Piątek, 27 Listopada, 2020     ostatnia aktualizacja 18-11-2020
 
2009-06-20 16:30:09 - Smakosz francuskiego jabola
Od wieków produkowano wino bez uzycia zadnych konserwantów(bo ich nie znano). Dopiero w XX wieku zaczęto dodawac do wina różne swiństwa. Wino bez konserwantów produkowano przez tysiące lat i nie było z nim wiekszych problemów: nie psuło się prawie wcale, przechowywano je po kilkadziesiąt lat. Było pieknie. I komu to przeszkadzało?
 
2015-09-25 09:48:41 - Vlad Miller
"I nikt dotąd nie znalazł lepszego sposobu, aby wino mogło przetrwać w dobrym stanie dłużej, niż kilka miesięcy." Może to i prawda. Wina na przemysłową skalę może i muszą być siarkowane. Ale moje wina (owocowe - wiśnia i wiśnia z czarną porzeczką, ok. 14%) przetrwały w piwniczce 15 lat w doskonałym stanie. Zamiast siarki - mycie owoców przed pozyskaniem moszczu i wyparzanie wrzątkiem balonów i butelek. Do dziś się sprawdza. :-)