Sobota, 23 Czerwca, 2018     ostatnia aktualizacja 22-06-2018
 
 Sardynia jest nieznana
Maciek - 2018-03-01 16:04:18
Wyspa jest cudownym miejscem do eksploracji winiarskiej. Kultowi producenci podzieleni na wielkich jak Argiolas, Sella & Mosca czy Santadi, i tych mniejszych o których wina niełatwo, jak Giba czy Dettori, robią wina które nie zawodzą. Ale ja polecam sięgać po wina mniej znane. Oprócz znanych Vermentino i Monica di Sardegna ciekawe są białe wina ze szczepów Torbato i endemicznego Nuragus. Ciekawe wina musujące produkuje metodą szampańską winnica Santa Maria La Palma z okolic Alghero, część nawet dojrzewa w morskich odmętach. Wina podobne do Sherry z okolic Oristano robione ze szczepu Vernacchia wspaniale smakują na plaży :) Warto poszukać czerwonych win ze szczepu Bovale (prawdopodobnie Graciano) są pełne ciała i mocarne. Na wzgórzach Colli di Limbara uprawia się Nebbiolo, które również zaskakuje jakością. Generalnie cudne miejsce i dla duch i dla ciała.
 2018-03-01 16:40:21 - M.K.
Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko oburącz podpisać się pod tym komentarzem. Pozdrawiamy! :)