Piątek, 22 Września, 2017     ostatnia aktualizacja 20-09-2017
 
Misiek czyli mam talent!
 
2016-10-22

Wina polskie z roku na rok uzyskują lepszą jakość – nie jest to pusty frazes. Oczywiście, jest to diagnoza uogólniająca, bo nie wszyscy winiarze w ów progres się wpisują. Jednak idzie ku lepszemu.
Dzisiaj o pewnym młodym, obiecującym winiarzu. Od paru lat mu się przyglądam. Michał Pajdosz, bo o nim mowa prowadzi Winnicę Jakubów coraz bardziej wprawną ręką (więcej o winnicy możesz przeczytać tutaj). Kiedy w 2013 roku zmarł jego tata - Artur Pajdosz, nie wiadomo było jak potoczą się losy winnicy. Jednak z roku na rok można się było przekonać, że 23-letni Michał udźwignął trudne zadanie. Starał się bardzo. Wina miały coraz lepszy poziom a ukoronowaniem ostatnich poczynań młodego winiarza stał się rocznik 2015. Misiek "zgarnał wszystko". Zdobył nagrody i wyróżnienia, m. in. w konkursie o nagrodę `Grand Prix - Winobranie 2016” w Zielonej Górze (złoto za Solarisa, Hibernala, Traminera i wina Yacobus Mayor oraz Dornfelder), w Krakowie na konkursie ENOEXPO (złoto: Traminer, Hibernal, brąz: Dornfelder i Yacobus Mayor).


Michał Pajdosz. Winnica Jakubów /fot. Michał Zięba - Studio Proste/

Michał mimo sukcesów, nie osiada na laurach – ciągle jest ciekawy wszelkich nowinek, rozwiązań, winiarskiej wiedzy. Z drugiej strony – działa jak luzak, bez wymuszenia, napinania się, pozowania,  ulegania takim czy innym modom. Ten chłopak po prostu robi swoje.
Próbowałem jego win z prawdziwą przyjemnością. Wypadły konsekwentnie, utrzymane są w czystym i dobrym stylu. Dawno nie próbowałem tak równo zrobionej serii win.
Miejcie Michała na oku - to jest utalentowany chłopak. Próbujcie tego, co wychodzi spod jego winiarskiej ręki, dopingujcie, ale kiedy trzeba - krytykujcie. 
Ja trzymam za niego kciuki i czasem mam podejrzenie, że jest ktoś, kto go z góry niewidzialnie prowadzi za rękę i trochę podpowiada...

Oceniane wina (na etykietach win z Winnicy Jakubów umieszczone są co roku te same cyfry, chodzi tu po prostu łatwiejsze zapamiętanie win przez konsumentów):


(5-) Traminer „9” 2015, Winnica Jakubów, dolnośląskie, Polska, 13%
Poukladane, rasowe i stylowe wino, bardzo ładnie oddające charakter odmiany. Jest to bowiem traminer intensywnie aromatyczny, ziołowy, pestkowy. W ustach wyrazisty, korzenny, kwasowy, z dobrym nerwem, no i wytrawny – tak, jak lubię. Jest też owocowo (gruszka, jabłko, biały pieprz), oraz lekko korzenne podbicie. Wino wyważone, świeże, o intensywnym smaku. No i to ziołowe tło w finiszu...
Cena: 60,00 zł

(4+) Yacobus Albae „1” 2015,  Winnica Jakubów, dolnośląskie, Polska, 12,5%

Dość neutralne i transparentne aromaty owocowe. W ustach świeże, kwasowe, ładnie zbalansowane i ułożone, bez wahnięć w żadną stronę. Są owocowe rejestry białej porzeczki, cytryny, niedojrzałego jabłka, polnych kwiatów. Sympatyczne, lekkie i bezpretensjonalne wino. Odświeżający finisz.
Cena: 50,00 zł

(5-) Riesling „2” 2015, Winnica Jakubów, dolnośląskie, Polska, 11,5%
To pierwszy rocznik tego wina. Wypadł znakomicie! Zgrabny czysty i lekki. Aromaty cytrusowe (niedojrzała brzoskwinia, cytryna, świeża morela). W ustach żwawe, kwasowe, z dobrym nerwem. Poukładane wino, przyjemnie oddające charakter odmiany. Jest w co zanurzyć nos i podniebienie. Z niecierpliwością czekam na kolejne wydania takich rieslingów od Michała.
Cena: 60,00 zł




