Czwartek, 20 Września, 2018     ostatnia aktualizacja 19-09-2018
 
Winers - seria druga
 
2018-09-08


Oto druga seria ocenionych przez nas win z Winers z Gdańska. Ocenę pierwszej serii mozna znaleźć tutaj. I tym razem ocenie poddano różne wina, oddające przekrój portfolio Winers. Ponieważ nie wszystkie wina znalazły się już w stałej ofercie, dlatego nie podajemy cen.
 
Kontakt:
Winers
ul. Miałki Szlak 52
80-717 Gdańsk
+48 58 580 09 48
www.winers.pl





(4+) Asolo Prosecco Superiore extra dry, Montelvini, Veneto, Włochy, 12,5%
Importer: Winers
Przyjemnie poukładane prosecco. Jest beza, świeża papierówka, biała porzeczka, ładnie zaakcentowana nuta drożdżwa, ale też brioszki, świeżo upieczone ciasto, drożdżówki, chleb. Materia dobrze i z wdziękiem oparta na smacznym owocu, całość podbita solidną kwasowością. Drobne, bardzo mocno i z gracją pracujące bąbelki czynią tę całość jednolitą i konsekwentną.




(5-) La Loge aux Moines 2014, Patrice Moreux, AC Pouilly-Fume, Dolina Loary, Francja, 13%
Importer: Winers
Aromaty masła, polnych kwiatów, grejpfrutowych pestek i ziół. W ustach dobra struktura, wino jest wyraziste i zbalansowane. W owocowych rejestrach dominuje gruszka i dojrzała papierówka. Wino jest dojrzałe, stateczne i gładkie. Ma delikatnie maślane nuty, lekko podbite nutą ziołową, pieprzną i delikatnie mineralną. Znajdziecie tu dużo przyjemności w degustacji, ale też i w łączeniach z kulinariami. Warto.




(4) Tinto 2010, Bodegas Iturria, DO Toro, Hiszpania, 14,5%

Importer: Winers
Z charakterem, jak to często bywa z winami z Toro. 12 miesięcy dojrzewania w beczce nadało wyraźnego "drewnianego" rysu i solidną substancję tanin. Wino niesie aromaty wiśni z pestką, jeżyn, tarniny i aronii. W ustach wyraziście owocowe (czereśnie, nalewka wiśniowa, maliny) a także korzenne (jałowiec, pieprz, zioła, ziemia). Wino troche ziemiste, suchawe. Łączcie je z soczystymi stekami i solidnie podwędzanymi, dymnymi wędlinami.





(4+) Arachon evolution 2014, T-Fx-T, Burgenland, Austria, 13,5%

Importer: Winers
Za projektem winiarskim stoi nie byle jaka załoga: FX Pichler, Illa Szemes i Manfred Tement. Otrzymujemy tu pikantną i soczystą mieszankę, na którą składa się: blaufränkisch, merlot, blauer zweigelt, cabernet sauvignon. Sporo tu nuty dymnej, igliwia, owocu jałowca, aronii, jeżyn, tosta, spalonego drewna i kawy. Jest też wiśniowa soczystość. Wszystko dobrze skontrowane taninami, niezłą kwasowością i korzenno-pieprznym podbiciem. Wino stylowe, rasowe, idealne do dań z dziczyzny.




(4+) Rioja reserva de familia 2008, Marques de Teran, DOC Rioja, Hiszpania, 14%
Importer: Winers
100% tempranillo dojrzewające przez 20 miesięcy w beczkach. Prym wiodą nuty żołędzi, pieczonych  ksztanów, sporo tu również nut tostowych, przypalonych, żwirowo-ziemistych. Taniny wyraźne, ale ślady ich dojrzałości są już widoczne, jest też trochę „gorąca” alkoholu, ale całość jest dotarta i dojrzała.





(4+) Barbera „Feyles” 2007, Sorelle de Nicola, DOC Barbera d’Alba, Piemont, Włochy, 13,5%
Importer: Winers
Ładny, przyjemnie ewoluowany kolor. Aromaty igliwa, ściółki, lasu po deszczu, kory, tytoniu. W ustach lekko korzenne i pieprzne nuty przyjemnie zakreślają owocową materię (wiśnie, czereśnie, aronia). Są tu dotarte, można rzec – „smukłe” w swej dojrzałości taniny. Sporo tu smacznego owocu, dobrze sprofilowanej struktury. Wino bardzo gastronomiczne, można podawać je do pasztetów z królika, przepiórki, bażanta.





(5-) Barolo "Feyles" 2007, Sorelle de Nicola, Barolo riserva DOCG, DOCG, Włochy, 15%
Importer: Winers
Fermentacja na dzikich drożdżach, dwa lata dojrzewania w dużych beczkach (30-50 hl) ze sławońskiego dębu i dwa lata w butelce. Kolor delikatny, wiśniowy, z lekko pomarańczowym refleksem. Całość ładnie się dotarła, prezentuje się w anturażu lekko rustykalnym. Jest tu trochę nut warzywnych (seler, pietruszka, bakłażan), wiejskich, jesienno-ziemistych. Wino dobrze wyważone, średniej wagi. Jest ściółka, żywica, mokry tytoń, zioła (liść laurowy, szałwia). Z czasem ładnie rozwija nuty owocowe. W tle mokry tytoń, liście laurowe, jałowiec. Zgrabnie.





(4+) Angerhof spatlese merlot rose 2017, Tschida, Burgenland, Austria, 9%
Importer: Winers
Kolor malinowy, aromaty i smaki dojrzałe, gęste i słodkie. Dominują poziomki, dżem truskawkowy, rabarbar. W ustach gładkie, landrynkowe, z przyjemną kwasowością i sporą ilością owoców (maliny, truskawki, poziomki, żurawina), ułożonych na przyjemnej kwasowości i lekkiej goryczce owocowych skórek. Warto wykorzystać nietypowy charakter tego wina na jakies smakowite połączenie, np. z deserami - do ciasta z truskawkami lub rabarbarem będzie idealne.




(5-) Beerenauslese red (NV), Tschida, Burgenland, Austria, 10%
Importer: Winers
Ciekawostka. Blaufränkisch i rösler (50/50) zrobione w wersji słodkiej. 157 cukru resztkowego oczywiście czyni wino esencjonalnym, gęstym; świeżej kontry i dobrego balansu nadaje tu 7,5 g/l kwasowości. Wyczujemy soczystość, którą budują nuty konfitury z malin, żurawiny, nalewki jarzębinowej, świeżość i przyjemną teksturę, które to czynniki z pewnością pozwolą spojrzeć Wam na świat nieco łaskawszym okiem.



Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”