Niedziela, 15 Grudnia, 2019     ostatnia aktualizacja 14-12-2019
 
Jabłkowe klimaty
 
2013-07-09

Jakiś czas temu informowaliśmy o nowym polskim cydrze na rynku – Cydrze Ignaców, który szybko zdobywa popularność i uznanie konsumentów. Wydaje się, że cydr w Polsce "łapie  wiatr w żagle" i coraz bardziej rośnie nim zainteresowanie. To dobrze, bo w Polsce mamy przecież kilkaset lat (przerwanej) tradycji w produkowaniu cydru, który nazywaliśmy jabłecznikiem.
Czy Polska okaże się krainą cydrem płynącą? Zobaczymy.

 
Póki co, przedstawiamy oceny kilku cydrów pochodzących spoza Polski (Anglia, Estonia), znajdują się one w portfolio importera - firmy Kamron.


(3+) Kiss Premium Dry, Saku Olletehase, Estonia, 5%, (butelka 0,33 l)

Importer: Kamron
Cydr od dużego estońskiego producenta. Kolor tombakowy, aromaty zachęcające - gęste, jabłkowe, pestkowe, jest też szarlotka, biszkopt i klimaty lekko jesienne (zasuszone kwiaty, zioła). Musowanie umiarkowane. W ustach wypada statecznie i gęsto. Są pieczone jabłka, orzechy laskowe, brioszka, rumianek. Choć cydr oznaczony jest jako wytrawny, to odnosi się wyraźne wrażenie słodyczy. Stryktura jest tu raczej dosadna, gęsta. Jest to przystępny i zwyczajnie smaczny cydr. Choć przydałoby mu się więcej nieco kwasowości.
Cena:


(3+) Stowford Press, H. Weston & Sons, Anglia, 4,5% (butelka 330 ml)
Importer: Kamron
Cydr utrzymany w półwytrawnej manierze. Przy nalewaniu powstaje delikatna, średniotrwała piana. Znajdziemy tu dojrzałe jabłka, pestki, klimaty korzenne, troszkę płaskie, szarlotkowe. Poza tym  kogel mogel, migdały.  Cydr przejrzałych nutach, wypada miękko, gładko i spokojnie, bez dużego nerwu. W tle cynamon, orzechy masło...
Cena:



(3+) Stowford Press, H. Weston & Sons, Anglia, 4,5% (puszka 0,5 l)

Importer: Kamron
Półwytrawny, zrobiony "z najlepszych jabłek hrabstwa Herefordshire", przez pół roku dojrzewa w starych beczkach. Cydr ten ma kolor słomkowo-tombakowy. Aromat szarej renety, cynamonu, suchych liści. W ustach miękki, półwytrawny, lekko kwasowy, z nutą drewna, ziół, suszonych kwiatów, pestek jabłkowych, szarlotki. Ekstraktywny, ale niezbyt ciężki, prosty.
Cena:

(4+) Old Rosie Cloudy Scrumpy, H. Weston & Sons, Anglia, 7,3% (butelka 0,5 l)

Importer: Kamron
Cydr dojrzewający w drewnianych kadziach, niefiltrowany (scrumpy), półwytrawny. Naturalnie mętny, ale o przyjemnym, nasyconym, słomkowym kolorze. Dominują tu aromaty jesiennych jabłek, biszkoptów i lekko kremowych akcentów. Sporo tu jabłkowej treści i skórkowej patyny. W ustach dobra pienistość. Cydr bardzo pełen jabłek, oraz lekkich nutek gruszkowych i suszonych kwiatów. W ustach treściwe, gęste, z osadem. Sycący, lekko mętny owocem i odświeżający cydr.
Cena:

(4) Henry Westons Vintage 2010, H. Weston & Sons, Anglia, 8,2% (butelka 0,5 l)

Importer: Kamron
Kolor starego złota, klarowny. Aromaty dojrzałych jabłek, pestek, lekko pikantne korzenne. Jest nuta miodu spadziowego, suszonych kwiatów, imbiru, gruszki i dojrzałej cytryny. Cydr treściwy, gęsty, aż chce się powiedzieć - "pożywny".  Ma dobrą, zbalansowaną budowę. Pozostawia długi, owocowy posmak.
Cena:




Jest gorąco, pić się chce - przedstawiamy więc trochę wariacji - cydry z dodatkiem naturalnych soków owocowych.

Kiss plum, Estonia, 4,5 % (puszka 0,5 l)

Dodatek prawdziwego soku śliwkowego, kolor różowy. W aromatach i smakach są poziomki, kompot truskawkowy, śliwki. Deklarowany jako słodki, ale nie ma silnego przeciązenia cukrem. "Kiss" jest jak znalazł dla pań szukających miękkiego orzeźwienia w gorące letnie popołudnie.



Rekorderling cider, Szwecja, 4,5% (butelka 0,33)
Napój orzeźwiający w klimatach kompotu z jabłek, truskawek i cytryny. W tle owoce leśne (poziomka i jeżyny). Proste, landrynkowe. Dla miłośników, przystępnych, lekko cukierkowych klimatów.




Kolejne noty degustacyjne cydrów wkrótce!

Mariusz Kapczyński