Poniedziałek, 09 Grudnia, 2019     ostatnia aktualizacja 01-12-2019
 
podróże ze smakiem
2019-06-24
"Nie ma nic piękniejszego niż spacer po Roztoczu. Z północnego zachodu, gdzieś spod    Godziszowa aż na południowy wschód po Susiec czy Wolę Różaniecką. Kapliczki przydrożne i poziomki. Sklepy z dobrą kiełbasą i niezłą bułką. Studnie. Dzikie czereśnie. Braniewskie doły. Czasem wzgórze i widok na dziesiątki kilometrów, czasem końca niemający podmokły las..." - Przedstawiamy drugą część "Alfabetu Kmiecia".
 
2019-04-07
Ta myśl chodziła za mną od dawna: "przecież on powinien napisać swój `alfabet` - kolaż wrażeń, miejsc, ludzi, smaków, zapachów, inspiracji. Tylko czy da się namówić?". Pewnego dnia podsunąłem więc ten pomysł Zbyszkowi a on - ku memu zaskoczeniu - od razu się zgodził. Później, wiadomo - trochę się przepychaliśmy, dyskutowaliśmy i spieraliśmy co do konceptu, ale wreszcie Zbigniew Kmieć - wysłał mi swoje "literki". Jesteście ciekawi o czym?
 
2019-01-21
"Jak karmić w Krakowie? Jak na talerzu pokazać jednocześnie jarmarczność i dostojność tego miasta, jak pokazać otwartość i dystans? Te literacko płodne napięcie między skąpstwem a wystawnością, te frywolności i te ograniczenia...." - Zbigniew Kmieć, kulinarny obieżyświat, łowca lokalnych produktów podsumowuje swój pierwszy rok w Krakowie.
 
Archiwum
Kampania "Trzy znaki smaku" >
W dniu 7 lutego 2013 r. rozpoczęła się trzyletnia kampania informacyjna pt. „Trzy znaki smaku”, której głównym inicjatorem jest Agencja Rynku Rolnego, wspierana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warto tę akcję śledzić, bowiem kumulują się w niej wszystkie lokalne inicjatywy mające na celu ochronę i rejestrację lokalnych, tradcyjnych produktów spożywczych.
 
Hiszpańskie tapas na upalne dni >
Dieta śródziemnomorska od zawsze utożsamiana jest ze zdrowiem, słońcem i latem. Hiszpańskie tapas to idealne rozwiązanie na upalne dni. Lekkie, pożywne i niezwykle apetyczne wraz z oliwą Extra Virgin, szynką Serrano i winem, stanowią kwintesencję hiszpańskiej kuchni.
 
Król stołów >
Tym określeniem  jeden z XVIII-wiecznych poetów włoskich Giuseppe Parini w poemacie „Il Giono” nazwał wina tokajskie. Wszystko wskazuje na to, że się nie mylił. Sami Węgrzy, jeśli z nimi porozmawiać lub zerknąć do licznych tamtejszych ksiąg kucharskich, właściwie polecają tokaj niemal do wszystkiego, bo w zaleceniach tych, np. do słodkich i wytrawnych samorodni znajdziemy i zupy rybne i wieprzowinę, kaczki, gęsinę, dziczyznę, gulasze i całą bogatą gamę deserów...
 
Półwysep Setúbal - Bacalhôa i azulejos >
"W naszych podróżach po półwyspie Setúbal, znalazło się miejsce naświat wina i odrobinę... kaflarstwa. Jak się okaże to ostatnie wcale nie jest takie odległe od kuchni..." Smakowitą historię prosto z Portugalii opowiada autorka bloga Kuchnia nad Atlantykiem.
 
Orientalna Tajlandia a europejskie tradycje >
Przedstawiamy trzecią część opowieści Moniki Bielki-Vescovi o jej pracy sommeliera w Tajlandii, o organizowanych tam degustacjach, wizytach winiarzy oraz o kulturze i zwyczajach tego pięknego kraju.
 
Paryskie 'małe Tokio' czyli co Japończycy wiedzą o gotowaniu >
"Japończycy kochają Francję, zwłaszcza Paryż. Co roku setki tysięcy z nich odwiedzają stolicę Francji nie tylko po to, aby wykupywać towary w sieciach luksusowych marek. Japończycy przyjeżdżają również do Paryża po to, by jeść i degustować oraz by studiować kuchnię francuską w szkołach kulinarnych typu Le Cordon Bleu". O paryskim "małym Tokio" prosto z Paryża, dla Vinsifery pisze Magdalena Kasprzyk – Chevriaux.
 
Ciemność. Widzę ciemność! >
Tajlandia przyciąga turystów z całego świata urokiem swych raf koralowych, zacisznych wysp i błękitem morza. Wśród gości nich pojawiali się często winiarze zafascynowani podróżami do krainy, w której winiarstwo i nauka o winie dopiero się rozwijają. Prezentujemy drugą część "tropikalnych" opowieści Moniki Bielki-Vescovi czyli "Pocztówki z krainy uśmiechu".
 
Kulinarny spacer po okolicach Saint-Germain-des-Prés >
Co by nie myśleć o stolicy Francji, Paryż nadal jest jednym z czołowych centrów sztuki kulinarnej świata. Rozmaite atrakcje, nawet najbardziej wyszukane jedzenie, a może według niektórych - wyuzdane  - zawsze znajdą wygłodniałych amatorów. Przedstawię tu wybrane miejsca związane z kulinariami, które można znaleźć w przylegającej do Sekwany historycznej dzielnicy Szóstej, w lewobrzeżnej części Paryża. Nie będzie to jednak przewodnik po trzygwiazdkowych restauracjach ani sławnych kawiarniach, w których ongiś przesiadywała paryska bohema, a raczej wskazówki co do miejsc, gdzie można zrobić świetne zakupy albo coś przekąsić. Z Paryża pisze Magdalena Kasprzyk – Chevriaux.
 
Asturia spod znaku jabłoni >
Hiszpania jest winnym potentatem i zwiedzając ją zazwyczaj w każdym regionie poszukujemy lokalnych win. Asturia może pod tym względem troszkę rozczarować. Jedynym znanym lokalnym winem jest Vino de la Tierra de Cangas. Robione w regionie od IX wieku (wówczas zajmowali się tym benedyktyni z klasztoru w Corias), ale nie będące szczególnie mocnym punktem hiszpańskiego winnego krajobrazu. Tak naprawdę to w Asturii pije się głównie cydr.
 
Kalifornia - winnym szlakiem >
"Na winiarskie okolice San Francisco nastawialiśmy się już od dawna. To miał być jeden z gwoździ programu tego wyjazdu. Ograniczamy się do regionu North Coast, choć cała Kalifornia, produkująca ponad 90% amerykańskiego wina ma wiele do zaoferowania..." Zapraszamy do relację z wyprawy do Kalifornii autorów bloga "Kuchnia nad Atlantykiem".