Poniedziałek, 29 Maja, 2017     ostatnia aktualizacja 29-05-2017
 
Las Cepas - Rioja ekologiczną drogą
 
2017-02-15

Bodega Las Cepas to hiszpańska winiarnia działająca w Uruñuela (apelacja Rioja). Jest prowadzona przez familię Ramírez. Bodega działa od kilku pokoleń, jednak dopiero od niedawna na własny rachunek. Wcześniej uzyskane owoce sprzedawano do spółdzielni winiarskiej Aldeanueva del Ebro.
Od 2006 roku ster w Las Cepas dzierżą dwaj bracia - Santiago i Alberto Ramírez. Już pod koniec lat 90. ub. wieku rodzina rozpoczęła przeprowadzać proces przekształcania upraw w organiczne. W 2003 roku rozpoczęto sprzedaż własnych win ze znaczkiem „bio”. Bodega gospodarzy na 50. hektarach i dysponuje prawdziwym skarbem - starymi winnicami (40- 60- 100-letnie tempranillo, 50-letnie viura i inne). Uprawia się przede wszystkim tempranillo (50%), plus graciano, garnacha, maturana tinta, viura.


Winnice Las Cepas

O Las Cepas wcześniej nie słyszałem. Wina przyjemnie mnie zaskoczyły. Zrobione są nowocześnie, ale ze smakiem, bezpretensjonalnalnie. Nie ma tu nadymania się, bombastycznych popisów. Jest umiar, zachowany czysty, owocowy sznyt – udaje się uniknąć choroby, na jaką cierpi wiele win z Rioja czyli przekoncentrowania, wysokiego, wybijającego się alkoholu i zatopienia wina w „smakach” nowej beczki. W Las Cepas - ogólnie rzecz ujmując - jest umiar, zdrowy i czysty owoc, koncentracja trafiona w punkt. Widać rozsądnie poprowadzone i wyważone - winifikację plus dojrzewanie wina (przechodzą one spontaniczną fermentację, używane są minimalne ilości siarki, brak silnej filtracji, klarowania).
Wina z portfolio Las Cepas są dostępne w Polsce od grudnia zeszłego roku. Ten sympatyczny strzał w „10” wykonała Vinoteka 13.




(3+) Costalarbol bianco 2015, Las Cepas, DOCa Rioja, Hiszpania, 13%

Importer: Vinoteka 13
Wino z certyfikowanych upraw ekologicznych. Kolor tobakowy, gęsty. Jest pigwa, rumianek, siano, biały pieprz, olej słonecznikowy. W ustach oleiste, o solidnej strukturze i niższej kwasowości. Sporo w nim korzenności (biały pieprz, jabłkowe pestki). Całość o dojrzałej lekko "maślanej" budowie. Jest lekko rozgrzewające. Dość elastycznie gastronomicznie - można używać do rozmaitych fantazji gastronomicznych, ale i bardziej tradycyjnych dań – mój królik, duszony w śmietanie, odpowiedział „tak”.
Cena: 39,00 zł



(4+) Costalarbol tinto semicrianza 2015, Las Cepas, DOCa Rioja, Hiszpania, 14%
Importer: Vinoteka 13
Graciano 60%, garnacha 20%, tempranillo 20%. W kolorze intensywne i ciemne jak pogańska krew. Ma wyraziste i intensywne aromaty i smaki. Jest owocowe i soczyste, ale o prym z owocami co jakiś czas walczą tu żwir, asfalt, kawa, spalone drewno, czarny pieprz. Przy całej lekkiej zadziorności, wino cechuje wysoki ekstrakt i soczysta, miła podniebieniu owocowość. Wyobraźcie sobie, że bierzecie do ust i przeżuwacie mieszankę wiśni, wędzonej sliwki i suszonej żurawiny... Wino soczyste, treściwe, z lekką dymnością i korzennością. W tle z lekka ujawniają się chropawe akcenty tarniny i aronii. Materiału winnego tu nie brakuje.
Cena: 45,00 zł




(5-) 1921 Garnacha 2015, Las Cepas, DOCa Rioja, Hiszpania, 14,5%
Importer: Vinoteka 13
Organiczna garnacha. 1921 to rok zasadzenia winnic, z których pochodziły owoce na to wino. Niska wydajność w takich winnicach zawsze robi dobrą robotę. Wino jest fajne. W kolorze nasycone, obfite, gęste. Aromaty intensywne wyraziste: dym, czarny świeżo zmielony pieprz, dużo korzeni, ziół i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca, estragon). W ustach treściwe, gęste owocowymi smakami, mocne, dymno-pieprzne klimaty ułożone na owocowym – wiśniowym i korzennym tle. Dużo tu soczystej, dojrzałej, owocowej materii, leśnych klimatów i dobrych tanin. Wypada smacznie, jest to zdrowe, esencjonalne i owocowe wino. Na podniebieniu układa się gładko, soczyście, miękko i „ciepło” (14,5% alkoholu dobrze tu pracuje, nie burząc balansu, a raczej akcentując słodycz owocu). Pełna kultura wykonania.
Cena: 75,00 zł



(4+) Rebuzno 2015, Las Cepas, DOCa Rioja, Hiszpania, 14%
Importer: Vinoteka 13
Organiczne, zrobione z rzadkiej już odmiany maturana tinta (znanej też jako bastardo). Intensywny, nasycony i delikatnie mętny kolor. Aromaty dymne, pieprzno-ziemiste, leśne (mech, ściółka, żywica, jagody). W ustach ma z jednej strony delikatną owocowość, z drugiej nie brak mu charakteru, tanin, korzenności. Przyjemna, delikatna faktura owocu (czarny bez, morwa, aronia). Gładka kwasowa struktura ułożona na alkoholu i nucie wanilii. Podsumowując, może się tu podobać grafitowy, chłodno-stalowy posmak i - nie umiem tego inaczej nazwać - owocowa posępność finiszu.
Cena: 59,00zł



(4+) Graciano Costalarbol 2014, Las Cepas, DOCa Rioja, Hiszpania, 14,5%

Importer: Vinoteka 13
Ekologiczne. Potężne i esencjonalne wino, utrzymane w rejestrach ziemi, żwiru grafitu, asfaltu. Mimo tej chropowatości jest gęste i soczyste owocem. Wino ma tłustość, dobrze podkręconą pieprznością (jałowiec, tarnina, aronia). W ustach pozostaje smak grafitu, pieprzu, rozmarynu owoców jałowca ziół, liścia laurowego, wędzonego mięsa. Smaki rozwijają się intensywnie, rozłożyście więc bierzecie po chwili kolejny łyk, by znowu to poczuć. Kieliszek tego graciano, do tego krwisty stek, albo chociaż dobry odpowiednio tłusty jamon i kolejny odcinek „Na Wspólnej” w telewizji... Nie wiem czy to wszystko będzie się ze sobą "zgadzać", ale wino będzie smakować Wam na pewno. ;-)
Cena: 85,00 zł

Mariusz Kapczyński

Punktacja:
(6) - wybitnie, prawdziwe arcydzieło
(5) - bardzo dobre, wino z dużą klasą
(4) - dobre, interesujące
(3) - przyzwoite
(2) - słabe
(1) - omijać z daleka, wino z wyraźnymi wadami
(- lub +) oznacza odjęcie/dodanie nieznacznych „półpunktów”

ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz