Poniedziałek, 23 Lipca, 2018     ostatnia aktualizacja 20-07-2018
 
Misiek czyli mam talent! (cz.2)
 
2018-01-03


Nie ma wątpliwości, że polskie wino radzi sobie całkiem dobrze i stopniowo sytuacja między amatorską a sprofesjonalizowaną grupą winiarzy coraz bardziej się klaruje. Tym bardziej cieszy, że w poczet tej drugiej grupy wpisuje się młode pokolenie winiarzy. O jej reprezentancie - Michale Pajdoszu i jego dokonaniach - pisaliśmy już wcześniej, np. tutaj.


Michał Pajdosz. Winnica Jakubów (fot. Michał Zięba / Studio Proste)

Jakiś czas temu mieliśmy okazję spróbować całą serię win z rocznika 2016. Michał jeszcze raz potwierdził swoje enologiczne zdolności. Mimo trudnego rocznika, wina okazały się wykonane równo i solidnie, zachowały dość koherentny styl (jak powiadają winiarscy wieszcze - "po gorszych rocznikach ich poznacie"...). Michałowi nawet udało się w niełatwym konkursie Enoexpo zgarnąć kilka medali.
Dobrą klasę win w Winnicy Jakubów zachowano. Z drugiej strony - gdyby ogólnie rzecz oceniać - wydaje się, że rocznik 2015 był dla tej winiarni jednak bardziej zrównoważony, stabilny i konsekwentny.

Zastanwiałem się jak zatytułować kolejną serię ocen win z Winnicy Jakubów, ale po namyśle uznałem, że  dopóki Michał (zwany przez przyjaciół "Miśkiem") swój talent potwierdza, można te noty degustacyjne potraktować na kształt obiecującej kontynuacji. Stąd "część 2" w takim samym tytule.

Bacznym okiem przyglądajmy się Winnicy Jakubów. Czy w roczniku 2017 Misiek znowu zagra asem?


(5-) "2" Riesling 2016, Winnica Jakubów, dolnośląskie, Polska, 12,5%
Riesling całą gębą. Choć delikatny, wyciszony, o delikatnej ekspresji, to jest bardzo udany. Sporo tu gładkich i świeżych nut cytrusowych (ananas, cytryna, świeże morele). W ustach podobnie - świeżo i cytrusowo. Jest tu dobra kwasowość i ostry, tropikalny - wchodzący jak szpila w podniebienie - sznyt. Gdyby riesling ten miał jeszcze trochę więcej materii owocu i wyważenia - byłoby naprawdę wybornie. Jednakowoż nie chcę narzekać - odkładałem kieliszek z mocno pokrzepionym sercem.




(5) „4” Sibera & solaris 2016, Winnica Jakubów, dolnośląskie, Polska, 12%

Wino prezentuje się czysto, klarownie i bardzo świeżo. Uwodzi przyjemną owocowością (ananas, jabłko, biała porzeczka). W ustach jest giętkie i żwawe, o świetnej, zintegrowanej kwasowości. W ustach jabłko, agrest, brzoskiwnia. Całość to dobrze napięta świeżością struktura, ale jest tu też bardzo miękka i delikatna nuta miodowa i ziołowa. Wszystko krągłe, perliście świeże i czyste jak moje serce, kiedy przystępowałem do pierwszej komunii.




(5-) „9” Tramino 2016, Winnica Jakubów, dolnośląskie, Polska, 12,5%
Fajny, świeży i przyjemnie "traminerowy" styl. Aromaty z ziołami, pestkami, skórką grejpfruta, siana. Poukładane i z przyjemną goryczką w finale. Całość zbalansowana, odświeżająca, z przyjemną, lekko oleistą fakturą. Bez wątpienia jest to bardzo "gastronomiczna" propozycja - głodnieję przy tym winie, jakaś ostra gastro faza przechodzi mi przez ścianki żołądka...




(5) „3” Hibernal 2016, Winnica Jakubów, dolnośląskie, 12%

Hibernal to jedna z popisowych odmian w wydaniu Winnicy Jakubów. Wino żwawe, jędrne, o dobrej kwasowości, ma lekko oleistą i glicerynową fakturę. Sporo owocu (dojrzały agrest, białą porzeczka, gruszka, papierówka) oraz lekko ziołowe i pestkowe podbicie. Uwagę zwraca też zgrabny, zbalansowany, świeży i wartki finisz. Znakomicie oddany jest tu charakter hibernala. Wystrzał owocu i kwasowości. Duża przyjemność picia.


(5-) „5” Solaris 2016, Winnica Jakubów, dolnośląskie, 12%

Przyjemne, bardzo świeże wino słodkie. Wyrazista aromatyczność i przyjemnie "krągły" charakter smaku. Dużo tu nut dojrzałych brzoskwini i moreli, gruszki z syropu. Całość owocowej materii, miękko otulona słodyczą i dobrze skontrowana kwasowością. Wino ma dobry potencjał dojrzewania, ale już daje dużo frajdy z picia. Co też Państwu z przyjemnością rekomenduję.


(4) „R” Rose 2016, Winnica Jakubów, Winnica Jakubów, dolnośląskie, 11,5%
Kolor delikatnie malinowy. Aromaty rześkie, delikatne, owocowe (malinówka, żurawina, truskawki). W ustach łagodne bardzo delikatne, o dość miękkiej kwasowości. Przyjemne w piciu, ale spodziewałbym się tu jednak więcej żwawości, kwasowej iskry, no i lepszej równowagi.





(4+) „8” Dornfelder 2016, Winnica Jakubów, Winnica Jakubów, dolnośląskie,  12%
Ten dornfelder jest gęsty i soczysty owocem (wiśnia z czereśnią) oraz podbity dobrymi taninami. Nie wyczujemy tu jednak na szczęście nadmiernej chropowatości garbników, wysuszenia. W ustach wybija się ponadto słodycz owocu, tytoń i ściółka. W tle: ziemia żołędzie, lakier do paznokci kora z drzewa. Czas dobrze mu zrobi, wino powinno zacnie rozwinąć się w butelce.




(5-) „7” Rondo/regent 2016, Winnica Jakubów, dolnośląskie, 12,5%

Sporo tu przyjemnych rejestrów aromatyczno-smakowych - dym, ziemia, ściółka, jałowiec, pieprz, wędzone mięso, zioła (estragon, tymianek), wiśnia z pestką. W tle paprykowa "warzywność". Nie ma tu zmęczenia, nadmiaru, przejrzałości. Wszystko gładkie, poukładane, soczyste, nie przeciążone i świeże. Wygląda na to, że jest to szczęśliwa siódemka...




(4+) „6” Mayor 2016, Winnica Jakubów, dolnośląskie, 12,5%
Wino gęste, pełne owocowych rejestrów w aromatach i smaku (jeżyny, wiśnie, podwędzane śliwki). W ustach treściwe, o średniej wadze, ujawnia dodatkowo nuty przypalonej konfitury wiśniowej, ziemi, ściółki, czekolady, kawy i spieczonego tosta. Po czasie ujawnia soczyste jagody i jeżyny. Pod komendę takiego "Mayora" możecie oddawać się z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku.


Mariusz Kap©zyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące wino
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”