(5-) Hibernal „3” 2015, Winnica Jakubów, dolnośląskie, Polska, 13%

Winnica Jakubów znana jest z tej odmiany. Rzeczywiście – i tym razem wino wypada dobrze. Jest tu wszystko, co ma w sobie rasowy hibernal – jabłkowe pestki, agrest, liście i owoce białej porzeczki, suszone kwiaty. Wino szczodre ekstraktywnością i lekką oleistością hibernala. Jest długie, gładkie, przyjemnie wybrzmiewające na podniebieniu.
Cena: 60,00 zł

(4) Sibera & solaris „4” 2015, Winnica Jakubów, dolnośląskie, Polska, 12%
Świeże i atrakcyjne wino. Jest tu biała porzeczka, skoszona trawa, mirabelki, agrest, papierówki. Wino ma nerw i dobrze napiętą przez kwasowość strukturę. Ładnie udało się tutaj spiąć „zieloność” sibery i lekkość solarisa. W konsekwencji otrzymujemy wino wytrawne, wartkie, lekkie, świeże. Jest nieskomplikowane, ale faktor przyjemnej pijalności jest tu dość wysoki.
Cena: 50,00 zł

(5) Solaris „5” 2015, Winnica Jakubów, dolnośląskie, Polska, 11,5%
Słodkie wydanie solarisa (późne zbiory). Bodaj najlepszy solarisowy słodziak, jakiego próbowałem. Ma lekką, świeżą, skrzącą się zielonoscią i kwasami barwę. Bardzo ładny profil aromatyczny: świeża nuta cytusowa (ananas, morele, cytryna), lekko kwiatowa, miodowa i ziołowa. W ustach wino jest żwawe, kwasowe, o dominującej owocowością materii. Wypada lekko, z przyjemną jedawbistą słodyczą. W tle ciekawe rejestry owocowe - moreli, mirabelek, brzoskwini (część gron była dotknięta szlachetną pleśnią) oraz miodu wielokwiatowego. Zwiewność, świeżość i balans to atuty tego wina. Jest naprawdę smaczne.
Cena: 50,00 zł



(4+) Yakubus Mayor „6” 2015, Winnica Jakubów, dolnośląskie, Polska, 13%
Czerwone wytrawne, przez pół roku dojrzewające w beczkach. Są owoce leśne, ściółka, czarna porzeczka. Wino w pełnej owocowej krasie, lekkie (jak ja to lubię!), smaczne, z lekkim podbiciem korzennym i tostowym. W ustach jałowiec, dojrzałe jeżyny, wiśnia, tytoń, no i pieprz. Wino jest dojrzałe i dotarte, o gładkiej strukturze, gęste, smaczne i przyjemnie podbite kwasowością. Pije się że hej!
Cena: 60,00 zł

(4+) Rondo / Regent 2015, Winnica Jakubów, lubuskie, Polska, 13,5%

Zaskakujące wino. Przyzwyczajeni jesteśmy do „mięsno-buraczkowej”, ciężkowoocowej i tanicznej materii rondo i reganta, obfitej, czasem za bardzo. Tu jest inaczej – w kolorze, aromacie i smaku wino wypada lekko, świeżo i nienachalnie. Trzeba przyznać, ze Michał „ustawił” to wino znakomicie. Mamy tu delikatne rejestry owocowe, wiśniowe, zwiewne, lekko pieprzne i korzenne – wino nie narzuca się tonami ciężkimi „hybrydowymi”, za to sporo w nim oddechu i smacznego wiśniowego owocu. To lubię.
Cena: 50,00 zł

(4) Dorfelder 2015, Winnica Jakubów, lubuskie, Polska, 13%
Soczysty i owocowy dornfelder. Ma sporo nut leśnych – szyszek, ściółki, malin, tarniny, aronii, jagód, a także dymu, spieczonego tosta. W ustach treściwe, pestkowe, lekko pieprzne. Jest dobrze, ale wydaje się, że wino jeszcze chwilę poczeka na swój najlepszy moment. Z czasem powinno jeszcze bardziej zyskiwać.
Cena: 60,00 zł

Mariusz Kapczyński


Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz