Wtorek, 23 Lipca, 2019     ostatnia aktualizacja 18-07-2019
 
Rumunia musująca - niedługo w Polsce
 
2019-04-30

Crama Carastelec to młoda winiarnia, założona w 2011 roku w otoczonej górskim pasmem Măgura Şimleului wiosce Carastelec (północna Transylwania). To winiarnia (23 ha) powstała z myślą o produkcji win musujących. Trzeba przyznać, że plany realizowali konsekwentnie, bo winiarnia w krótkim czasie zdążyła podbić podniebienia specjalistów i publiczności winami musującymi. Wina robione metoda tradycyjną (linia Carassia) oparte są na klasycznych odmianach - chardonnay i pinot noir, pozwala im się długo (prawie da lata) dojrzewać nad osadem.


Winiarnia Carastelec

Innym winom musującym (robionym metodą Charmata - linia Friza) oraz spokojnym (linia Vinca) jednak też niczego nie brakuje - zrobione są ciekawie i nowocześnie. Wina z Carastelec już niedługo pojawią się na polskim rynklu - importera na razie nie ujawniamy - cieszy fakt, że winiarnia znajdzie swego dystrybutora w Polsce, bo dobrych win rumuńskich powinno u nas przybywać.

Czekamy na pierwsze butelki, a póki co, na zachętę - oceny win.



(4) Vinca Theresia 2017, Carastelec, Transylwania, Rumunia, 12%
Riesling smaczny - delikatny i prosty, niosący w nosie i w ustach typowe dla tej odmiany akcenty cytrusowe (brzoskwinia, ananas, morele, cytryna, grejpfrut). Styl odświeżający, lekko mineralny. Mamy tu naprawdę sporą przyjemność picia, czyste i nowoczesne wykonanie. Więcej takich.





(4+) Vinca Sophia 2017, Carastelec, Transylwania, Rumunia, 14%

Chardonany wykonane bardzo delikatnie, wypada zachęcająco - miękko, czysto i nienachalnie. Ta jego lekkość może podobać się tutaj najbardziej. Jest transparentne, owocowe (jabłka, melon, brzoskwinia, papierówki) oraz zioła. Ma gładką, lekko kremową fakturę oraz dobrą kwasowość. Bardzo udane, świeże i bezpretensjonalne chardonnay.





(3+) Vinca Benedict 2017, Carastelec, Transylwania, Rumunia, 14%
Pinot Noir. Wino proste, o lekkiej - jak przystało na pinot noir - strukturze. Wa romatach i smaku akcenty owoców leśnych (jeżyn, jagód, malin), ziół, czarnego pieprzu, dymu i mokrego drewna.
Wino jest wykonane solidnie, nowocześnie, jednak jak na mój gust, za dużo w nim wyraźnego wpływu beczki. Te drewniano-kawowe nuty trochę za bardzo kryją przyjemną materię owoców.
No ale są tacy, co sobie te beczkowe klimaty chwalą.






(3+) Friza 2017, Carastelec, Transylwania, Rumunia, 10,5%
Dwa wina robione metodą Charmata. Tutaj otrzymujemy lokalną odmianę fetească regală w zwiewnym, kwiatowo-owocowym rejestrze. Wino jest lekkie, świeże, o delikatnym, ale żywym musowaniu. Ma nuty dojrzałych papierówek, polnej łąki i ziół. Faktura wina świeża lekko zmiękczona resztkowym cukrem (12 g/l). Nieskomplikowane. Idealne na wiosnę i lato.




(4-) Fritza Roze 2017, Carastelec, Transylwania, Rumunia, 14%
Przyjemne zwiewne i delikatne, zrobione z odmiany pinot noir. W aromacie i smaku róże, poziomki, jabłka malinówki, truskawki. Musuje przyjemnie, jest smaczne, delikatne i wyważone. Ma w sobie zwiewność, owocową świeżość, lekkie i czyste wykonanie.





(5-) „Carassia” blanc de blanc brut, Carastelec, Transylwania, Rumunia, 12%
Teraz przechodzimy do win robionych metodą tradycyjną. Tutaj otrzymujemy 100% chardonnay, 20 miesięcy dojrzewające na osadzie. Wino ma kolor słomkowy, intensywny, ładnie nasycony. Aromaty rumianku, gruszki, brzoskwini, słomy, chlebowo-drożdżowe. Są też zioła, suszona skórka z cytryny, grejpfrutowe pestki. W ustach ożywcze, kwasowe, z lekko kremową fakturą i deliatną goryczką, jest lekko tostowe, dymne, z nutą wanilii i świeżego ciasta. Finisz gładki, kremowy, elegancki.




(4+) „Carassia” Rose brut, Carastelec, Transylwania, Rumunia, 12%
Pinot noir, 20 miesięcy dojrzewania na drożdżach. Kolor leciuchny, delikatnie malinowy. W ustach delikatne, świeże, ułożone na malinowo-truskawkowych rejestrach podbitnych przyjemnym śmietankowym akcentem. Poza tym - maliny, truskawki, pestki z jabłka, szarlotka. Wszystko poukładane, na właściwym miejscu. Całość jest delikatna, wyważona, miękka i świeża. Sporo frajdy w piciu.




(5-) „Carassia” classic brut, Carastelec, Transylwania, Rumunia, 12%
20 miesięcy dojrzewania and osadem, pinot noir i chardonnay w proporcji pół na pół. Wino jest  pieniste (bąbelki są naprawdę zgrabne...) i żywe. Znajdziemy tu jabłko, gruszkę, agrest, mirabelki, białą porzeczkę, dobrą kwasowość, wigor i lekką goryczka w tle. A wszystko to sensownie poukładane, dojrzałe, zgrabne i odświeżające. W tle jesienne jabłka, świeżo wypieczone bułki, skórka z chleba, jabłka, bułki.


Mariusz Kap©zyński


Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”