Środa, 27 Stycznia, 2021 ostatnia aktualizacja 26-01-2021
cydr w polsce
2020-04-09
Na polskim rynku zadebiutował kolejny cydr rzemieślniczy, z gospodarstwa Eko Farma położonego obok Szczyrzyca. Beskid Wyspowy to ciekawy teren jesli chodzi o sady. Ciągle znaleźć tu można leciwe uprawy oraz tradycyjne, ale niemal zapomniane odmiany jabłek. Pod tym względem Eko Farma cieszyć się może naprawdę ciekawym materiałem.
2019-07-17
Mojemu wyczekiwaniu na nowe cydry z Chyliczek towarzyszyło napięcie nie mniejsze niż to towarzyszące obserwacji rosnących cen pietruszki. Ale doczekałem się.
Niecierpliwość brała się stąd, że z Chyliczek dochodziły przecieki o eksperymentach i szykujących się nowościach w portfolio...
2019-02-06
Cydry kojarzą się przede wszystkim jako odświeżające propozycje na lato, a przecież mają one swoją bardziej dojrzałą, stateczną i słodsza stronę, która pozwala znaleźć w nich sporo frajdy w chłodniejsze dni. I właśnie takie propozycje ma dla nas
Cydr Chyliczki - opisujemy dwa wyjątkowe cydry i jedno - również udane - perry.
Archiwum
Historia jabłkiem się toczy >Nie macie przypadkiem ochoty na cydr? Bo ja tak. Mam zamiar napełnić kieliszek czymś dobrym i wygrzewając sterane kości na królewskich 2 metrach kwadratowych balkonu, zacząć snuć sny o potędze jabłka. Będę miał w tej materii dodatkowy bodziec, bowiem zagłębię się w lekturze, którą i Państwu serdecznie polecam. Chodzi o książkę „Historia cydru. Anglia” wydaną niedawno przez Ritę Krawczyk.
Chopin i nie tylko >Jeśli myślicie, że zimą zapominajmy o cydrach, to jesteście w wielkim błędzie. Cóż bowiem lepszego niż orzeźwienie i przypomnienie owocowej świeżości? Oceniamy kilka nowych cydrów od producenta -
Cydr Chyliczki. Są to cydry z kolekcji limitowanej.
Nowy cydr na polskim rynku >Na rynku pojawiła się kolejna edycja "cydru jabłkowego" produkowanego przez firmę Wini. Prowadzący ja Krzysztof Winnicki jest sadownikiem w trzecim pokoleniu, jak sam przyznaje - cydrami zainteresował się cztery lata temu. Po trzech latach amatorskiej produkcji i po namowie bliskiego grona znajomych zapadła decyzja, aby pojawić się na rynku oficjalnie.
Cydr Chyliczki - umacnianie pozycji >Cydr Chyliczki (o którym pisaliśmy i ocenialiśmy cydry
tutaj) nie spuszcza z tonu. Dariusz Koroś z córką Dominiką wypróbowują nowe pomysły - powstają nowe cydry (i nie tylko one). Co najważniejsze, w Chyliczkach utrzymany jest równy, jakościowy charakter produkcji.
Cydrowy boom trwa >Tak jak można się było spodziewać, cydrowy boom w Polsce trwa w najlepsze. Dominują na rynku marki masowe, ale coraz śmielej poczynają sobie cydrowi rzemieślnicy, zdobywając stale rosnące grono wiernych konsumentów. Czego możemy spodziewać się w przyszłości?
Bąbelki z jabłka czyli Cydr Chyliczki >Cydr Chyliczki to jedna z naszych młodych, rzemieślniczych cydrowni, która miło zaskoczyła nas serią udanych, dobrze zrobionych jabłeczników. Firmę prowadzi Dariusz Koroś z córką - Dominiką. Ten zgrany tandem w krótkim czasie od rozpoczęcia działalności zaproponował smaczne i dobrze zrobione cydry, które trafiły do oficjalnej sprzedaży w 2014 roku.
Slow Flow Group czyli cydry na medal >Na rosnącej fali popularności cydrów zrodziło się w Polsce wiele intrygujących projektów – małych, rzemieslniczych wytwórców stawiających na jakość i naturalny styl cydrów. Jednym z takich nowych przedsięwzięć jest
Slow Flow Group, cydrownia ze Smykania, która korzysta z dobrodziejstw starych, ekologicznych sadów Beskidu Wyspowego. Vinisfera jako pierwsza ocenia debiutanckie cydry.
CydRrry z Psiej Budy - smak jesieni >Tomasz Piotrowski nie ustaje w poszukiwaniach cydrowniczych eksperymentach i próbach. Jego Cydrr z Psiej Budy to autorski projekt a rzemieślnicze cydry z tej mikrowytwórni mieliśmy już okazję degustować i opisywać. Niedawno mieliśmy okazję spróbować nowości.
Cydr Chyliczki. Smaczny >Kolejny oceniony przez nas cydr. Tym razem Cydr Chyliczki. Wersja półwytrawna. Wypada bardzo solidnie.