Sobota, 25 Marca, 2017     ostatnia aktualizacja 24-03-2017
 
Bąbelki z jabłka czyli Cydr Chyliczki
 
2015-12-29

Cydr Chyliczki to jedna z naszych młodych, rzemieślniczych cydrowni, która miło zaskoczyła nas serią udanych, dobrze zrobionych jabłeczników. Firmę prowadzi Dariusz Koroś z córką - Dominiką (obydwoje na zdjęciu poniżej). Ten zgrany tandem w krótkim czasie od rozpoczęcia działalności zaproponował smaczne i dobrze zrobione cydry, które trafiły do oficjalnej sprzedaży w 2014 roku. 


Dominika jest absolwentką prawa Uniwersytetu Warszawskiego, specjalizującą się w prawie żywnościowym. Darek, który ma kilkuletnie doświadczenie w branży winiarskiej (pracował dla importera wina), eksperymentował z winami gronowymi i owocowymi, myślał nawet o zalożeniu winnicy, ale pomysł z braku odpowiedniej lokalizacji porzucił. Wspólne zainteresowania spowodowały, że wraz z córką zdecydował się na eksperymenty cydrowe. Te działania poprzedziły staranne przygotowania, m. in. w roku 2012 był to wyjazd do Normandii i wizyty w małych, rzemieślniczych cydrowniach. Po solidnej inspiracji oraz przebrnięciu przez formalno-prawne wymogi - można było wystartować. Z sukcesem. Pierwsze cydry zostały dobrze przyjęte, spotkały się z uznaniem konsumentów i specjalistów, np. w edycji profesjonalnego konkursu Enoexpo 2015, Cydr Lodowy 2014 z Chyliczek zgarnął najwyższe notowania, wyróżnienie i złoty medal! Oby ta dobra passa trwała nadal. Darek i Dominika ciągle eksperymentują, szukają własnego charakteru, dobrze sprofilowanego portfolio. Póki co, stylistyka cydrów z Chyliczek jest przystępna, ogładzona, z wyraźną owocowością i słodszym podbiciem. Cechuje je solidne wykonanie i miękki, gładki styl.

Kontakt:
CYDR CHYLICZKI - Dominika Koroś
ul. Moniuszki 1
05-500 Chyliczki

Dariusz Koroś
792 202 642
dariusz.koros@cydrchyliczki.pl

Dominika Koroś
512 345 566
dominika.koros@cydrchyliczki.pl



(3+) Wino lodowe jabłkowe, Cydr Chyliczki, mazowieckie, Polska, 12,5%
Eksperyment. Wino powstało z przefermentowanego wymrożonego jabłkowego soku. Materia tego lodowego wina jest wyraziście jabłkowa, dominują aromaty jabłkowo-szarlotkowe, proste i niezbyt złożone. W smaku nie jest zbyt wyrafinowane, choć te wyraziste jabłkowe nuty mogą się podobać. Mnie zabrakło tu trochę nerwu, świeżości, bardziej złożonej materii. Może trzeba sięgnąć po inne odmiany, inną ich kompozycję? 

(4) Ananas 2014, Cydr Chyliczki, mazowieckie, Polska,
7%
Eksperymentalny cydr wykonany w 100% z odmiany ananas. Prym wiodą tu aromaty gruszkowo-jabłkowe, dżemu z moreli, opadłych liści. W ustach wyczuwamy delikatne musowanie. Jest to wytrawny styl, choć nie jest pozbawiony słodkiego, dojrzałego jablkowego tonu w tle. Smaczny, pełen owocowo-szarlotkowych akcentów. Bardzo przystępny i dla wielu podniebień będzie po prostu apetyczny. Polubicie go kiedyś...
W sezonie 2015 niedostępny


(4+) Stary Sad 2014, Cydr Chyliczki, mazowieckie, Polska, 7%
Jest to cydr niepasteryzowany i niefiltrowany, wykonany ze starych odmian, jak m.in. ananas, bankroft, grochówka, boskoop, starking, rapa. Jest aromatyczny, zachęcający wyrazistą i intensywną nutą owocową. W kieliszku tworzy bardzo ładną, gęstą piankę. Podobnie w ustach - wypada żwawo i ładnie się pieni, jest dzięki temu odświeżający, rześki. Ma obfitą jabłkową nutę i niezłą strukturę. Są tu złożone nuty dzikiego jabłka, opadłych liści, suszonych moreli, jabłkowych pestek. Wszystko na miejscu i w dodatku smaczne.
Cena: 25,00 zł


(4+) Grochówka, Cydr Chyliczki, mazowieckie, Polska, 7,5%
Kolor intensywnie słomkowy, lekko wpadający w pomarańczowy refleks, delikatnie mętny. Cydr wypada świeżo i owocowo. Jest nuta jabłka podkręcona suszoną morelą, opadłe liście, pestki i szeroko rozumiane "jesienne" klimaty. W ustach podobnie – jest solidnie pienisty, odświeżający, z delikatną kwasowością. Są też nuty lekko dymne, skórkowo-pestkowe, grejpfrutowe. Grochówka, jak to zwykle bywa, bardzo ładnie gra tu swoją jabłkową melodię.
Ten cydr w sezonie 2015 niedostępny


(4+) Premium Stary Sad 2014, Cydr Chyliczki, mazowieckie, Polska, 7%
Bardzo udany, smaczny cydr wykonany metodą szampańską - wtórnej fermentacji w butelce. Zarówno w aromacie jak i smaku dominuje fantastyczna i bardzo apetyczna nuta jabłkowa. W aromacie poza tym szarlotka, jabłkowe pestki, zioła. W samku dojrzały, mocno jabłkowy, złożony, lekko dymy (suszone jabłka), pestki, kruszonka, opadłe liście. Całość ogarnięta wyraźną, ale delikatną owocową słodyczą. Cydr wyważony, ma wszystko żeby zaczarować smak – naprawdę Wam się spodoba.
Cena: 35,00 zł




(5) Cydr Lodowy 2014, Cydr Chyliczki, mazowieckie, Polska, 8,5%
Dawno nie piłem tak znakomicie skrojonego cydru (na zdj. powyżej). Produkowany z wymrożonego soku jabłkowego. Jest niemusujący, niebywale gęsty, intensywny, powłóczysty i - jak przystało na lodowy - wyraziście słodki. Prezentuje się bardzo szlachetnie, z masą jabłkowej i korzennej materii, tłustej i dojrzałej – fantastycznie podbitej żwawą kwasowością. Ta kwasowość pysznie wkomponowana jest w owocowo-jabłkową słodycz cydru, nadając mu napięcia i elektryzującej świeżości. Widzę tu duży potencjał dojrzwania, ten cydr spokojnie mógłby stanąć w szranki ze szlachetnymi wydaniami słodkich win. Złożony, bogaty i nadzwyczajnie uwodzący podniebienie. Brawo Chyliczki! Brawo Wy, którzy go sobie kupicie -  kolejna odsłona "lodowego" trafi do sprzedaży w połowie 2016 roku.

Mariusz Kapczyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów” ;-)