Poniedziałek, 12 Kwietnia, 2021 ostatnia aktualizacja 02-04-2021
z innej beczki
2021-02-18
Na rynku alkoholi pojawiła się w zeszłym roku nowa marka kraftowych alkoholi -
Destyl. Twórcy tego projektu ambitnie założyli, że destylaty będą powstawać w krótkich limitowanych seriach i według autorskich pomysłów. Do produkcji mają być wykorzystywane najlepsze surowce dostarczane przez zaprzyjaźnionych polskich pr oducentów: winiarzy, sadowników, rolników i piwowarów.
2021-02-18
Sarajishvili to ważny producent destylatów w Gruzji. Jego historię dokładnie opisywaliśmy już
tutaj, również ocenialiśmy destylaty z wyjątkowych serii
tutaj a
tutaj coś z bardziej przystępnej oferty.
Choć Sarajishvili swoją pozycję od wielu lat buduje przede wszystkim na brandy – to w omawianej butelce sięgnięto po nieco inną technologię. Oto dziś pod lupę trafia nowość - "Tikhari".
2021-02-06
To jeden z najciekawszych producentów kraftowych okowit i wódek, którzy pojawili się na polskim rynku w ostatnim czasie.
Archiwum
Sarajishvili - unikalna seria rocznikowych destylatów >O Bracia i Siostry po piórze! Wy, komputerowi skrybowie, wierne psy plastikowych klawiatur, znacie ten ból, kiedy uporczywie patrzy się na sercowo pulsujący kursor na pustym ekranie, ale wbrew oczekiwaniom - krew tekstu nie chce spłynąć Wam spod palców? Powiadam wam – niedawno znowu tego doznałem.
Ostatnie wychylenie czyli 10 rzeczy, które koniecznie muszę wypić na łożu śmierci (I) >Żeby swój żywot docenić jeszcze bardziej, można w godzinie ostatniej przypomnieć sobie zestaw ulubionych trunków – nic jak one tak łatwo nie budzi dobrych wspomnień i pozytywnych refleksji. Przygotujmy się więc zawczasu, bo nie wiadomo, ile tam komu pisane – a jest to robota w sam raz na listopad. Ja – namówiony przez Naczelnego Vinisfery – właśnie to uczyniłem. Łukasz Klesyk wybiera dziesięć alkoholi, których trzeba spróbować, zanim się kopnie w kalendarz.
Miód z bąbelkiem >Pasieka Jaros to jeden z wiodących producentów miodów pitnych w Polsce. Na łamach Vinisfery gościł niejednokrotnie. Obszernie tę miodostytnię opisywaliśmy
tutaj. Ocenialiśmy również
miody od tego producenta. O ile jednak mieliśmy możliwość wielokrotnie próbować klasycznych miodów pitnych, o tyle nie próbowaliśmy ich wersji z "bąbelkami".
O fałszowaniu i doprawianiu alkoholi >Trunki fałszowano od wieków i jest to fakt niezbity, dotyczy to nie tylko miodu, wina, ale też i okowity. Fałszerstwa miały na celu głównie zysk, ale też i przyspieszenie odbioru poszczególnych trunków przez spragnioną klientelę. Fałszowano w sposób bezpieczny, ale też i wielce niebezpieczny, żeby nie powiedzieć śmiercionośny.
Piwowarski marketing czyli co wypada a co nie... >Znane są rozmaite techniki, filozofie i systemy piwowarskiego marketingu. Efekty tych działań możemy zmierzyć, zważyć a nawet przewidywać. Dlatego zamiast powielać oczywiste fakty i radzić browarom jak jeszcze lepiej zachwalać i w efekcie sprzedawać swoje piwa zajmiemy się analizą działań marketingowych browarów w Polsce i na świecie... - analizę przeprowadza
Maciej Chołdrych.
Święto piwa po polsku >Piwna rewolucja, rozliczne piwa kraftowe i idące za nimi piwne festiwale. Szaleństwo stylu, szaleństwo cen. Czy w tym jest jakaś metoda? - zastanawia się Bartosz Bełkowski.
3 x 3 czyli Dziki Miód >Pasieka Dziki miód to typowe rodzinne przedsięwzięcie znajdujące się we wiosce Dargomyśl w zachodniopomorskiem (pisaliśmy już o niej
tutaj). Pasieka oraz mała uprawa winorośli (Winnica Piwowar) prowadzone są na czystych obszarach, polożonych daleko od przemysłowych terenów. Produkuje się tutaj różne rodzaje miodów, w tym również miody pitne.