Wtorek, 26 Marca, 2019     ostatnia aktualizacja 22-03-2019
 
Wente. Siła pokoleń
 
2019-02-28

Winiarnia Wente znajduje się w kalifornijskim Livermore. Została założona w 1883 roku przez niemieckiego emigranta Carla Wente. Jak sami deklarują, są "najstarszą nieprzerwanie działająca, rodzinną winiarnią w Stanach Zjednoczonych". Dziś winiarnią kieruje piąte pokolenie.
Carl Wente projekt rozpoczął projekt na 19 hektarach. Z czasem rodzina budowała swoją pozycję, posiadłość rozrosła się - dziś liczy tysiąc hektarów, w tym winnic zlokalizowanych w apelacjach Livermore Valley, San Francisco Bay, Arroyo Seco oraz Monterey.


Winiarnia Wente

Poza sztandarowym zfinfandelem, rodzina Wente uprawia również chardonnay, cabernet sauvignon, merlot oraz sauvignon blanc (warto wspomnieć, że w 1935 roku synowie Carla, Ernest i Herman, jako pierwsi w Kalifornii wprowadzili tę odmiane na rynek). Wiele krzewów i sadzonek z Wente zostało w przeszłości wykorzystywanych do rozsady w różnych częściach regionu. Niektóre certyfikowane klony odmian noszą nawet nazwę "Wente". Winiarnia prowadzi rozwiniętą działalność enoturystyczną. Dysponuje restauracją oraz - co przy takiej powierzchni gospodarstwa niespecjalnie zaskakuje - polem golfowym.

Oceniane wina to Kalifornia w bardzo solidnym, dobrze zdefiniowanym wydaniu. Wina są jedoodmianowe soczyste, dojrzałe i - jak piszą w katalogach biura turystyczne - "pełne słońca".
Winnica Wente znajduje się w portfolio krakowskiego importera Endorwina.

Kontakt:
ul. Krowoderska 61a/10
31-158 Kraków
tel: 784 633 929
biuro@endorwina.pl





(4+) „Riva Ranch” single vineyard, Charodnnay 2016, Wente, Kalifornia, USA, 14,5%

Importer: Endorwina
Wino o solidnej, z lekka opasłej budowie, które dobrze sprawdzi się w łączeniu z potrawami. Oprócz nut dojrzałego jabłka (papierówka) i gruszki sporo tu beczki - wanilii, biszkoptów, kogla-mogla (90 % wina było fermentowane w beczkach). W ustach bogate, tłuste i gładkie. Jest dojrzała gruszka, olej słonecznikowy, w tle akcenty mieszanki owoców tropikalnych w słodkim syropie, wspomniane wanilowe, beczkowe rejestry są tu wyraźne nie uciekniecie od nich. Spróbujcie tego chardonnay, np. do makaronu z kurczakiem i gorgonzolą, królika z duszonego w śmietanie... Wtedy zrozumiecie o co tu chodzi.
Cena: 119,00 zł





(4+) „Morning fog” Chardonnay 2016, Wente, Livemore Valley, Kalifornia, USA, 13,5%
Importer: Endorwina
Chardonnay utrzymane w nieco innej stylistyce. Bardziej wyważone delikatniejsze. Znajdziemy tu orzechy laskowe, ziarna słonecznika, olej rzepakowy, gałkę muszkatołową, biały pieprz, pestki grejpfrutowe. W ustach dodatkowo lekka pikantność, dymność, plus skórka z cytryny. Przyjemne, lekko pikantne , z bardzo delikatnie zaakcentowanym wpływem beczki. Smakowita ekspresja chardonnay jako odmiany, ale ukazujące jednocześnie również indywidualny charakter wina. Korzenna, lekko pieprzna końcowka.
Cena: 69,90





(5-) "Southern Hills" Cabernet Sauvignon 2016, Wente, Livemore Valley, Kalifornia, 13,5%
Importer: Endorwina
Jest to „cab” prezentujący się niemal wzorcowo pod względem aromatów i smaków. W aromatach dużo owoców: dzikie wiśnie z pestką, jeżyny, czarna porzeczka, jest też suszona papryka, pieprz, zioła. W ustach skoncentrowane i soczyste, szczodrze oddające nuty jeżyn i wiśni oraz pieczonej dziczyzny, żołędzi, żwiru, ściółki, tytoniu, kawy. Wyraźne, ale nie agresywne taniny. Ziołowa końcówka. Wszystko na miejscu. Rasowy kalifornijski cabernet.
Cena: 79,90 zł





(4+) „Sandstone”Merlot 2014, Wente, Livemore Valley, Kalifornia, 13,5%
Importer: Endorwina
Pełne „ciepła” i dojrzałości aromaty i smaki. Wino prezentuje się świeżo, soczyście i obficie – są wiśnie z pestką, pieczone mięso ściółka, żywica, kora, pieczone mięso, rozmaryn, rumianek, jałowiec, majeranek, liść laurowy. W ustach jędrne i soczyste, pełne owocu. Malinowa konfitura, soczyste wiśnie, nalewka jeżynowa, kawa, gorzka czekolada. Jest dojrzale, ale i kwasowo, lekko tanicznie, atrakcyjnie. Po prostu ten merlot da się lubić (mimo, że image popsuł mu film "Bezdroża"...).
Cena: 78,90 zł





(4+) „Beyer Ranch” Zinfandel 2014, Wente, Livemore Valley, Kalifornia, 13,5%
Importer: Endorwina
Zin obfity owocem śliwki, maliny, wiśni, jeżyn, czekolady, spalonego drewna oraz nut żywicy, dymu i pieprzu. W ustach esencjonalny, o mocnym wyrazistym owocu (bogata mieszanka owoców leśnych). Ma niezłe taniny, przyjemną goryczkę, gestość. Finisz lekko konfiturowy (maliny), nalewkowy. Aż się zachciewa jeść... Przygotujcie więc średnio wysmażony stek, z żurawinowym sosem, gulasz z dziczyzny lub coś w tych klimatach.
Cena: 69,90 zł



Mariusz Kap©zyński


Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”