Środa, 22 Listopada, 2017     ostatnia aktualizacja 09-11-2017
 
Cydr Chyliczki. Smaczny
 
2014-09-18

Kolejny oceniony przez nas cydr. Tym razem Cydr Chyliczki. Wersja półwytrawna. Wypada bardzo solidnie.

(4+) Cydr Chyliczki 2013, półwytrawny
, Piaseczno, Polska, 5%
Producentem cydru jest Dariusz Koroś i jego córka - Dominika. Jabłka pochodziły z sadu nad Pilicą, odmiany: eliza, golden delicious, champion, jonagold, boskoop. Fermentacja w niskiej temperaturze w pojemniku z tworzywa, wtórna fermentacja w butelce, dojrzewanie pół roku, zachowany cukier resztkowy. Są tu nuty dojrzałego jabłka, gruszki, świeżo upieczonej szarlotki. Cydr jest intensywny, soczysty. Lekki CO2. Na podniebieniu prezentuje się świeżo i rześko. Wyczuwalny delikatny cukier resztkowy oraz przyjemne tripikalno-cytrusowe tło. Nienachalny, odświeżający, zbalansowany i przyemny w konsumpcji cydr.



Mariusz Kapczyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”