Sobota, 23 Czerwca, 2018     ostatnia aktualizacja 22-06-2018
 
z innej beczki
2018-03-05
Przedstawiamy dwie "mocne" nowości. Jedna pochodzi z gruzińskiej destylarni Sarajishvili. Jej dystrybutorem w Polsce jest firma Marani. Warto przypomnieć, że opisywaliśmy już brandy z portfolio Sarajishvili, jak i samą destylarnię. Numer dwa to chacha (znacie taki destylat?) z oferty Marani.
 
2018-01-24
Pasieka Jaros to jeden z wiodących producentów miodów pitnych w Polsce. Na łamach Vinisfery gościł niejednokrotnie. Obszernie tę miodostytnię opisywaliśmy tutaj. Ocenialiśmy również miody od tego producenta. O ile jednak mieliśmy możliwość wielokrotnie próbować klasycznych miodów pitnych, o tyle nie próbowaliśmy ich wersji z "bąbelkami".
 
2018-01-16
"Manufaktura nalewek" to przedsięwzięcie z Podkarpacia, znajduje się w Korczynie koło Krosna. Region ten ma nie tylko długie tradycje wytwarzania tego typu alkoholi, ale też dobrej klasy materiał wyjściowy - czyli owoce. Sprawdźcie efekty naszej degustacji nalewek.
 
Archiwum
O fałszowaniu i doprawianiu alkoholi >
Trunki fałszowano od wieków i jest to fakt niezbity, dotyczy to nie tylko miodu, wina, ale też i okowity. Fałszerstwa miały na celu głównie zysk, ale też i przyspieszenie odbioru poszczególnych trunków przez spragnioną klientelę. Fałszowano w sposób bezpieczny, ale też i wielce niebezpieczny, żeby nie powiedzieć śmiercionośny.
 
Piwowarski marketing czyli co wypada a co nie... >
Znane są rozmaite techniki, filozofie i systemy piwowarskiego marketingu. Efekty tych działań możemy zmierzyć, zważyć a nawet przewidywać. Dlatego zamiast powielać oczywiste fakty i radzić browarom jak jeszcze lepiej zachwalać i w efekcie sprzedawać swoje piwa zajmiemy się analizą działań marketingowych browarów w Polsce i na świecie... - analizę przeprowadza Maciej Chołdrych.
 
Święto piwa po polsku >
Piwna rewolucja, rozliczne piwa kraftowe i idące za nimi piwne festiwale. Szaleństwo stylu, szaleństwo cen. Czy w tym jest jakaś metoda? - zastanawia się Bartosz Bełkowski.
 
3 x 3 czyli Dziki Miód >
Pasieka Dziki miód to typowe rodzinne przedsięwzięcie znajdujące się we wiosce Dargomyśl w zachodniopomorskiem (pisaliśmy już o niej tutaj). Pasieka oraz mała uprawa winorośli (Winnica Piwowar) prowadzone są na czystych obszarach, polożonych daleko od przemysłowych terenów. Produkuje się tutaj różne rodzaje miodów, w tym również miody pitne.
 
Oblicza piwnej kultury >
Wpisując w wyszukiwarce internetowej frazę „kultura piwa” nie znajdziemy zbyt wielu ciekawych informacji. Tym bardziej nie dowiemy się czym tak naprawdę jest to zjawisko, skąd się bierze i dokąd zmierza. Czy oznacza to, że w polskiej kulturze piwa nic się dzieje?
 
Ziołowe akordy chmielu czyli o piwoznawczym slangu >
"Opis piwa dokładnie odzwierciedla jego smak i aromat oraz rzecz jasna wnosi kilka niezbędnych ozdobników. Właśnie – ozdobniki i górnolotne sformułowania to podstawa języka kiperów i somelierów..." - Maciej Chołdrych o degustacji i opisywaniu piwa
 
Hop szklankę piwa! >
Szklanka do piwa to najważniejszy element rytuału serwowania. Dobrze dobrana szklanka, pokal czy kufel sprawi, że piwo ukaże nam swoje najlepsze cechy – wszystkie smaki i aromaty będą dobrze zgrane i zbudują idealny profil smakowy. A jeżeli wybierzemy szklankę przypadkowo...?
 
Bimbrowa mapa Polski >
"Jeśli nie zmuszają was do tego względy związane z dobrymi manierami, starajcie się pić bimber nie młodszy niż 4-5 miesięcy, a najlepiej roczny. To tak jak z winem - dobrze zrobione nabiera harmonii zamknięte w butelce...". Autorską, bimbrową mapę Polski szkicuje Zbigniew Kmieć.
 
Ikony piwowarskiej sztuki >
Żądni piwoznawczej wiedzy konsumenci piwa na całym świecie od lat zadają sobie fundamentalne pytania dotyczące piwnej kultury. Jednym z nich jest odwieczna zagadka, która jak Święty Graal rozbudza zmysły i nakręca wyobraźnię. Chodzi oczywiście o najlepsze piwo na świecie. Marzenie każdego piwosza. Niejeden twierdzi, że już je znalazł. O ikonach piwowarstwa pisze - Maciej Chołdrych.
 
Piwne rytuały >
"Piwne rytuały to zwyczaje i zachowania jakie towarzyszą konsumpcji konkretnych gatunków piwa. Każdy styl piwa kreuje swoje własne, by wyróżnić się w piwnym świecie. Dzięki nim piwa znacznie różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale także całą oprawą, która sprawia, że nie ma dwóch identycznych piw i że każdy piwosz znajdzie tu coś dla siebie..." - pisze Maciej Chołdrych.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ... następne >