Poniedziałek, 19 Luty, 2018     ostatnia aktualizacja 16-02-2018
 
Solvino Bio - na zdrowie!
 
2018-01-31

Jak sama nazwa wskazuje, warszawski importer win Solvino Bio stawia na selekcję win z kategorii organicznych, ekologicznych, naturalnych. W portfolio firmy znajdują się wina z Włoch, Francji, Austrii, Niemiec czy Hiszpanii.



Filozofia firmy jest mi bliska. Miałem już wcześniej okazję próbować innych win z oferty Solvino niż te opisane tutaj. Portfolio jest bardzo sensowne. Wina wydają się wyselekcjonowane uważnie, z wyczuciem, brak tu butelek przypadkowch, źle zrobionych, puszczonych na żywioł (co w przypadku "naturalnych" się przecież zdarza). Znajdziemy tu wina z certyfikatem "Demeter" czy wina wegańskie.
Uwadze Państwa portfolio Solvino polecamy. Jeśli te wina nie będą Wam smakować to zapoznajcie się ponownie z treścią tego artykułu lub skontaktujcie się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż oznacza to, że źle zastosowane inne wina - mogą zagrażać Waszemu życiu lub zdrowiu.

A przecież zdrowie jest najważniejsze.

Kontakt:
Solvino Sp. z o.o.
ul. Królowej Marysieńki 19/147
02-954 Warszawa
tel.: 692 797 701
email: kontakt@solvino-bio.pl






(5-) „B.” Cava brut Classic, Bolet, Penedes, Hiszpania, 11,5%
Importer Solvino Bio
Zestawienie odmian typowe dla cavy: xarel-lo, macabeo, parellada. Aromaty bogate i zachęcające - zioła, opadłe liście, zioła, szarlotka, jabłkowe pestki, trochę orzechów, rumianku, drożdży, skórki chleba. Wino ma ładną pienistość, intensywnie „pracującą” na podniebieniu. W ustach wytrawne, przyjemnie złożone: ziołowe, lekko orzechowe, są nuty spieczonej skórki chleba i ziół oraz białego pieprzu, gałki muszkatołowej. Zgrabne, treściwe, o złożonej materii. Duża przyjemność picia.
Cena: 49,95 zł




(5-) Fredolic 2015, Bolet, Penedes, Hiszpania, 13,7%
Importer: Solvino Bio
Cabernet sauvignon, fermentowany na dzikich drożdżach, wino bez dodatku SO4. W aromatach żołędzie, pieczone kasztany, ściółka. W ustach solidna struktura. Pikantna, lekko pieprzna i taniczna materia. Wyraziste, pełno tu owoców, pestek i skórkek (wiśnie, jeżyny, wędzona śliwka). Sporo rejestrów leśnych. Jest w nim delikatna pestkowa cierpkość, akecnt tanin i dobrej kwasowości i lekkiego paprykowego podbicia. W ustach wyczuwa się poza tym przypalony tost, grzyby, pieprz, wędzonkę, suszoną szynkę, dym, jałowiec i liść laurowy. Dobre do jedzenia: wołowiny z rusztu, gulaszu, pikantnych suszonych kiełbas.
Cena: 67,95 zł




(4+) Ramoro Pinot Grigio 2016, Olearia Orsogna, IGT Terre do Chieti, Abruzja, Włochy, 13,5%
Importer: Solovino Bio
Winiarnia Olearia Orsogna wchodzi w skład projektu Lunaria.bio skupiającego się na produkowaniu win bio, wegańskich, z certyfikatem "Demeter", etc. Wino kojarzy się ze świeżą, lekką, owocową galaretką. Ma lekko malinowy kolor, aromaty malin, truskawek, ziół, żurawiny, pestek granatu. W ustach rejestry wytrawne mieszają się z lekko „słodkawymi”, owocowymi (poziomki, liczi, czerwony grejpfrut). Jest przystępne, miękkie, lekko kremowe o niższej (ale odpowiednio zaakcentowanej) kwasowości i finiszu malinowej galaretki i czerwonego pieprzu. Wino nieoczywiste, przystępne, ale z niebanalnym charakterem, dające do myślenia i interpretacji. Z jednej strony jest to niby styl za którym nie przepadam (krągłość, ogładzenie), z drugiej - jest tu coś niebanalnego, niosącego sporo degustacyjnej frajdy.
Cena: 49,95 zł




(4+) „Ruminat” Primitivo  2016, Olearia Orsogna, IGT Terre do Chieti, Abruzja, Włochy, 14%
Importer: Solvino Bio
Primitivo nisoące aromaty dżemu wiśniowego, powideł, dymu, czekolady, ziół, pestek, spalonego drewna. Dużo tu dojrzałej, skoncentrowanej, niemal „słodkiej” owocowej materii (wiśnie z likieru, dżem z jeżyn, jagody), trochę ziół, liści laurowych. W ustach podobne rejestry. Typowy dla primitivo konfiturowy owoc, przyjemnie skoncentrowany niezłym akcentem kwasowym – nie jest męcząco. Finisz lekko pieprzny, lukrecjowy. To zgrabne, soczyste i arcyowocowe wino. Całkiem niezła odpowiedź Abruzji na primitivo apulijskie.
Cena: 49,95 zł




(4+) Le Manpot blanc bio 2016, Domainne Bassac, IGP Côtes de Thongue, Langwedocja, Francja, 13,5%
Importer: Solvino Bio
Chardonnay. Siano rumianek, zasuszone kwiaty, biały pieprz, ziarna i olej słonecznika, orzechy laskowe, gałka muszkatołowa, biały pieprz. W ustach gładkie, lekko oleiste, o dobrej strukturze. Jest korzenne, lekko pestkowe, z mieszanką suszonych ziół. Jest także nuta owocowa – mieszanka dojrzałych owoców tropikalnych (marakuja, morele, mango). Całość dobrze ułożona kompatybilna. W finiszu lekka pikantność.
Cena: 53,95 zł




(5) Le Manpot cuvee rouge bio 2015, Domaine Bassac, IGP Côtes de thongue, Langwedocja, Francja, 14%
Importer Solvino Bio
Cabernet sauvignon, merlot, syrah. Delikatne. Dominują tu leśno-ściółkowe rejestry, z nutami igliwia, owoców jałowca, kory, czarnego pieprzu, rozmarynu a także dziczyzny. Jest też dym, jeżyny, aronia. W ustach owocowe, lekko chropawe, ale fajne taniny, lekka goryczka, pieprz. Odnosi sie przyjemne poczucie, że zasysa się w siebie zdrową i pożywną materię. Sama radość. W finiszu przyjemna cierpkość, skórkowo-pestkowy akcent. Jest dobrze.
Cena: 46,95 zł


Mariusz Kap©zyński


Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”