Sobota, 29 Kwietnia, 2017     ostatnia aktualizacja 29-04-2017
 
odmiany winorośli
2012-06-05
Z przyjemnością kontynuujemy wątek opisywania mniej znanych odmian winorośli. Czasem pochodzą one też z rzadziej opisywanych obszarów winiarskich, w których powstają jednak interesujące, niebanalne wina, uciekające stylistyką od tego, co najpopularniejsze na wielkim, światowym jarmarku wina.
 
2012-03-02
Dziś coś o odmianach winorośli z drugiego planu, choć ten - jak wiadomo - jest równie istotny. Zostawiamy więc na chwilę merloty, pinoty i rieslingi. Spójrzymy na odmiany, które są trochę zapomniane, słabiej u nas rozpoznawalne, może trochę tajemnicze lub po prostu ciekawe. Feteasca regala, black muscat, czy intrygujący, chiński cabernet gernischt... To tylko niektóre odmiany, które przedstawimy w naszym cyklu. Każdy przykład postaramy się poprzeć notą degustacyjną wina.
 
2011-11-29
Przedstawiamy trzecią i ostatnią część opracowania Romana Myśliwca dotyczącego - najlepszych jego zdaniem - odmian winorośli do uprawy w Polsce. Tym razem rzecz dotyczy odmian deserowych. Wśród propozycji Autora znalazły się między innymi: kristaly, nero, palatina, einset seedless i inne. Czy lista wyczerpuje możliwości? Zapewne nie. Zachęcamy do komentarzy.


 
Archiwum
Odmiany winorośli w Polsce (II) >
Przedstawiamy opracowanie Romana Myśliwca dotyczące - najlepszych jego zdaniem - czerwonych odmian winorośli uprawianych w Polsce. Czy lepsze są tu mieszańce czy klasyczne vinifery...?
 
Odmiany winorośli w Polsce (I) >
Przedstawiamy opracowanie Romana Myśliwca dotyczące - najlepszych jego zdaniem - białych odmian winorośli uprawianych w Polsce. Nie od dziś znane jest przekonanie Autora do sadzenia odporniejszych na zimno i choroby mieszańców - są one znacznie łatwiejsze w uprawie niż winorośl właściwa - i to właśnie od nich, jak uważa Myśliwiec, powinni zaczynać swoją przygodę z winem polscy producenci. Teoria ta ma swoich przeciwników, głęboko przekonanych o możliwościach jakie ma w Polsce vitis vinifera. Polemika trwa. A my zapraszamy do lektury i wyrażania własnych opinii.
 
Gruziński charakter (saperavi, rkatsiteli) >
Gruzja ma ten luksus, że bogactwo lokalnych odmian jest tu ogromne i jest naprawdę w czym wybierać, tym bardziej, że udało się tutaj uniknąć bardzo intensywnego nasadzania tzw. odmian międzynarodowych (czego np. bardzo dotkliwie doświadczyła Mołdawia). W tym bogactwie można przebierać, a szeroka paleta win jest dowodem, ze nie brak tym odmianom charakteru i własnego stylu.
 
Odmiany zapomniane? (I) >
Na co dzień miłośnicy wina poruszają się najczęściej w krainie odmian znanych na całym niemal świecie - cabernetów, merlotów, pinotów, chardonnay i innych rozpoznawanych z etykiety, smaku, czy fachowej literatury. Jednak w winoroślowym tyglu znajdziemy sporo odmian słabo rozpoznawalnych, z jakichś powodów porzuconych, czy też po prostu zwyczajnie zapominanych.
 
Między Dniestrem a Prutem >
W Mołdawii uprawia się zarówno odmiany rdzenne, tradycyjnie pochodzące z tych ziem, jak i te, które rozpowszechnione są w niemal wszystkich winnicach świata.
 
Herr Blaufränkisch i inni dworzanie >
Świat wina się unifikuje. Lawinowo przybywa win smacznych, w dobrej cenie, ale smakujących bardzo podobnie. W coraz większym poważaniu są więc lokalne odmiany, dające nietypowe, regionalne smaki. Jedną z nich jest, święcący wielkie tryumfy w Austrii, blaufränkisch.
 
Uduszony pies i inne historie >
W kwestii odmian winorośli Portugalia przez długi czas nie ulegała tendencji, której poddał się beztrosko cały świat – nie sadzono tu z entuzjazmem odmian takich, jak np. cabernet sauvignon czy chardonnay. Ta naturalna izolacja spowodowała, że dzisiaj Portugalia może poszczycić się naprawdę oryginalnymi szczepami a co za tym idzie niebanalną gamą aromatów i smaków win.
 
Al(v)barińo. Mały książę >
Myśląc o białych odmianach zachodzę w głowę – czy król może być tylko jeden? Zapewne tak. I wtedy wybieram – riesling. Jednak kiedy myślę o białych książętach, w czołówce najbardziej poważanych i ulubionych znajdzie się z pewnością albariño (w sąsiedniej Portugalii - alvarinho). Latem myślę o nim ze szczególną sympatią - świeżość, czystość i ten zielony nerw. Już chyba wiecie o co chodzi?
 
Grignolino, książę kapryśnych >
Monferrato to jedna z najbardziej interesujących stref winiarskich środkowego Piemontu. Jest też jedną z największych stref, ponieważ obejmuje całą prowincję Asti i jedną czwartą prowincji Alessandria (na północy wokół Casale Monferrato i na południu wokół Acqui Terme). Właśnie na wzgórzach otaczających Casale Monferrato powstają czerwone wina o ciekawym charakterze: żywe, szczypiące, czasami lekko musujące. O winach grignolino pisze - Mario Crosta.
 
Grasz w zielone? (grüner veltliner) >
Dziś już chyba nikt nie wątpi, że Austria może się pochwalić wieloma doskonałymi winami. Do tej sławy przyczyniła się z pewnością odmiana grüner veltliner. I o niej dzisiaj słów kilka, bo chciałem napisać o niej już od dawna.