Poniedziałek, 23 Lipca, 2018     ostatnia aktualizacja 20-07-2018
 
Gruzińska brandy
 
2011-06-22

Sarajishvili to najsłynniejsza gruzińska destylarnia. Swoją siedzibę ma w Tbilisi. Produkowana tam już na przełomie XIX i XX wieku brandy, mogła poszczycić się wielkimi sukcesami nie tylko na lokalnym rynku. Pisaliśmy już o tym wyjątkowym trunku (tutaj), dziś przedstawiamy noty degustacyjne niektórych brandy. Importerem Sarajishvili w Polsce jest firma Marani.

(3) Iverioni 3*, JSC Sarajishvili, 40%
Kolor lekko herbaciany. Aromaty stonowane, łagodne, gładkie z wiodącą nuta karmelu i mlecznej czekolady. Poza tym wyczuć można rodzynki, suszone jabłka i daktyle. W ustach wyraźna mleczno-czekoladowa słodycz, delikatne smaki suszonych owoców oraz lekkie podbicie kawową goryczką. Poprawna, słodka, krągła brandy. Dobra dla początkujących. Cena 35 zł

(3+) Iverioni 5*, JSC Sarajishvili, 40%
Delikatny jasnobursztynowy kolor. Dominują aromaty miodowo-mleczne. Brandy bardziej wyważona, ma trochę więcej głębi niż 3*, jest nieco bardziej wyważona, delikatna i złożona. Alkohol jest mniej wyczuwalny. W smakach i aromatach wyłapać można wyraźną słodycz toffi, mleka z miodem, masła orzechowego i gryczanego miodu. Styl, który powinien odpowiadać polskiemu podniebieniu, ze względu na gładkość i słodycz. Cena 40 zł.

(4-) Sarajishvili 3*, JSC Sarajishvili, 40%

3 lata w dębie. Wyrazista nuta suszonych owoców tropikalnych plus lekkie nuty pikantne i korzenne dobrze nadające całości charakteru. Brandy dobrze poukładana i złożona.
W ustach słodka, owocowa, z akcentami wanilii. Cena 50 zł

(4) Sarajashvili 5*, JSC Sarajishvili, 40%
Sporo tu korzenności, pikanterii i nuty lakierowej. Są także suszone morele, figi, skórka pomarańczy oraz nuty propolisu. W ustach wyrazista. W finiszu ujawnia się waniliowa beczkowość, orzechy laskowe, sucha trawa, polne kwiaty. Cena 60 zł



(4) Sarajashvili VS, JSC Sarajishvili, 40%
Destylat dojrzewający w beczkach przez 6-8 lat. Kolor jasnego bursztynu. W aromatach łatwo wyczuwalna wanilia, suszone kwiaty, wrzos, lakier, korzenie, jodyna i ciekawa zachęcająca nuta apteczna. W ustach wyważona i przejrzysta. Smaki łagodne, zwięźle i intensywnie poukładane: korzenno-waniliowe, plus suszone morele i miód spadziowy. Styl bardziej wytrawny niż seria Iverioni. Finisz łagodny, lekko pikantny. Cena 65 zł

(4+) Sarajashvili VSOP, JSC Sarajishvili, 40%
Destylat dojrzewający 8-10 lat w dębowych beczkach. Kolor nasycony, klasycznie herbaciano-bursztynowy. Aromaty gładkie, czyste i wyważone. Dominuje nuta korzenna, jest także miód wrzosowy, czarna herbata, piernikowe podbicie. W ustach lekka korzenność (cynamonu) i rejestry przypominające kolonialny skład z korzeniami. Cena 85 zł.

(5) Sarajishvili XO, 40%
 W skład kompozycji wchodzą destylaty 18-30-letnie. Brandy ma delikatny, bursztynowy kolor. W aromatach dominuje szlachetna, wyważona nuta korzenno-czekoladowa, jest lekko pieprznie, aptecznie, w klimatach starego składu kolonialnego. Z czasem wybrzmiewają nuty orzecha, mocno suszonych owoców, daktyli a także odrobina wanilii (świetnie wkomponowany w strukturę wpływ dojrzewania w beczce) i czekolady. W ustach zwięzłe, zbudowane na wytrawnej nucie, korzenne. Wyczuwalne nuty mokrego tytoniu, starych zabytkowych mebli, pieczonych kasztanów, suszonego mango i skórki pomarańczy. Łączy jedwabistość faktury, z pikantnym podbiciem. Finisz dojrzały, długi, wyważony, delikatnie pikantny, owocowy (suszone skórki pomarańczy). Stylowo.

Mariusz Kapczyński