Wtorek, 25 Kwietnia, 2017     ostatnia aktualizacja 20-04-2017
 
Naturalny cydr z Psiej budy
 
2014-09-16

Polscy cydrownicy rzemieślniczy nie ustają w działaniach i eksperymentach. Co rusz słychać o nowych pomysłach, cydrowniach, degustacjach. Do nas trafił kolejny, ciekawy i bardzo smaczny Cydrrr z Psiej budy. Jakiś czas temu opisywaliśmy różne butelki pochodzące z tej autorskiej cydrowni. Omówiony poniżej cydr warto z pewnością do tej wcześniejszej listy degustacyjnej dołączyć.

(4+) Cydr z Psiej budy "En", 6%

nastaw: 16.12.2013, butelkowanie: 1.04.2014
Cydr grudniowy, nastawiony na moszczu uzyskanym z 10 odmian jabłek: złota reneta, alwa, boiken, boskoop, zimnoye limonnoye, golden delicious, elize, mutsu, gloster, idared. Wtórna fermentacja przeprowadzona była z użyciem gęstego syropu jabłkowego uzyskanego przez wymrażanie moszczu. Pienistość jest tu solidna, dobrze prezentująca się w kieliszku. Aromat przyjemny, miękki, owocowy, lekko szarlotkowy, podbity akcentami jabłkowych pestek, suszonych kwiatów, ziół. Cydr ten jest w pełni naturalny - niesiarkowany, niepasteryzowany, niefiltrowany. W ustach gładki, gęsty owocem, z przyjemnie wyczuwalnym, lekkim osadem. Jest  odświeżający i esencjonalny. Podoba mi się jego delikatna mętność i pożywny charakter. Autor cydru - Tomasz Piotrowski - zapowiada jego wersję bio. Już na nią niecierpliwie czekam.

Mariusz Kapczyński