Sobota, 23 Czerwca, 2018     ostatnia aktualizacja 22-06-2018
 
cydr w polsce
2018-05-02
Nie macie przypadkiem ochoty na cydr? Bo ja tak. Mam zamiar napełnić kieliszek czymś dobrym i wygrzewając sterane kości na królewskich 2 metrach kwadratowych balkonu, zacząć snuć sny o potędze jabłka. Będę miał w tej materii dodatkowy bodziec, bowiem zagłębię się w lekturze, którą i Państwu serdecznie polecam. Chodzi o książkę „Historia cydru. Anglia” wydaną niedawno przez Ritę Krawczyk. 
 
2018-01-30
Jeśli myślicie, że zimą zapominajmy o cydrach, to jesteście w wielkim błędzie. Cóż bowiem lepszego niż orzeźwienie i przypomnienie owocowej świeżości? Oceniamy kilka nowych cydrów od producenta - Cydr Chyliczki. Są to cydry z kolekcji limitowanej.
 
2017-06-26
Na rynku pojawiła się kolejna edycja "cydru jabłkowego" produkowanego przez firmę Wini. Prowadzący ja Krzysztof Winnicki jest sadownikiem w trzecim pokoleniu, jak sam przyznaje - cydrami zainteresował się cztery lata temu. Po trzech latach amatorskiej produkcji i po namowie bliskiego grona znajomych zapadła decyzja, aby pojawić się na rynku oficjalnie.
 
Archiwum
Cydr Chyliczki - umacnianie pozycji >
Cydr Chyliczki (o którym pisaliśmy i ocenialiśmy cydry tutaj) nie spuszcza z tonu. Dariusz Koroś z córką Dominiką wypróbowują nowe pomysły - powstają nowe cydry (i nie tylko one). Co najważniejsze, w Chyliczkach utrzymany jest równy, jakościowy charakter produkcji.
 
Cydrowy boom trwa >
Tak jak można się było spodziewać, cydrowy boom w Polsce trwa w najlepsze. Dominują na rynku marki masowe, ale coraz śmielej poczynają sobie cydrowi rzemieślnicy, zdobywając stale rosnące grono wiernych konsumentów. Czego możemy spodziewać się w przyszłości?
 
Bąbelki z jabłka czyli Cydr Chyliczki >
Cydr Chyliczki to jedna z naszych młodych, rzemieślniczych cydrowni, która miło zaskoczyła nas serią udanych, dobrze zrobionych jabłeczników. Firmę prowadzi Dariusz Koroś z córką - Dominiką. Ten zgrany tandem w krótkim czasie od rozpoczęcia działalności zaproponował smaczne i dobrze zrobione cydry, które trafiły do oficjalnej sprzedaży w 2014 roku. 
 
Slow Flow Group czyli cydry na medal >
Na rosnącej fali popularności cydrów zrodziło się w Polsce wiele intrygujących projektów – małych, rzemieslniczych wytwórców stawiających na jakość i naturalny styl cydrów. Jednym z takich nowych przedsięwzięć jest Slow Flow Group, cydrownia ze Smykania, która korzysta z dobrodziejstw starych, ekologicznych sadów Beskidu Wyspowego. Vinisfera jako pierwsza ocenia debiutanckie cydry.
 
CydRrry z Psiej Budy - smak jesieni >
Tomasz Piotrowski nie ustaje w poszukiwaniach cydrowniczych eksperymentach i próbach. Jego Cydrr z Psiej Budy to autorski projekt a rzemieślnicze cydry z tej mikrowytwórni mieliśmy już okazję degustować i opisywać. Niedawno mieliśmy okazję spróbować nowości.
 
Wyniki dla cydrów i win polskich oraz dla win zagranicznych w konkursie Enoexpo 2014! >
Przedstawiamy jeszcze "gorące" wyniki dla cydrów i win polskich oraz win zagranicznych w konkursie Enoexpo 2014! To była piękna i trudna potyczka, poziom win bywał - jak zwykle w takich wypadkach - lepszy i gorszy, momentami znakomity.
 
Cydr Chyliczki. Smaczny >
Kolejny oceniony przez nas cydr. Tym razem Cydr Chyliczki. Wersja półwytrawna. Wypada bardzo solidnie.
 
Naturalny cydr z Psiej budy >
Polscy cydrownicy rzemieślniczy nie ustają w działaniach i eksperymentach. Co rusz słychać o nowych pomysłach, cydrowniach, degustacjach. Do nas trafił kolejny, ciekawy i bardzo smaczny Cydrrr z Psiej budy...
 
CydRrr z Psiej budy! >
Gorąco..., czas na orzeźwienie. Po serii ocen cydrów autorskich - Jabcoka od Maurera, Ignacowa, od Lorków, z Winnicy Kalisja, przedstawiamy kolejne. Proszę Państwa - oto "Cydry z Psiej Budy"! Cydry te są działalnością domową, która naturalnie ewoluuje ku zajęciu się cydrami na poważnie. Pierwsze cydry właściciel - Tomasz Piotrowski - nastawił w 2012 roku, nadal poznaje technologię, odmiany jabłek, ciągle eksperymentuje.
 
Cydry (i wina) od Lorków >
Wielu miłośników lokalnej kuchni, mangalicy, polskich cydrów i win miało już okazję to gospodarstwo odwiedzić lub próbować tamtejszych produktów. Mowa o Gospodarstwie Agroturystycznym "Koziarnia". Miałem niedawno okazję spróbować najświeższych cydrów i win, które wyszły spod ręki Lorków.