Środa, 03 Marca, 2021 ostatnia aktualizacja 02-03-2021
świat wina
2020-09-18
Wielu miłośników wina kojarzy Piemont przede wszystkim jako źródło win czerwonych – na czele z królewskim nebbiolo, treściwą barberą czy łagodnym owocowym dolcetto. Jedną trzecią tamtejszych jakościowych win stanowią jednak wina białe. W ich zestawie ważną rolę pełnią delikatnie musujące wina słodkie. To im poświęcony jest ten tekst.
2020-08-12
Właścicielem tej szampańskiej winiarni jest Erick de Sousa. Jego troje dzieci - Charlotte, Julie i Valentin to czwarte pokolenie zajmujące się winem. Winiarnia znajduje się w Avize. Rodzina posiada 12 hektarów organicznych upraw winnic. Powstające tu szampany gadatliwym - każą zamilknąć, milczącym - przemówić.
2020-06-30
"Posiadłość Azienda Cantarutti Alfieri obejmuje 75 hektary, z czego 54 hektary winnic uprawianych na ziemi zwanej ”ponca” (friulijskie słowo określające mieszankę warstw margla i piaskowca) na wzgórzach i aluwialnych brzegach Natisone od Alp Julijskich do Adriatyku. Jest to najlepsze położenie geograficzne dla uprawy winorośli." - pisze Mario Crosta.
Archiwum
Lokalne odcienie bieli >Białe odmiany winorośli w szwajcarskich winnicach. Słyszeliście o elblingu, znacie räuschlinga? Swoimi odkryciami i wrażeniami dzieli się
Marek Bieńczyk.
Montalcino odważna biodynamika w posiadłości Piombaia >Od kilku lat wszyscy moi przyjaciele w winie zajmują się często ważnymi tematami, takimi jak ekologiczna uprawa winorośli lub próbom definicji i odróżnienia rzemieślniczych czy naturalnych win od wszystkich innych. Są to bardzo kontrowersyjne kwestie. Istnieje już spora artykułów na ten temat – oczywiście ugrupowały się już frakcje fanów po obydwu stronach - uformowane tak, jak przystało na wszystkie starcia ideologiczne.
Gruzja. Bursztynowym szlakiem (II) >W tej części tekstu o Gruzji przedstawiamy projekty winiarskie duże oraz zupełnie kameralne, łączy je jednak jeden fakt - są to w większości przedsięwzięcia nowe.
Gruzja. Bursztynowym szlakiem (I) >Gruzja i jej wina z kwewri - swoista pomarańczowa rewolucja wśród win naturalnych. Wina robione w garażach, na dachach bloków... Przybywa producentów, młodych zapaleńców, co ciekawe, do głosu dochodzą też - wreszcie! - kobiety.
Bressan Mastri Vinai: "rytownicy grud ziemi" nad rzeką Isonzo >"Kiedy zacząłem pisać ten artykuł, ciągle, jak mantra, wracała mi myśl - trafiona fraza słynnego śpiewaka Fabrizio De André, który w pewnym momencie swego życia zdecydował się zamieszkać na Sardynii: «To nie ty wybierasz ziemię, to ziemia cię wybiera, z ciszą, kolorami, zapachami, które w sobie nosisz»...- o winach Fulvio Bressana pisze
Mario Crosta.
Czas działa na korzyść rieslingów >Kiedy zakochałam się w rieslingu - królu białych odmian? Trudno powiedzieć, ale z pewnością miłość ta będzie trwać wiecznie, a przynajmniej do końca moich dni. Cieszą mnie zarówno lekkie, młode wina, jak i stare roczniki o intensywnym zapachu „nafty”, wina wytrawne i wina słodkie, aksamitne, gęste od cukru resztkowego. O swoich rieslingowych odkryciach pisze
Agnieszka Kumor.
W cieniu świętej góry (II) >Nie ma wątpliwości, że w ostatnich latach winiarstwo Armenii zmienia się w bardzo szybkim tempie. Armenia nadrabia zaległości. Przybywa nowych, butikowych projektów winiarskich śmiało wkraczających nie tylko na lokalny rynek, a i starsze, duże winiarnie próbują zmienić przestarzały image... Druga część tekstu (pierwsza znajduje się
tutaj).