Środa, 19 Września, 2018     ostatnia aktualizacja 19-09-2018
 
2018-03-01 16:04:18 - Maciek
Wyspa jest cudownym miejscem do eksploracji winiarskiej. Kultowi producenci podzieleni na wielkich jak Argiolas, Sella & Mosca czy Santadi, i tych mniejszych o których wina niełatwo, jak Giba czy Dettori, robią wina które nie zawodzą. Ale ja polecam sięgać po wina mniej znane. Oprócz znanych Vermentino i Monica di Sardegna ciekawe są białe wina ze szczepów Torbato i endemicznego Nuragus. Ciekawe wina musujące produkuje metodą szampańską winnica Santa Maria La Palma z okolic Alghero, część nawet dojrzewa w morskich odmętach. Wina podobne do Sherry z okolic Oristano robione ze szczepu Vernacchia wspaniale smakują na plaży :) Warto poszukać czerwonych win ze szczepu Bovale (prawdopodobnie Graciano) są pełne ciała i mocarne. Na wzgórzach Colli di Limbara uprawia się Nebbiolo, które również zaskakuje jakością. Generalnie cudne miejsce i dla duch i dla ciała.