Sobota, 15 Grudnia, 2018     ostatnia aktualizacja 13-12-2018
 
Degustacja win ze Srebrnej Góry
 
2013-03-27

Na tę degustację szykowałem się od dawna, jednak wina potrzebowały czasu. Musiałem więc wykazać trochę cierpliwości. No i stało się. 21. marca zawitałem wreszcie do Winnicy Srebrna Góra. Ten winiarski projekt opisałem już na stronach Vinisfery bardzo obszernie, nie będę więc specjalnie tego wątku rozwijał. Wspomnieć trzeba tylko, że winiarnia ciągle się rozwija, przeprowadza rekonstrukcję i techniczne przystosowanie budynków na obszarze wyodrębnionym do produkcji wina (wcześniej zdjęta z niego musiała zostać klauzula).
 W początkowym etapie prac winiarnia liczyła na dofinansowanie prac z Unii Europejskiej, jednak z powodów formalnych nie było to możliwe, z tego powodu sfinalizowanie tego, dużego przecież, przedsięwzięcia nieco przesuwa się w czasie.
Miejsce jest niezwykłe, ma niepowtarzalny "kamedulski" klimat i będzie to kiedyś jeden z ciekawszych punktów enoturystycznych na mapie Małopolski.


Kamedulskie budynki zostaną odremontowane i przeznaczone do celów enoturystycznych. Już w tej chwili ta leciwa zabudowa kryje w sobie nowoczesny sprzęt do winifikacji (fot. M. Kapczyński)

Z drugiej strony - przy całym szacunku dla miejsca i historii, nie jest jednak tak, że Srebrna Góra chce się jakoś sztucznie "podpierać" wizerunkiem klasztoru. Właścicielom zależy na zachowaniu autonomicznego wizerunku, bez przesadnych skojarzeń się kamedułami, klasztornymi winami, etc. To trzeba policzyć im na plus. Oczywiście od miejsca zupełnie uciec się nie da i "zakonny" duch unosił sie tutaj z pewnością będzie zawsze.
Degustacja pokazała że miejsce ma doskonały potencjał nie tylko dla win (udane wina z vitis vinifera), ale także opcji enoturystycznej - wszelkie kwestie związane z transportem, dostaniem się na teren winiarni są dokładnie przemyślane i będą pomału wprowadzane w czyn tak, by nie zakłócić spokoju miejsca i zakonnych reguł.
A same wina? Wypadły transparentnie, równo i konsekwentnie. Spora w tym zasługa odpowiadającej za nie enolożki Agnieszki Rouseau. W sumie zebrano 21 ton owoców z których powstało 12 tysięcy litrów wina.

Silna ekipa ze Srebrnej Góry. Od  lewej: Mirosław Jaxa Kwiatkowski, Agnieszka Wyrobek Rousseau, Marek Szymczycha (fot. M. Kapczyński)

Zanim omówię wina, muszę tu podkreślić, że są one ciągle w fazie rozwojowej, roboczej, choć, np. białe cuvee 2012 zdradzało pełną gotowość do konsumpcji. Z drugiej strony - również wina bardzo obiecujące, ale wymagające dłuższego dojrzewania, jak np. bardzo obiecujący Cabernet cortis 2012. Tak czy inaczej, widać, że vitis vinifera jest w stanie osiągnąć tu zadawalające rejestry dojrzałości. Jako ciekawostkę można podać, że w winnicy tej rośnie (podobno jedyna jak do tej pory w Polsce) ciekawa odmiana, jaką jest roter riesling, o charakterystycznej, silnie różowawej skórce (w 2012 udało się zebrać niewiele, bo tylko skrzynkę owoców).

Przyglądnijmy się winom (wszystkie o zawartości w okolicach 12%).

(3+) Pinot gris/ Auxerrois 2012, Winnica Srebrna Góra, małopolskie, Polska
Kupaż w proporcji 60/40%. Pełne aromatów zielonych i owocowych nut (jabłko, agrest, biała porzeczka). Wypada zachęcająco. W ustach prezentuje się łagodnie, jest świeże i czyste. Ma dobrą kwasowość, kwiatowy ton, odświeżające i jabłkowe. Czuć, że jest jeszcze surowe, że się dociera, ale jest w nim potencjał. W finale pestki, lekka korzenność i goryczka (dobry akcent pinot gris). W sumie neutralne, przystępne wino.

(4+) Chardonnay 2012, Winnica Srebrna Góra, małopolskie, Polska

Miękkie, lekko "śmietankowe" rejestry, akcenty masła, mlecznego toffi, kwiatów. W ustach wypada czysto, świeżo, rześko i z nerwem. Poza tym wyczuć można bezy, rumianek, olej słonecznikowy. Ma dobrą strukturę, ale jednocześnie prezentuje się zwiewnie, przejrzyście i lekko. Dobre, udane wino, z przyjemnym finiszem.

