Wtorek, 17 Października, 2017     ostatnia aktualizacja 17-10-2017
 
"Enographia Thalloris" - historia zielonogórskiego winiarstwa
 
2013-08-05

Motto książki:

To nie widzialna teraźniejszość przesądza
o prawdziwym obrazie świata, ale niewidzialna
wieczność. Realnie istnieje tylko przeszłość,
a właściwie wieczność.

Josif Brodski

Rozpoczęła się subskrypcja na pomnikową historię zielonogórskiego wina i winiaku od czasów najdawniejszych do współczesności, zatytułowaną „Enographia Thalloris”. W książce, która ze względu za swój zakres i rozmach z pewnością okaże się sensacją na polskim rynku edytorskim, znalazły się wyniki badań archiwalnych prowadzonych przez wiele lat przez Mirosława Kulebę, a także grono innych autorów, związanych z zielonogórskim winem oraz przemysłem winiarskim i spirytusowym. Wydana w twardej oprawie i kartonowym etui książka liczy sobie 1150 stron i ponad 2000 ilustracji.



Publikacja formatu 22,5 x 32,0 cm składa się z trzech części:

•    część I – Historia winem pisana (około 720 stron) – dziesięć rozdziałów autorstwa Mirosława Kuleby opisujących siedem wieków produkcji wina w Zielonej Górze i na Ziemi Lubuskiej oraz udział wina w kulturze materialnej i duchowej regionu;
•    część II – Enografia mistyczna (około 60 stron) – eseje literackie Mirosława Kuleby poświęcone winom jakie powstawały w Zielonej Górze;
•    część III – Blask dawnej chwały (około 350 stron):
    I. Mariusz Pacholak: Aksjologia wina
    II. Zofia Maziarz: Chronologia zielonogórskiego wina
    III. Georg Paetz: Zielonogórskie wino i uprawa winorośli w czasach wielkich przemian
    Tłumaczenie i opracowanie: Christopher Krzysztof Nawrot
    IV. Mirosław Kuleba: Produkcja branży winiarskiej i spirytusowej do 1945 roku.
    Leksykon niemiecko-polski
    V. Przemysław Karwowski: Produkcja branży winiarskiej i spirytusowej po 1945 roku.
    Leksykon
    VI. Elżbieta Kluczyńska-Wierzykowska: Maderyzacja win owocowych
    VII. Stanisław Palonka: Syntetyczny opis procesu technologicznego produkcji wódek w
    Lubuskiej Wytwórni Wódek Gatunkowych „Polmos” w Zielonej Górze

    VIII. Anitta Maksymowicz: Nadodrzańskie koneksje australijskiego winiarstwa
    IX. Christopher Krzysztof Nawrot: Ostatnie rozdanie Wielkiej Trójki

W zilustrowaniu wydawnictwa, które ukaże się we wrześniu tego roku, wzięli udział wybitni miejscowi artyści i fotograficy, m. in.: Czesław Łuniewicz, Bronisław Bugiel, Konrad Czapliński, Adam Andrearczyk, Paweł Janczaruk, Stanisław Para, Igor Myszkiewicz, Wacław Serdeczny oraz Zbigniew Jaworski. Wydawcą „Enographii Thalloris” jest Fundacja na rzecz Lubuskiego Dziedzictwa „Gloria Monte Verde” Przemysława Karwowskiego, a partnerami Organizacja Pracodawców Ziemi Lubuskiej i Drukarnia „Ligatura”. Skład książki był możliwy dzięki wsparciu finansowemu Miasta Zielona Góra i Województwa Lubuskiego. Przewidywana cena zbytu kształtuje się w granicach 250-300 zł i zależy oczywiście od nakładu. W sprzedaży publikacji, podobnie jak w 2010 roku podczas promocji „Topografii winiarskiej Zielonej Góry”, pomaga biuro OPZL przy ul. Reja 6 w Zielonej Górze, które prowadzi zapisy na subskrypcję.

Zaliczki wielkości 100 zł można wpłacać osobiście w biurze OPZL lub przelewem na konto w BZ WBK II o. Zielona Góra nr 16 1090 1636 0000 0000 6209 4140, z dopiskiem: „Enografia”.

Logo subskrybentów, którzy zamówią minimum 4 egzemplarze zostanie umieszczone na specjalnej stronie z podziękowaniami. Publikacja nie będzie dostępna w księgarniach, a ze względu na bardzo wysokie koszty uruchomienia procesu druku nie przewiduje się wznowienia.

Dodatkowe informacje tutaj


Komentarze

koral - 2017-02-25 12:12:09