Niedziela, 26 Marca, 2017     ostatnia aktualizacja 24-03-2017
 
Cydr z Łącka
 
2013-08-23

Łącko nie tylko śliwką stoi. Cydr  z Łącka z Manufaktury Maurer. Bardzo ciekawy.

(4+) Cydr "Jabcok", Manufaktura Maurera, Łącko, Polska, 6,6%
W ładnej, staromodnej butelce zamykanej krachlą. Nazwa cydru jest może nieco ryzykowna, ale niech Was to nie zwiedzie - ten cydr jest niezły - naturalnie mętny, treściwy, na własnym CO2. Poza tym, jak deklaruje producent jest "bez dodatku cukru i wody. Nie zawiera siarczynów ani konserwantów". Kolor - tak jak i struktura tego cydru - herbaciany, mętny, mocny. Pozytywnie prosty, są nuty jałbkowe, korzenne, ziołowe, podbite dobrą kwaskowością. Cydr jest treściwy sycący, szarlotkowy - w smaku bardzo naturalny by nie rzec "swojski". Solidne wykonanie. Po dniu-dwóch lubię czasem powąchać pozostawioną w tym celu pustą butelkę czy kieliszek - to dobry sposób na spojrzenie na wino/piwo/cydr od podszewki.... Tu zapachniało jesiennie, czysto, zdrowo. Warto spróbować.
Cena: ok. 12 zł (za but. 0,33 ml, "Jabcok" sprzedawany jest też w butelkach 2-litrowych)

Mariusz Kapczyński


Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - całkiem niezłe, przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”