Środa, 20 Stycznia, 2021     ostatnia aktualizacja 14-01-2021
 
Dobre wina z dobrego magazynu
 
2020-12-07

Oto seria ocenionych butelek z portfolio krakowskiego importera i dystrybutora - Magazyn Wina.
W ocenionym zestawie mamy nowości, stałe - lubiane! - punkty oferty oraz miody pitne. Dużo tu organoleptycznego dobra, jest w czym wybierać.



Kontakt:
Hotel Forum, poziom -1
ul. Konopnickiej 28,
30-302 Kraków
tel: +48 691 650 091
e-mail:
info@magazynwina.pl




(4+) Etna Blanco 2019, Barone di Villagrande, DOC Etna, Sycylia, Włochy, 12,5%
Importer: Magazyn Wina
Zaczynamy od trzech nowości. To Sycylia w dobrym wydaniu relacji ceny do jakości, od producenta Barone di Villagrande. Jest to winiarnia założona w XVIII wieku, położona u stóp Etny na wysokości 700 m.n.p.m., 18 hektarów winnic prowadzonych jest przez rodzinę Nicolosi. Otrzymujemy tutaj  carricante (90%) z dodatkiem innych endemicznych odmian spod Etny. W aromatach i smakach gruszka, suszona skórka cytryny, pigwowiec, trochę rumianku, siana, dzikie jabłuszka. Nie brak mu charakteru, ale w sumie jest delikatne, z lekka „posolone” mineralnością i delikatnym cytrusowo-ziołowym akcentem w finiszu. Wyważone i apetyczne.
Cena: 69,00 zł


(4) Etna Rosato 2019, Barone di Villagrande, DOC Etna, Sycylia, Włochy, 12,5%
Importer: Magazyn Wina
Kolor w tym winie leciuchny, ledwie muśnięty różem, nie narzucający się, ale zachęcający. Aromaty przyjemne - owocowe, lekkie i świeże (maliny, czerwona porzeczka, owoc berberysu, jabłka). W ustach wytrawne, o delikatnej soczystości i przyjemnej kwasowości. Jest jarzębina, maliny, czerwony grejpfrut, trochę jabłkowych pestek. Przyjemny - lekki i czysty - finisz. Miłośnicy różu (i nie tylko) - bierzcie to.
Cena: 65,00 zł


(4+) Etna Rosso 2019, Barone di Villagrande, DOC Etna, Sycylia, Włochy, 13%

Importer: Magazyn Wina
Zgrabnie wykonane wino, potwierdzające stylistyczną konsekwencję producenta - jest bowiem w kieliszku lekko, owocowo i przyjemnie. Delikatna materia owoców (maliny, jeżyny, wiśnia), okraszona jest równie nienachalnymi nutami korzenno-ziołowymi (czerwony pieprz, mieszanka suszonych ziół, liść laurowy, ziele angielskie, pestki wiśniowe). Pije się je z przyjemnością. Jest w nim jakaś ujmująca podniebienie bezpretensjonalność.
Cena: 69,00 zł



(5) Pinot gris rezerva 2016, Jaroslav Osička, Velké Bílovice, Morawy, 13%

Dystrybucja: Magazyn Wina
Jaro Osička to jest postać! Jeden z najciekawszych morawskich winiarzy działających w grupie Autentystów. Hołdują oni najbardziej naturalnym metodom uprawy winorośli i produkcji wina. W tej butelce znajdziecie miękkie, miodowo-morelowe wino, z nutami szarlotki, propolisu, o
łagodnej fakturze. Jest wyważone, dobrze zbalansowane, o przyjemnej, soczystej i owocowej treści. W tle akcenty lekko dymne, słomowe, miodowe. Pinot ten dobrze trzyma rejestry świeżości, kwasowości i nienarzucającego się, lekkiego stylu. Ma wdzięk, niesztampową urodę - jest to naprawdę atrakcyjne wino. Piszac to przyznam, że nie jestem bardzo zagorzałym fanem tej odmiany. A tu Jaro wycisnął z niej naprawdę atrakcyjną historię.
Cena: 79,00 zł



(5-) Pinot Cha 2014, Jaroslav Osička, Velké Bílovice, Morawy, 13%
Dystrybucja: Magazyn Wina
Kompozycja złożona z chardonnay, pinot gris, pinot noir. Wino dojrzewało przez dwa lata w dębowych beczkach. Do kieliszka trafia nam tu esencjonalna, czysta, ładnie zbudowana i zbalansowana owocowa treść. Docenicie z pewnością jakość tej materii (sporo tu dojrzałych jabłek, gruszek, soczystych moreli, miodu i suszonych kwiatów), solidnie rozwiniętej i dojrzałej. Jest w tym wdzięk i rys elegancji. Nie ma co się rozpisywać, raczej napełnić kieliszek.
Cena: 65,00 zł




(4+) P.A.N. 2018, Jaroslav Osička, Velke Bilovice, Morawy, 12%
Dystrybucja: Magazyn Wina
Tutaj otrzymujemy pinot noir połączone nietypowo z odmianą andre. Wino 5 miesięcy dojrzewało w dębowych, starych beczkach. Jest przyjemnie kwaskowe, pełne świeżych, podszczypujących podniebienie rejestrów dzikiej wiśni, jeżyn, aronii. Sporo w nim też nut warzyw, pestek, stajni, końskiej derki, ziemi, grzybów. Jest z lekka szorstkie, chropawe i nieco może dzikie, ale coś ku temu winu ciągnie, chce się tę jego dzikość stopniowo obłaskawiać, co przychodzi łatwo, kiedy wierzy się w nienachalny styl i naturalną prostotę. Sami zresztą sprawdzcie, o czym Wam tu smaruję prosto znad kieliszka.
Cena: 59,00 zł