(4) Riesling/Gewürztraminer 2012, Winnica Srebrna Góra, małopolskie, Polska

Neutralne i skromne (w pozytywnym sensie). Ujawniają się zioła, siano, jabłka, kwiaty (lekko różane). Wszystko w czysty i żywym charakterze. W ustach zgrabne, smaczne, kwasowe, o lekko egzotycznym owocu (dominanta gewürztraminera), pojawia się też akcent maślanej bułki (brioszki). Struktura wina jeszcze trochę koścista, szczupła. Finisz utrzymany jest bardziej w rejestrach rieslingowych (owoce egzotyczne, delikatny, mandarynkowy akcent). Bardzo dobre wykonanie.

(4+) Cuvee białe 2012, Winnica Srebrna Góra, małopolskie, Polska
Johanniter 40%, hibernal 35%, solris 25%. Pozostawiono ok. 10 g. resztkowego cukru. Wino jest łagodne, miękkie, aromatyczne. Sporo tu hibernelowego charakteru, który nadał winu struktury. Wino prezentuje się przyjemnie, ma bardzo sympatyczną tropikalną owocowość (ananas, brzoskwinia, morele), podbitą solidną kwasowością, dobrze równoważącą słodycz. Jest to udane i przystępne wino. Równe, zbalansowane, właściwie już gotowe do picia. Coś czuję, że podbije wiele podniebień.

(4) Seyval blanc 2012, Winnica Srebrna Góra, małopolskie, Polska
Wypada neutralnie, umiarkowanie, w lekko owocowym tonie (agrest, niedojrzała brzoskwinia), ma lekko zaokrągloną strukturę (miało kontakt z akacjowym drewnem), ujawniają sie nuty lipy, kwiatów, herbaty, morela i miodu. Cytrusowe wykończenie. Ewidentnie w winie tkwi potencjał, ale trzeba dać mu czas, pozwolić jeszcze się rozwinąć.


Winnica Srebrna Góra. Degustacja win z rocznika 2012 (fot. M. Kapczyński)

(4+) Hibernal 2012, Winnica Srebrna Góra, małopolskie, Polska
OKoło 20 gramów resztkowego cukru, ale nie obawiajcie się. Wino jest przyjemne, świeże, glicerynowo tłuste. Cukier jest łatwy do wyczucia, ale nie jest nachalny, męczący, bo dobrze spięty kwasowością. Wino zachowuje charakter odmiany. W finiszu lekkie tony różane. Jest długie i intensywne, przyjemnie korzenne i ziołowe, dojrzałe.

(4) Rondo 2012, Winnica Srebrna Góra, małopolskie, Polska

Typowy atramentowo-krwisty kolor. W aromatach również rozbrzmiewa znajoma melodia: fiołki, grafit, owoce leśne, ziemia. Jest intensywnie i zachęcająco. W ustach wypada bardzo owocowo i w stylu ronda - leśne, lekko dymne, kawowe, jeżynowe. Zgrabne, stosunkowo lekkie wino, z niższą niż zazwyczaj kwasowością.

(4) Regent 2012, Winnica Srebrna Góra, małopolskie, Polska
Niewielki dodatek cabernet cortis (ok. 10%). Wino bardzo jagodowe i jeżynowe w charakterze, lekko paprykowe, są akcenty czarnej porzeczki. W ustach taniczne, surowe, ziołowe, bardziej intensywne niż rondo. Przydałoby się potrzymać je trochę w beczce, żeby mu nico spiłować pazurki - potrzebuje ewidentnie czasu, myślę, że swoje najlepsze rejestry i gotowość osiągnie za jakieś dwa lata.

(5-) Cabernet cortis 2012, Winnica Srebrna Góra, małopolskie, Polska

Świetny, zachęcający aromat, powiedziałbym, że bardzo "południowy", śródziemnomorski i intensywny w charakterze. Sporo nut cabernetowych - czarna porzeczka, suszona papryka, suszone pomidory, pieprz, jeżyny, pestki. Wino ma dobrą strukturę (miało kontakt z dębiną), jest dojrzałe, gęste i ma znakomity potencjał na przyszłość. W ustach intensywne, mocno garbnikowe, ale znać, że ta nieco chropawa faktura zaczyna się wygładzać. Bardzo rasowe, udane wino.

(4+) Hibernal/ Jutrzenka 2012, Winnica Srebrna Góra, małopolskie, Polska
Kupaż w proporcjach 70-30%. Wino ma około 70 gramów cukru na litr.  Jest aromatyczne, gęste, żwawe i zapowiadające się apetycznie. Są tu wyraźne akcenty białej porzeczki, agrestu, zielonego jabłka. Nie ma tu męczącej słodyczy, jest dobrze skontrowana kwasowością. W ustach gładkie, żwawe, bardzo "hibernalowe", gęste i atrakcyjne. Prawdziwie polski charakter.

Mariusz Kapczyński

O winnicy Srebrna Góra możesz przeczytać tutaj a zobaczyć zdjęcia stamtąd - tutaj.

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - całkiem niezłe, przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

Komentarze

Grzegorz - 2013-03-27 17:31:46