Czwartek, 24 Czerwca, 2021     ostatnia aktualizacja 11-06-2021
 
świat wina
2021-03-18
To było kilka tygodni temu. Za oknem brudne, śniegowe, miejskie zaspy, zachmurzone niebo, ziąb. We wnętrzu - zmęczenie wnętrzem, za długim w nim przebywaniem i ogólnie niewesołą sytuacją związaną z pandemią. Wtedy zadzwonił domofon.
 
2021-03-04
Pierwszego dnia wiosny, w pewnym małym, ciekawym kraju wschodnioeuropejskim wśród lasów nad Dniestrem obchodzone jest święto Mărtisor – dzień odrodzenia przyrody.
(Artykuł sponsorowany)
 
2020-09-18
Wielu miłośników wina kojarzy Piemont przede wszystkim jako źródło win czerwonych – na czele z królewskim nebbiolo, treściwą barberą czy łagodnym owocowym dolcetto. Jedną trzecią tamtejszych jakościowych win stanowią jednak wina białe. W ich zestawie ważną rolę pełnią delikatnie musujące wina słodkie. To im poświęcony jest ten tekst.
 
Archiwum
De Sousa. Pisane kamieniem i solą >
Właścicielem tej szampańskiej winiarni jest Erick de Sousa. Jego troje dzieci - Charlotte, Julie i Valentin to czwarte pokolenie zajmujące się winem. Winiarnia znajduje się w Avize. Rodzina posiada 12 hektarów organicznych upraw winnic. Powstające tu szampany gadatliwym - każą zamilknąć, milczącym - przemówić.
 
Taras winnicy Cantarutti nad rzeką Natisone >
"Posiadłość Azienda Cantarutti Alfieri obejmuje 75 hektary, z czego 54 hektary winnic uprawianych na ziemi zwanej ”ponca” (friulijskie słowo określające mieszankę warstw margla i piaskowca) na wzgórzach i aluwialnych brzegach Natisone od Alp Julijskich do Adriatyku. Jest to najlepsze położenie geograficzne dla uprawy winorośli." - pisze Mario Crosta.
 
Mauro Sebaste - w skrzydlatych sandałach bieg po stu grzbietach >
Próbowaliście win z odmiany freisa? O tych i innych piemonckich winach z winiarni Mauro Sebaste pisze Mario Crosta. Zdaje się, że jest pod sporym wrażeniem.
 
Lokalne odcienie bieli >
Białe odmiany winorośli w szwajcarskich winnicach. Słyszeliście o elblingu, znacie räuschlinga? Swoimi odkryciami i wrażeniami dzieli się Marek Bieńczyk.
 
Chile. Na nowych ścieżkach (II) >
Oto druga część tekstu poświęcona winiarniom chilijskim i zmianom, jakie zachodzą na tamtejszym rynku wina.
 
Chile. Na nowych ścieżkach (I) >
Relacja z winiarskiej wyprawy do Chile. Ile i co się zmieniło od czasów mojej ostatniej wizyty w 2007 roku?
 
Montalcino odważna biodynamika w posiadłości Piombaia >
Od kilku lat wszyscy moi przyjaciele w winie zajmują się często ważnymi tematami, takimi jak ekologiczna uprawa winorośli lub próbom definicji i odróżnienia rzemieślniczych czy naturalnych win od wszystkich innych. Są to bardzo kontrowersyjne kwestie. Istnieje już spora artykułów na ten temat – oczywiście ugrupowały się już frakcje fanów po obydwu stronach - uformowane tak, jak przystało na wszystkie starcia ideologiczne.
 
Gruzja. Bursztynowym szlakiem (II) >
W tej części tekstu o Gruzji przedstawiamy projekty winiarskie duże oraz zupełnie kameralne, łączy je jednak jeden fakt - są to w większości przedsięwzięcia nowe.
 
Gruzja. Bursztynowym szlakiem (I) >
Gruzja i jej wina z kwewri - swoista pomarańczowa rewolucja wśród win naturalnych. Wina robione w garażach, na dachach bloków... Przybywa producentów, młodych zapaleńców, co ciekawe, do głosu dochodzą też - wreszcie! - kobiety.
 
Bressan Mastri Vinai: "rytownicy grud ziemi" nad rzeką Isonzo >
"Kiedy zacząłem pisać ten artykuł, ciągle, jak mantra, wracała mi myśl - trafiona fraza słynnego śpiewaka Fabrizio De André, który w pewnym momencie swego życia zdecydował się zamieszkać na Sardynii: «To nie ty wybierasz ziemię, to ziemia cię wybiera, z ciszą, kolorami, zapachami, które w sobie nosisz»...- o winach Fulvio Bressana pisze Mario Crosta.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ... następne >