcowe. Całość przystępna, zgrabna, z gładkimi taninami. Soczysty kek.
Cena: 59,00 zł

(4+) Trio 2011, 14%

Importer: Dionizos
Cabernet sauvignon (40%), merlot (30%) kekfrankos (30%).Kupaż, który dokonał swoistego przełomu w winiarni (pierwszy raz zrobiono je w 1997 roku). Jest to wino o porządnym owocu – ma lekko dżemowe nuty jeżyn, jagód, czarnej porzeczki. Ma przyjemną, dobrą kwasowość, która ładnie je ożywia. Jest dobre i eleganckie, z lekko pieprznym i warzywnym finiszem (suszona papryka). Ma solidną strukturę, ale nie jest to bardzo ciężkie czy męczące wino. Aksamitne, z akcentem czarnego pieprzu w tle.
Cena: 68,00 zł

(4) Merlot 2011, 14,5%
Importer: Dionizos
Wino zdecydowane, mocne, o intensywnych smakach. Sporo tu klimatów owocowych, likierowych, dymnych, konfitury wiśniowej, jeżyn, czekolady. Jest też trochę korzeni, ziemi, żywicy. Finisz rozgrzewający, lekko alkoholowy.  Cena: 79,00 zł

(5-) Cabernet franc 2011, 14,5%
Importer: Dionizos
Przyjemne klimaty cabernet franc – tarniny, pieprzu, aronii, jałowca, leśnych jagód, żwiru, grafitu. Wino wyraziste, lekko korzenne. Struktura porządna, jednocześnie wino zachowuje gładkość i skromną, chłodną elegancję. Ładnie zaakcentowane taniny, w tle lekko ziemisty, żywiczny ton. To cabernet franc w dobrze skrojonym garniturze.   
Cena: 79,00 zł

(5-) Bikaver reserve 2008, 14,5%
Importer: Dionizos
Kekfrankos (35%), merlot (30%), cabernet sauvignon (20%), cabernet franc (10%), kadarka (5%). Solidny i elegancki bikaver. Aromaty przyjemne owocowo-warzywno-ziemiste (suszona papryka, suszona wołowina, suszone pomidory). Sporo akcentów korzennych, czekoladowych i pieprznych. Wino gładkie, zbalansowane. Nie przeciążone, jest tu umiar gładkość. Długie i stylowe.   
Cena: 104,00 zł

(5) Regnum 2007, 15,5%
Popisowe, flagowe wino tej winnicy. Kupaż bordoski z dodatkiem kekfrankos i syrah. Tarnina, grafit, żwir i wyraźne aroniowe klimaty. Jest akcent czarnej porzeczki, znoszonej skóry, pieprzu i grafitu. Są też nuty ściółki, mchu, żywicy, ziemi po deszczu. Delikatne, eleganckie, bardzo ładnie zbalansowane. W finiszu soczyste, kwasowe i pieprzne. Wyważone. Po prostu bardzo dobre.
Cena: niedostępne w Polsce

Mariusz Kapczyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”


Galeria
 
Komentarze

Piotr - 2014-09-16 21:13:09