Sobota, 20 Lipca, 2019     ostatnia aktualizacja 18-07-2019
 
świat wina
2019-06-26
"Kiedy zacząłem pisać ten artykuł, ciągle, jak mantra, wracała mi myśl - trafiona fraza słynnego śpiewaka Fabrizio De André, który w pewnym momencie swego życia zdecydował się zamieszkać na Sardynii: «To nie ty wybierasz ziemię, to ziemia cię wybiera, z ciszą, kolorami, zapachami, które w sobie nosisz»...- o winach Fulvio Bressana pisze Mario Crosta.
 
2019-06-25
Kiedy zakochałam się w rieslingu - królu białych odmian? Trudno powiedzieć, ale z pewnością miłość ta będzie trwać wiecznie, a przynajmniej do końca moich dni. Cieszą mnie zarówno lekkie, młode wina, jak i stare roczniki o intensywnym zapachu „nafty”, wina wytrawne i wina słodkie, aksamitne, gęste od cukru resztkowego. O swoich rieslingowych odkryciach pisze Agnieszka Kumor.
 
2019-06-13
Nie ma wątpliwości, że w ostatnich latach winiarstwo Armenii zmienia się w bardzo szybkim tempie. Armenia nadrabia zaległości. Przybywa nowych, butikowych projektów winiarskich śmiało wkraczających nie tylko na lokalny rynek, a i starsze, duże winiarnie próbują zmienić przestarzały image... Druga część tekstu (pierwsza znajduje się tutaj).
 
Archiwum
Kiedy odkorkować butelkę wina Brunello di Montalcino? >
"Starzenie wina jest jednym z najważniejszych aspektów winiarstwa. Już starożytni rozumieli, że starsze wino jest lepsze od młodszego, wiedzieli to, mimo że ich wina były w większości słodkie i dłużej opierające się działaniu czasu". Zagadnienie dojrzewania wina w kontekście Brunello di Montalcino rozważa Mario Crosta.
 
W cieniu świętej góry (I) >
Armenia bardzo stara się nadrobić zaległości. Przybywa nowych, butikowych projektów winiarskich śmiało wkraczających nie tylko na lokalny rynek, a i starsze, duże winiarnie próbują zmienić przestarzały image. Oczywiście nie jest idealnie, są miejsca w których ciągle wiele pozostaje do poprawienia, ale winiarski potencjał tego kraju jest ogromny.
 
Wyspa chłostana wiatrem >
Sardynię ceni się za naturalny urok, zachowany lokalny charakter. Jej odosobnienie oraz pewną odporność na zachodzące w świecie zmiany widać również w winach, których wiele zachowuje nieco rustykalny, oldskulowy charakter. Mieliśmy okazję znowu ich spróbować przy okazji wydarzenia Sardinian Table 2.0, które odbyło się w Warszawie.
 
Winiarskie Chiny. Przyczajony tygrys, ukryty smok? >
Chiny w ostatnim czasie mocno wysforowały się na wysokie miejsca w wielu winiarskich rankingach. Czy azjatycka potęga zagraża rynkom europejskim? Czy jest się czego bać? Jak wygląda sytuacja na lokalnym rynku?
 
Šolta - historia (nie)znana >
To nieduża chorwacka wyspa. Nie ma może tej sławy co, pobliskie i większe, Brač i Hvar, ale przybywających na nią turystów potrafi zauroczyć i zaskoczyć. Šolta, bo o niej mowa, ma 19 kilometrów długości i 5 kilometrów szerokości. To czyni ją bardzo kameralną i przystępną. Jest przy tym krainą oliwą, miodem i winem płynącą.
 
Alto Adige Z kieliszkiem na wysokościach >
Góry, piękne widoki, kurorty narciarskie, pyszne jedzenie i świetne wina. Tak, Górna Adyga (zwana też Południowym Tyrolem) to piorunująca mieszanka wielu rodzajów dobra.
 
Montalcino: korzenie wina, które przeciwstawia się czasowi (II) >

Dlaczego akurat tutaj wino było lepsze niż te pochodzące z innych krajów? Wzgórza Montalcino pochodzą z aktywności wulkanicznej, gleby są więc bardzo zróżnicowane. Tutaj trudno jest znaleźć cały hektar, w którym nie ma co najmniej trzech lub czterech różnych rodzajów gleby. Część druga tekstu Mario Crosty poświęcona Brunello di Montalcino.

 
Montalcino: korzenie wina, które przeciwstawia się czasowi (I) >
"Przez półtora roku mieszkałem w średniowiecznym miasteczku Montalcino. Wzgórze zdaje się wyłaniać niczym imponująca wyspa z dolin Arbia i Orcia, zdominowanych przez pobliski wygasły wulkan Monte Amiata..." - po przerwie na łamy Vinisfery wraca Mario Crosta!
 
Kampania story... >
Kampania to region atrakcyjny turystycznie, dość wspomnieć Neapol, Wezuwiusz, Pompeje, czy wyspy – Capri, Ischia... Również pod względem winiarskim prezentuje się atrakcyjnie, choć ciągle wydaje się nie do końca odkryty.
 
Sardynia. Naturalny wdzięk >
Wystarczy udać się z Cagliari w stronę zachodniego wybrzeża, do Sulcis. Wrażenie robią tu winnice, które niemal „spadają” do samego morza. Słońce świeci tu mocno, intensywnie nagrzewa ziemię i choć morska bryza niesie przyjemne ochłodzenie, to winorośl nie ma tu lekko...
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ... następne >