(5-) Ryšák 2018, Jaroslav Osička, Velké Bílovice, Morawy, 12%
Dystrybucja: Magazyn Wina
Ryšák fermentowany był na dzikich drożdżach, macerowany na skórkach i dojrzewał 9 miesięcy w starych beczkach. W efekcie otrzymujemy cudownie lekkie i bezpretensjonalne wino, o delikatnie mętnej, malinowej barwie (wina Osicki nie są klarowane ani filtrowane). Zaskakującą ciekawostką jest fakt nietypowego połączenia dwóch odmian - pinot noir i pinot gris. Wino jest delikatne, nieoczywiste, pełne radosnych owocowych rejestrów - malin, dzikich wiśni, kompotu z truskawek oraz czerwonego pieprzu. Jest też coś z rejestrów typowych dla win "naturalnych": akcenty ziemiste, nuty owczego sera, suszonej żurawiny. Docenicie tu lekkość, przystępność. Można rzec, że to dobry winiarski "żart", po którym serdecznie się uśmiechniecie. Tylko uważajcie. To wino potrafi uwieść.
Cena: 55,00 zł



(4) Pálava Výběr z hroznů 2018, Radocha, Čejkovice, Morawy, 12%
Dystrybucja: Magazyn Wina
Kolejny pozytywny winiarz z Moraw. Dostajemy tutaj od niego wino półwytrawne, aromatyczne jak na pálavę przystało. Poczujemy tu wyraźnie owoce cytrusowe, cytrynę, morele, brzoskwinie. W ustach wypada świeżo, lekko ziołowo i owocowo. Jest to przystępne i przyjazne dla podniebienia wino, o materii lekko zmiękczonej resztkowym cukrem. W finiszu zioła, siano i delikatnie pestkowo-korzenne tło. Nie jest to z pewnością mdłe czy nudne wino. To palava w przyjemnym aromatycznym, prostym wydaniu. Niby nic, a jest radocha.
Cena: 45,00zł



(4+) Cuvee Mysterium 2016, Radocha, Cejkovice, Morawy, 13%
Dystrybucja: Magazyn Wina
Wino fermentowane na dzikich drożdżach, dojrzewało rok w beczkach z francuskiego dębu. Mamy tu do czynienia z pełną naturalnością i swawolą. Aromaty leśnych owoców przeplatają się z warzywnymi, ziemistymi. To bezpretensjonalne, szczere wino, w sympatycznym oldskulowym, naturalnym wydaniu. Jest dzika wiśnia, jesienne opadłe jabłka, maliny, żurawina, dżem wiśniowy, trochę mchu, kory sosnowej, korzennych przypraw i ziół. W materii swej jest nieco rustykalne, z lekka nieokrzesane, ale w miły sposób.
Cena: 79,00 zł

*
Na deser pozostawiłem miody pitne z miodosytni Vilkus, prowadzonej przez Marcina Wilkusza w miejscowości Wodacz (świętokrzyskie). Są to miody rzemieślnicze, wyważone, autorskie. W ich zestawie jest dość intrygująca pozycja - miód pitny dojrzewający w dębowych beczkach po whisky z Islay. Fajnym pomysłem tej miodosytni są też dodatkowe zawieszki na butelki, w których zawarto ciekawe przepisy na aperitiffy. Oczywiście na bazie miodów.



(4) Trójniak jabłkowy 2018, Miodosytnia Vilkus, Wodacz, Polska, 15%
Dystrybucja: Magazyn Wina
W skład weszły miody: wielokwiatowy, lipowy i gryczany oraz polskie jabłka. Kolor słabej herbaty, słomkowy. Są przejrzałe jabłka, miód, napar lipowy, słoma, jabłecznik, cynamon, dżem brzoskwiniowy, pestki, suszona skórka z cytryny, W smaku podobnie, wypada dość lekko delikatnie, wiosennie, świeżo. W finiszu delikatna goryczka, akcent jabłkowy podany jest z umiarem, niezbyt wyrazisty.
Cena: 69,00 zł



(4-) Trójniak śliwkowy 2018, Miodosytnia Vilkus, Wodacz, Polska, 14%

Dystrybucja: Magazyn Wina
Wykorzystano miód wielokwiatowy i faceliowy oraz macerowane w miodzie śliwki. Wyczujemy tu herbatkę lipową, słodkie tony miodowe, delikatną śliwkę węgierkę, watę cukrową, toffi, syrop pigwowy i morelowy, kandyzowane owoce tropikalne. To całkiem przyjemny miód, spodziewałem się jednak nieco silniej zaakcentowanej śliwki.
Cena: 69,00 zł



(5-) Trójniak leżakowany w beczce 2018, Miodosytnia Vilkus, Wodacz, Polska, 14%
Dystrybucja: Magazyn Wina
Kolor bardziej nasycony, o złotawym odcieniu. Mniej typowy sposób dojrzewania miody pitnego - w beczce po whisky single malt z Islay. Od razu wyczuwalna jest wędzonka, dym, torf, pigwa, stare drewno - te wyraziste nuty podwędzone i torfowe nadają główny ton aromatom i smakom, przejmują prym nad miodowymi. Jest w tym miodzie intensywność, długi, korzenno-owocowy posmak (rodzynki, suszone morele, pieprz). Oryginalny, nietypowy styl. Warta spróbowania ciekawostka. Zrobiono tylko 244 butelki.
Cena: 77,00 zł


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”


Komentarze

Robert Sipior - 2020-12-09 15:48:20