Piątek, 03 Grudnia, 2021     ostatnia aktualizacja 03-12-2021
 
Cydrownia Zywer - dobre wejście
 
2021-10-30

Choć polskie cydrownie być może nie rozwijają się z takim rozmachem i dynamiką jak polskie winiarnie, to nie można narzekać – co jakiś czas pojawia się coś nowego, ubarwiającego musującym jabłkiem polski krajobraz. Szczęśliwie pojawiają się nam na rynku przedsięwzięcia skupione na jakości, autorskie, dbające o rzemieślniczy charakter cydru.
W tym kontekście z przyjemnością odnotować można wejście na rynek Cydrowni Zywer. Te debiutanckie cydry bardzo szybko dobrze odnalazły się na rynku. Dość odnotować że cydr
Brus 2020 zdobył złoto kategorii cydrów wytrawnych musujących podczas XI Międzynarodowej Gali Cydrów w Asturii oraz a Foszt 2020 brązowy medal w konkursie Enoexpo. Udany początek, prawda?


Tomasz Zywer

A sam projekt? Oddajmy na chwilę głos właścicielom: „Idea powstania naszej Cydrowni zrodziła się z chęci zachowania starych sadów wpisanych w krajobraz dawnej wsi Galicyjskiej. Kochamy smak naszych jabłek, jabłecznika, a owoce w domu są stałym elementem jadłospisu. Produkcja cydru, w przyszłości (wina i innych alkoholi z jabłek) to piękna tradycja, przez dekady wyparta z życia i rynku, którą chcemy przywrócić.
Podkarpacie nie jest wyróżniającym się regionem sadowniczym w Polsce. Istnieją jednak miejsca takie jak nasza okolica na Pogórzu Dynowskim, gdzie zachowane zostały stare sady, które kiedyś zaopatrywały w owoce nieistniejące już dzisiaj zakłady przetwórcze. Po tych zakładach zostały często gołe mury, ale sady cały czas rodzą wspaniałe stare odmiany jabłek, po które kilka lat temu sięgnęliśmy, aby przygotować nasze cydry. Początki nie były łatwe. Cydrownia powstała w starej, oryginalnej, wchodzącej w skład gospodarstwa stodole, która w środku musiała całkowicie zmieniła swój pierwotny charakter.



W cydrowni wszystkie prace wykonujemy ręcznie: od zbierania przez sortowanie owoców, wstępne płukanie, mielenie, tłoczenie, rozlew, etykietowanie. W najcięższych zadaniach pomagają nam maszyny i sprzęt zakupiony dzięki dotacji EU z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach naszej LGD “Z tradycją w nowoczesność”. Ale w większości jest to jednak ciężka fizyczna praca.
Oprócz naszej pracy i wspaniałych owoców, kluczową sprawą jest czas. Aby osiągnąć dobre rezultaty, nasze cydry przygotowujemy przez wiele miesięcy. Sami wykonujemy podstawowe badania owoców i wyrobów gotowych. Ale korzystamy również ze wsparcia profesjonalnych laboratoriów aby optymalnie prowadzić kolejne procesy. Jesteśmy członkiem Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia.”

No cóż, pozostaje nam czekać na kolejne butelki Cydrowni Zywer. Wrażenia z degustacji poniżej.

Kontakt:
Cydrownia Zywer
Lipnik 6
37-206 Kańczuga
Telefon: +48 608 679 160
E-mail: ula@zywer.pl




(5-) Brus, Cydrownia Zywer, Podkarpacie, Polska, 6,5%
Cydr wytrawny, niefiltrowany, z lekkim osadem (ma delikatnie mętny, złotawy kolor). Powstał z wielu odmian jak: malinówka, bankroft, boskop, grochówka i reneta. Aromaty i smaki intensywnie jabłkowe, delikatnie pestkowe i z lekka poddymione. Da się też wyłapać rejestr pigwowca, gruszki,  miodu lipowego, suszonych kwiatów. Cydr jest kwasowy, żywy (dobrze i trwale pracujące CO2) i treściwy (choć nie jest ciężki) o fajnej owocowo-pestkowej fakturze. Finisz gładki, ale i delikatnie taniczny, cierpkawy. Jest tu nad czym posiedzieć.
Cena: ok. 15,00 zł (330 ml);  35,00 zł (0,75 l)




(4+) Foszt, Cydrownia Zywer, Podkarpacie, Polska, 6,5%
Cydr powstał ze starych odmian jak antonówka, reneta, boskop i bankroft. W aromacie dzikie jabłka, jesienny sad, stare drewno, biszkopt, suszone zioła. Foszt ma nieco szczuplejszą materię niż Brus, ale nie brakuje mu charakteru, pewnej zadziorności. Ma dobrą fakturę, wyraziście owocowy,jabłkowy sznyt. W finiszu wyczuć można podsuszone jabłkowe skórki i przyjemne orzeźwienie płynące z kwasowości. Jest to rasowy, solidny cydr. Dobry w łączeniu z jedzeniem (np. do świeżej hiszpańskiej morcilla czy naszej kaszanki, albo wątróbki duszonej z jabłkiem i pigwą - mniam!).
Cena: ok. 15,00 zł (330 ml);  35,00 zł (0,75 l)


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, cydr z dużą klasą
(4) - dobry, interesujący cydr
(3) - przyzwoity
(2) - słaby
(1) - omijać z daleka, cydr z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”