Piątek, 21 Lipca, 2017     ostatnia aktualizacja 17-07-2017
 
Cider Hill czyli tradycyjne cydry angielskie
 
2014-04-03

Ciepło, coraz więcej słońca... Nadciąga sezon na cydr. Przedstawiamy więc firmę Cider Hill. Jest to rodzinna firma, która za cel stawia sobie import tradycyjnego i naturalnego cydru angielskiego. Firma jest młoda, ale właściciele wierzą w potencjał rynku cydru w Polsce.
Cider Hill aktualnie dystrybuuje kilkanaście rodzajów cydru i perry od trzech dostawców z Wielkiej Brytanii. Współpracują z rodzinnymi firmami wytwarzającymi cydr od 100-200 lat, są to: Sheppy`s Cider Limited, Thatchers Cider Limited oraz Somerset Cider Brandy Company. Firma planuje sukcesywnie rozwijać portfolio.




Cider Hill oferuje różnorodne jabłeczniki, począwszy od lekkich, orzeźwiających o zawartości alkoholu około 5%, do cydrów cięższych (o zawartości alkoholu około 8,0%), bardziej goryczkowych, leżakowanych w beczkach dębowych. W ofercie znajdziemy cydry wytrawne, półwytrawne oraz słodkie. Łączy je jedna, ważna cecha - wszystkie są robione w 100% z naturalnego soku jabłkowego.
Informacje o miejscach, gdzie można kupić cydr są na stronie internetowej Cider Hill.

Oto ocenione przez nas cydry (podane ceny są "sugerowaną ceną detaliczną" dla sklepów):

(4-) Oakwood cider, Sheppy`s, Anglia, 4,8% (0,5 l)
Importer: BRN Services (CiderHill)
Półwytrawny cydr od producenta z ponad 200-letnimi doświadczeniami w produkcji. Znajdziemy tu świeże jabłkowo-ziołowe aromaty. W aromatach kwiaty, szarlotka, lekka nuta siana. W ustach dobra pienistość, wyraźne akcenty jabłkowe, pestkowe, lekko kwaskowe. Cydr prosty, przyjemny, odświeżający, ale też nie pozbawiony treści. Dobry zarówno do ugaszenia pragnienia jak i do jedzenia.
Cena: 16,90 zł

(4) Oak matured vintage reserve 2013, Sheppy`s, Anglia, 7,4% (0,5 l)
Importer: Importer: BRN Services (CiderHill)
W aromatach jabłko, gruszka pestki, nuty lekko warzywne. W ustach lekka beczkowa chropawość i delikatna tanina. Cydr wyrazisty, lekko chropawy. Jest to cydr intensywny w smaku, wytrawny, o dobrej strukturze. Finisz szarlotkowo-korzenny, lekko orzechowy. Dobry z lekimi przekąskami, np. tartinek z pasztetem z królika.
Cena: 18,40 zł


(4+) Cox`s Single variety, Thatchers, Anglia, 5,3%
Importer: BRN Services (CiderHill)
Cydr wykonany z jednej odmiany jabłek cox. Aromaty proste, najbardziej wyczuwalna i Intensywna jest nuta jabłkowa. W ustach delikatne, gładkie, owocowe (gruszki, jabłka, dojrzałe morele). Cydr świeży, z dobrą gładką "powóczystą" materią. W tle delikatny akcent słodyszy. Jest to cydr pólsłodki, ale dobra kwasowość ładnie równoważy i balansuje całość.  Świetny do sałatek z owocami morza, czy kurczaka z grilla.
Cena: 17,35 zł

(4+) Gold, Thatchers, Anglia, 4,8%
Importer: BRN Services (CiderHill)
Herbaciano-tombakowy, bardzo "jabłczany" kolor. Aromaty intensywne: pieczonego jabłka, migdałów, szarlotki, suszonych jabłek. W ustach pieniste, wyraziste, szczodre owocem i z dobrą kwasowością. Smak delikatnie półwytrawny. Zbalansowany i gładki finisz. Jest wart Waszej uwagi.
Cena 15,90 zł



(4+) Vintage 2012 oak aged, Thatchers, Anglia, 7,4%

Importer: BRN Services (CiderHill)
Cydr utrzymany w delikatnych, półwytrawnych tonach, ale nie znaczy to, że brak mu charakteru. Kolor ma intensywny, ciemnosłomkowy. Aromaty przejrzałych jabłek, imbiru, gruszek, konfitury z pigwy. W ustach wyważone, o wyrazistej, miękkiej jabłkowej nucie i lekko ziołowym tle. Dojrzewanie w beczce nadało mu dobrej głębi aromatu i smaku. Lekka chropawość i pestkowa goryczka w finiszu dopełnia obrazu całości. Warto spróbować.
Cena: 18,90 zł


Mariusz Kapczyński

O cydrze możesz poczytać tutaj.

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - całkiem niezłe, przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów"