Środa, 22 Listopada, 2017     ostatnia aktualizacja 09-11-2017
 
Apis czyli pszczoła - degustacja miodów
 
2014-04-29

Spółdzielnia Pszczelarska APIS w Lublinie to jeden z największych i producentów miodów pitnych i pszczelich w Polsce. Wiele osób zapewne kojarzy charakterystyczne logo firmy - pracowitą pszczołę na - a jakże! - żółtym tle.
Firma istnieje od 1932 roku. W portfolio firmy znajduje się kilkanaście rodzajów miodów pszczelich i oczywiście pitnych. Apis wytwarza około 800 tys. litrów miodów rocznie.
Chlubą Apisu jest miód trójniak „Staropolski Tradycyjny”. Warto zaznaczyć, że jest to pierwszy na rynku miód pitny oznaczony unijnym znakiem „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”.
Ten znak oznacza, iż jego producent tj. Spółdzielnia Pszczelarska APIS pozytywnie przeszła procedurę kontroli zgodności procesu produkcji miodu pitnego ze specyfikacją przeprowadzoną przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.




Trójniak Staropolski powstaje w wyniku naturalnej fermentacji alkoholowej brzeczki miodowej (1 objętość miodu + 2 objętości wody). Okres dojrzewania trwa około 2 lat.
Produkcja miodów pitnych w Polsce wzrosła w ciągu ostatnich lat prawie dwukrotnie i wynosi ok. 1,2 mln litrów. Ich krajowa sprzedaż rośnie nawet o 8% rocznie, zaś eksport - o kilkanaście procent, a w niektórych latach nawet o 20%.

Oto ocenione przez nas miody:

(3) Czwórniak "Korzenny", Apis, Lublin, Polska, 11%
Kolor lekko słomkowy. Aromaty o lekkiej intensywności, miodowe, lipowe, kwiatowe, niezbyt finezyjne, ale cóż - to najlżejszy gatunek - czwórniak... W ustach wypada nie najgorzej. Bez wiekiej intensywności, w bardziej wytrawnej manierze. Wielkiej szlachetności w tym miodzie nie ma, ale z drugiej strony - nie jest on zbyt ciężki, a bardziej wytrawny charakter pozwala w miarę udanie łączyć go z jedzeniem.
Cena:


(3+) Trójniak "Piastowski", Apis, Lublin, Polska, 13%
W aromatach i smakach miód akacjowy, gorczyca, przejrzałe banany, rodzynki. W smaku umiarkowanie słodki (jak na trójniaka przystało). Jest to miód dość skromny, ale nie brak mu akcentów kwiatowych, kandyzowanych i suszonych owoców. Miękki, dość lekki finisz, nie do końca czysty i zbalansowany, ale w miarę smaczny.
Cena:



(4) Dwójniak "Kurpiowski", Apis, Lublin, Polska, 13%
Kolor bursztynowy, z lekkim malinowym refleksem. Aromat stonowany, żywiczno-korzenny. Są też suszone morele, sok pomarańczowy. W ustach miodowy, gładki, intensywnie słodki. Sporo tu nut owocowych - suszone jabłka, rodzynki, brzoskwinia z syropu. "Kurpiowski" jest intensywny, ma rozgrzewający, lekko alkoholowy finisz.
Cena:


(4+) Półtorak "Jadwiga", Apis, Lublin, Polska, 16%
Kolor przejrzysty, żywy, bursztynowy. Aromaty miodowo-karmelowe, wanilia, orzechy włoskie. W ustach suszone kwiaty, rodzynki, nugat, orzechy, ma herbaciano-karmelowe tło. Miód ten ma gęstą, oleistą faktur. Jest smaczną, gęstą, płynną masą o korzenno-przyprawowym finiszu.
Cena:


(5-) Trójniak Staropolski
, Apis, Lublin, Polska, 14%
Staropolski jest bez wątpienia ukoronowaniem wyrobów Apisu. Nosi oznaczenie "Gwarantowana tradycyjna specjalność". Kolor miodu jest kasztanowy, z lekkim malinowym refleksem. Dominują aromaty herbaty, orzechów, suszonych jabłek, rodzynek, jarzębiny, czekolady. W smaku "przejrzysty", delikatny, na swój sposób lekki i korzenny. Sporo nuty miodowo-owocowo-korzennej. Smaczny i wyważony trójniak.
Cena:

Mariusz Kapczyński

Komentarze

aaa - 2014-06-28 16:57:55