Sobota, 17 Listopada, 2018     ostatnia aktualizacja 14-11-2018
 
z innej beczki
2018-11-14
"Floridita na żółtym grejpfrucie też była super, ale już nie wybitna i nie tak bardzo zmysłowa. Powód odkryłem już po 50 kolejnych drinkach. Dobrze, że nie na łożu śmierci!...." - pisze w drugiej części tekstu Łukasz Klesyk. A Ty? Czy zastanawiałeś się jakich alkoholi powinieneś spróbować zanim kopniesz w kalendarz?
 
2018-11-01
Żeby swój żywot docenić jeszcze bardziej, można w godzinie ostatniej przypomnieć sobie zestaw ulubionych trunków – nic jak one tak łatwo nie budzi dobrych wspomnień i pozytywnych refleksji. Przygotujmy się więc zawczasu, bo nie wiadomo, ile tam komu pisane – a jest to robota w sam raz na listopad. Ja – namówiony przez Naczelnego Vinisfery – właśnie to uczyniłem. Łukasz Klesyk wybiera dziesięć alkoholi, których trzeba spróbować, zanim się kopnie w kalendarz.
 
2018-03-05
Przedstawiamy dwie "mocne" nowości. Jedna pochodzi z gruzińskiej destylarni Sarajishvili. Jej dystrybutorem w Polsce jest firma Marani. Warto przypomnieć, że opisywaliśmy już brandy z portfolio Sarajishvili, jak i samą destylarnię. Numer dwa to chacha (znacie taki destylat?) z oferty Marani.
 
Archiwum
Miód z bąbelkiem >
Pasieka Jaros to jeden z wiodących producentów miodów pitnych w Polsce. Na łamach Vinisfery gościł niejednokrotnie. Obszernie tę miodostytnię opisywaliśmy tutaj. Ocenialiśmy również miody od tego producenta. O ile jednak mieliśmy możliwość wielokrotnie próbować klasycznych miodów pitnych, o tyle nie próbowaliśmy ich wersji z "bąbelkami".
 
Owocowy sznyt czyli "Manufaktura nalewek" >
"Manufaktura nalewek" to przedsięwzięcie z Podkarpacia, znajduje się w Korczynie koło Krosna. Region ten ma nie tylko długie tradycje wytwarzania tego typu alkoholi, ale też dobrej klasy materiał wyjściowy - czyli owoce. Sprawdźcie efekty naszej degustacji nalewek.
 
O fałszowaniu i doprawianiu alkoholi >
Trunki fałszowano od wieków i jest to fakt niezbity, dotyczy to nie tylko miodu, wina, ale też i okowity. Fałszerstwa miały na celu głównie zysk, ale też i przyspieszenie odbioru poszczególnych trunków przez spragnioną klientelę. Fałszowano w sposób bezpieczny, ale też i wielce niebezpieczny, żeby nie powiedzieć śmiercionośny.
 
Piwowarski marketing czyli co wypada a co nie... >
Znane są rozmaite techniki, filozofie i systemy piwowarskiego marketingu. Efekty tych działań możemy zmierzyć, zważyć a nawet przewidywać. Dlatego zamiast powielać oczywiste fakty i radzić browarom jak jeszcze lepiej zachwalać i w efekcie sprzedawać swoje piwa zajmiemy się analizą działań marketingowych browarów w Polsce i na świecie... - analizę przeprowadza Maciej Chołdrych.
 
Święto piwa po polsku >
Piwna rewolucja, rozliczne piwa kraftowe i idące za nimi piwne festiwale. Szaleństwo stylu, szaleństwo cen. Czy w tym jest jakaś metoda? - zastanawia się Bartosz Bełkowski.
 
3 x 3 czyli Dziki Miód >
Pasieka Dziki miód to typowe rodzinne przedsięwzięcie znajdujące się we wiosce Dargomyśl w zachodniopomorskiem (pisaliśmy już o niej tutaj). Pasieka oraz mała uprawa winorośli (Winnica Piwowar) prowadzone są na czystych obszarach, polożonych daleko od przemysłowych terenów. Produkuje się tutaj różne rodzaje miodów, w tym również miody pitne.
 
Oblicza piwnej kultury >
Wpisując w wyszukiwarce internetowej frazę „kultura piwa” nie znajdziemy zbyt wielu ciekawych informacji. Tym bardziej nie dowiemy się czym tak naprawdę jest to zjawisko, skąd się bierze i dokąd zmierza. Czy oznacza to, że w polskiej kulturze piwa nic się dzieje?
 
Ziołowe akordy chmielu czyli o piwoznawczym slangu >
"Opis piwa dokładnie odzwierciedla jego smak i aromat oraz rzecz jasna wnosi kilka niezbędnych ozdobników. Właśnie – ozdobniki i górnolotne sformułowania to podstawa języka kiperów i somelierów..." - Maciej Chołdrych o degustacji i opisywaniu piwa
 
Hop szklankę piwa! >
Szklanka do piwa to najważniejszy element rytuału serwowania. Dobrze dobrana szklanka, pokal czy kufel sprawi, że piwo ukaże nam swoje najlepsze cechy – wszystkie smaki i aromaty będą dobrze zgrane i zbudują idealny profil smakowy. A jeżeli wybierzemy szklankę przypadkowo...?
 
Bimbrowa mapa Polski >
"Jeśli nie zmuszają was do tego względy związane z dobrymi manierami, starajcie się pić bimber nie młodszy niż 4-5 miesięcy, a najlepiej roczny. To tak jak z winem - dobrze zrobione nabiera harmonii zamknięte w butelce...". Autorską, bimbrową mapę Polski szkicuje Zbigniew Kmieć.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ... następne >