Sobota, 23 Października, 2021     ostatnia aktualizacja 20-10-2021
 
 Wino bez konserwantów
Smakosz francuskiego jabola - 2009-06-20 16:30:09
Od wieków produkowano wino bez uzycia zadnych konserwantów(bo ich nie znano). Dopiero w XX wieku zaczęto dodawac do wina różne swiństwa. Wino bez konserwantów produkowano przez tysiące lat i nie było z nim wiekszych problemów: nie psuło się prawie wcale, przechowywano je po kilkadziesiąt lat. Było pieknie. I komu to przeszkadzało?
 2010-11-19 21:55:27 - technolog_żywności
Z zawodu jestem technologiem żywności i z zainteresowaniem przeczytałem ten artykuł. Jednak to, co pisze pan "Smakosz francuskiego jabola" jest zupełnie nieprawdziwe. Koleś tak jak i większość ludzi nie ma zielonego pojęcia o chociażby podstawach chemii, a co dopiero przetwarzania żywności. Te "świństwa" są dodawane, żeby przedłużyć termin przydatności żywności do spożycia. Dodawane są w ilościach dopuszczalnych dla naszego organizmu i spożycie takiego produktu nie jest toksyczne. Ludzie sami chcą żeby jedzenie mogło dłużej poleżeć a z drugiej strony nie zawierało dodatków funkcjonalnych. Tak się nie da. Chyba że ktoś chce zapieprzać codziennie do sklepu chociaż nie wiem po co, bo bez absolutnie żadnych dodatków żywność zanim dotarłaby do sklepu nadawała by się na śmietnik.
 
 2011-11-28 02:02:25 - gregor
Ja też siedzę w żywieniówce ( tak potocznie pisząc i mówiąc) i wiesz co: bardzo się mylisz, ponieważ można inaczej, jeśli tylko się chce! Jednakże dzisiaj większość ludzi zaślepia CHCIWOŚĆ CZYLI CHĘĆ SZYBKIEGO OSIĄGNIĘCIA ZYSKU BEZ OGLĄDANIA SIĘ NA KONSEKWENCJĘ JAKIE Z TEGO PŁYNĄ. Takie myślenie prowadzi tylko do cierpienia, chorób i strasznej śmierci. Mam pytanko: Czy Ty myślisz jak większość? Jakże się cieszę, że wkrótce wszystko to się zmieni! A te zmniany dokona Królestwo Boże, powołane do istnienia przez samego Jehowę-władcę całego wszechświata, w którym to, funkcję premiera spełnia Jezus Chrystus. Jakże bardzo, bardzo czekam z utęsknieniem na te zmiany. A ty?
 
 2011-12-06 21:01:34 - DMT
@ gregor Za przeproszeniem, co Ty pierdolisz? ;)
 
 2011-12-20 10:50:20 - Wie lepiej
Trochę przesadzasz z tym ale ogólnie rzecz biorąc te dodatki są podejrzane.Na pocieszenie napisze że dwutlenek siarki jest jednym z najmniej niebezpiecznych.Znacznie groźniejsze są aspartamy.Tu o tym film: http://www.youtube.com/watch?v=hh0h9rCZiSw .
 
 2012-04-22 21:10:25 - Markom
Wino mozna produkowac bez konserwantow. Jezeli w procesie produkji wina, podczas fermentacji powstana sladowe ilosci siarki, to to jest nie szkodliwe. Zlo jest tam, gdy siarka jest srodkiem konserwujacym.Mozna kupic wino bez siarki i w sklepach a najlepiej znalezc mala winnice i zaprzyjaznic sie z wlascicielem. Jesli moje uczuleniowo. alergiczne plamy sie pojawiaja (podejrzewam, ze od konserwantow), to odstawiam wino i popijam "Ardbeg"Uigeadail Islay Single Malt Scotsch Whisky