Środa, 13 Grudnia, 2017     ostatnia aktualizacja 12-12-2017
 
Polska Toskania
 
2016-03-24

Historia jak z winiarskiej bajki. Agnieszka Tynkiewicz z mężem od dawna poszukiwała dla siebie miejsca-odskoczni. Odizolowanego, spokojnego, gdzie jest więcej słońca, zieleni, gdzie znaleźć można dobrą kuchnię. Padło na Włochy. Zjeździli więc kraj, przeglądnęli dziesiątki posiadłości, ale nie mogli się zdecydować. Pomógł im w tym przyjaciel - Fabio. Znalazł interesujące miejsce w Toskanii, w niewielkiej miejscowości San Giustino. Jak wspomina Agnieszka Tynkiewicz: W lutym 2007 roku Fabio przywiózł mnie do San Giustino. Zobaczyłam bramę, aleję cyprysów i od razu wiedziałam, że to jest to. Nie patrzyłam nawet na wnętrza pomieszczeń. Weszłam na dziedziniec i powiedziałam – „Idealnie, jesteśmy w domu“.
Dwa lata później rozpoczęła się realizacja pomysłu na winnicę.


Terre di San Giustino

Agnieszka Tynkiewicz nie miała doświadczenia w produkcji winem. Jest praktykującą i doświadczoną architektką i zapaloną podróżniczką. Projekt winiarski był kolejnym, bliskim sercu wyzwaniem. Założona winnica liczy 2 hektary, jest to więc produkcja niewielka, garażowa i w pełni autorska. W uprawie dominuje oczywiście sangiovese, ale są też obiecujące efekty pracy nad merlotem. Wiemy też, że w tym roku dosadzone zostanie coś "białego", mianowicie chardonnay. Jeśli chodzi o styl produkowanych win - Agnieszka kieruje się tu własnymi upodobaniami i smakiem, na tym opiera współpracę z zatrudnionym enologiem i winogrodnikiem - Benedetto D?Anna.
Wspomnieć trzeba, że uzupełnieniem oferty toskańskiej jest prosecco, które powstaje we współpracy z jednym z winiarskich gospodarstw tamtejszej apelacji (Cantine Umberto Bortolotti).


Agnieszka Tynkiewicz z mężem i dziećmi w wymarzonej winnicy

W marketingowych (i nie tylko) działaniach Agnieszkę Tynkiewicz intensywnie wspiera Anna Wójcicka. Obie panie co jakiś czas zaglądają do Polski, głównie do Krakowa (wystawiały się na targach Enoexpo, organizowały degustacje i prezentacje). Dystrybutorem w Polsce jest firma Winnacja, ale działa też sklep internetowy (za granicą) w którym te wina są dostępne.

Wina robią dobre wrażenie. Nie ma tu napinania się i bombastycznych popisów w butelce. Wina zachowują owocową lekkość, przyjemny - treściwy i przystępny - styl. Nie męczą superkoncentracją i nadmiernym beczkowym tłem. Właściciele, cóż - zdradzają winiarski entuzjazm, niekłamaną pasję do wina - aż miło było porozmawiać.


(4+) Prosecco Superiore Valdobbiadene, Terre di San Giustino, Veneto, Włochy, 11,5%
Aromaty kwiatowo-owocowe, prymi wiedzie tu żwawa nuta świeżych mirabelek, jabłka, lenkrody a także akcent siana, rumianku i biszkoptowego ciasta. W ustach wytrawne, jest bardzo dobra drobnobąbelkowa pienistość. Wino ma owocowy sznyt i świetną kwasowość, która trzyma w pionie wszystkie smaki. Finisz utrzymany w tonacji limonki, trawy cytrynowej, ziół, jest przyjemnie mineralny. Odświeżające, lekkie i bardzo apetyczne wino. Niech już będzie prawdziwa wiosna! Cena: 12 €



(4+) Per Amici Rosso 2013, Terre di San Giustino, IGT Rosso Toscano, Toskania, 13%
Lekko. Aromaty żołędzi, pieczonych kasztanów, skóry, pieprzu, grzybów. W ustach lekko pikantne nie za ciężkie. W winie tym znajdziecie, jak mi sie wydaje, przyjemny oldskul, rustykalność, nieco chłopski, naturalny styl. W ustach wypada lekko, owocowo (wiśnie, śliwki, jagody), poza tym kawa, wędzone mięso, dym. Wino skrojone lekko i przyjemnie bez zbędnego napięcia, mocno podbite czarnym pieprzem, pestkami, taninami jest lekko dzikie, "zwierzęce" (skóra, wędzona szynka, dym, pieprz). W tym winie może spodobać się niezakłamany charakter, swojskie siedlisko, bezpretensjonalność.
Cena: 9 €



(5-) Il Primo Figlio 2013, Terre di San Giustino, IGT Rosso Toscano, Toskania, 12,5%
Jest bardziej treściwe, gęste, soczyste, intensywne. Na wszystkich etapach znać tu charakter sangiovese. Jest wiśnia, przesmażona śliwka, jeżyny, ściółka. W ustach owocowe, leśne, soczyste i dobrze poukładane. Typ wina niosący smaczną materię, akcent tanin i goryczki, korzeni, pieczonego mięsa, dymu. Wino o zwartym, dojrzałym i soczystym owocu. Treściwe, mięsne, dymne, pieprzne i tytoniowe. Bardzo gastronomiczne wino. Jego siłą to, że jest dojrzałe, dotarte, muślinowo-malinowo-wiśniwoe. Całość wypada czysto, z kwasowym nerwem - prosto i fajnie.
Cena: 11 €


Mariusz Kapczyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”